La inițiativa celor de la Asociația Elevilor din Timiș, miercuri, 1 martie, cca. 400 de copii de la opt școli din Timișoara au plantat peste 2.000 de puieți de salcâm, acțiunea fiind organizată în cadrul „Săptămânii Altfel”.
În proiect au fost implicați elevi de la Colegiul Național C.D. Loga, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Colegiul Național „Ana Aslan”, Colegiul Național Bănățean, Liceul Economic „F. S. Nitti”, Liceul Energetic, Liceul de Muzică „Ion Vidu” și Liceul Teoretic „Bela Bartok”.
Puieții au fost plantați pe terenul pus la dispoziție de Primăria Timișoara, în zona perdelei forestiere Ovidiu Balea, în apropiere de Aerodromul Utilitar Cioca.
Copiii au fost îndrumați și ghidați de cei de la Primăria Timișoara, dar și de reprezentanți ai asociațiilor Plantăm fapte bune în România, Verde de Banat și ADID Timiș.
Joi, 2 martie, Asociația Verde de Banat va continua acțiunea de plantare în aceeași zonă. La finalul anului 2022, cei de la Asociația Verde în Banat au reunit voluntari de toate vârstele pentru o acțiune similară, de plantare a 4.000 de puieți de stejar și jugastru în zona drumului care face legătura cu autostrada, la Giarmata. Atunci au fost acoperite aproximativ 2 hectare, care vor forma o perdea de protecție pentru zona rezidențială și pentru terenurile agricole situate de-a lungul traseului. A urmat o nouă acțiune, în zona Aerodromului Cioca, pentru a completa perdeaua forestieră a orașului.
Despre perdeaua forestieră a orașului, care se întinde pe o suprafață de cca. 18 ha între strada Ovidiu Balea și Calea Torontalului, se vorbește de ani buni. În 2015, administrația de atunci le cerea ajutorul timișorenilor pentru plantarea a 10.000 de puieți într-o singură zi.
Perdelele forestiere ajută la protejarea solul împotriva eroziunii. În plus, acestea pot avea și alte beneficii, precum îmbunătățirea calității aerului, reducerea nivelului de zgomot, oferirea unui habitat pentru animale și creșterea biodiversității. De asemenea, perdelele forestiere pot ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin absorbția și stocarea carbonului din atmosferă.
foto: PMT
Pe aceeași temă:
FOTO. Mii de copaci plantați la Giarmata, pe drumul de legătură cu autostrada A1
Trimite articolul
XFelicitari pentru actiune. Dar mai bine mergeau si niste jurnalisti in zona respectiva, in loc sa preia doar poze de la primarie. Poate jurnalistii nu pozau doar actiunea laudabila, ci pozau si ciobanul si oile care distrug in fiecare an puietii plantati de voluntari. Sau poate pozau si sutele de munti de deseuri pe care le abandoneaza unii pe camp in acea zona.
Deci daca va e frica sa mergeti la fata locului 😀 ia vedeti din satelit ce gunoaie sunt langa puietii plantati: imgur punct com /a/bZW8pwp
-
Nu merge.
-
Scoate toate spatiile si pune . in loc de “punct” si o sa mearga Hai sa vedem daca se aproba cu link direct, sper ca da imgur.com/a/bZW8pwp 🙂
-
Bai, multumesc frumos. Te rog frumos sa ma crezi ca facusem exact ce ai zis, altfel nu remarcam. Am incercat mai multew posibiltati, am inlaturat un forward slash, degeaba, in paleta de right click n’aveam Go to, acuma am, multzam, vad, multzam iarasi.
-
O sesizare la garda de mediu ar ajuta. La sesizările mele au reacționat.
-
-
O fo si ceva muzica, casai fain pa la noi
-
Cred ca niste Itro Tal ati bagat atunci. Cantece de padure.