„Hai la Rudăria” este unul dintre cele șapte proiecte câștigătoare din cadrul concursului „Susține un ONG”, organizat de Fundația Orange, finanțat cu suma de 35.000 de lei. Proiectul își propune să transforme Rudăria (Eftimie Murgu) într-o destinație turistică modernă care să ofere o experiență complexă tuturor turiștilor care ajung în această zonă.
Prima acțiune a avut loc în mai, unde sute de voluntari au curățat și reparat morile, iar albia râului a fost ecologizată. Numărul total de ore muncite se apropia de 3.000. Cea de-a doua acțiune a avut loc la sfârșitul lunii iulie. Peste 50 de voluntari au ajutat la amenajarea traseului, în special la porțiunea din vatra satului, cea mai puțin cunoscută turiștilor.
„Peste 50 de voluntari au răspuns apelului Asociației Acasă în Banat pentru a pune umărul la amenajarea traseului celor 22 de mori de apă din Rudăria. Mobilizarea a fost excelentă și doar canicula a mai temperat din dorința și determinarea voluntarilor de a face treabă în sprijinul comunității locale pentru punerea în valoare a morilor din localitate. În această etapă s-a lucrat cu precădere la marcarea și amenajarea traseului, în special porțiunea din vatra satului, cea mai puțin cunoscută publicului și turiștilor”, transmit reprezentanții asociației pe Facebook.
Voluntarii au făcut eforturi pentru recuperarea morii cu numărul 22, care nu mai funcționa de ani de zile. La moara Vlagioanea a fost înlocuit acoperișul, iar în zona morilor din Cheile Rudăriei, voluntarii au vopsit balustradele.
„Voluntarii au făcut eforturi deosebite pentru recuperarea celei de-a 22-a mori, cea din Tarina, care de ani de zile nu mai funcționează. Pe lângă defrișarea vegetației pe traseul care duce la aceasta, a fost construită o punte peste pârâul Ilochii, a fost reparat stavilarul și a fost curățat canalul de aducțiune a apei spre aceasta pentru a putea fi repusă în funcțiune. La Moara Vlagioanea, o echipă de voluntari a lucrat la înlocuirea acoperișului puternic degradat cu șindrilă de gorun. Pe malul stâng al Rudăriei s-au făcut eforturi deosebite pentru defrișarea traseului, ecologizare, pietruirea zonelor din jurul a două mori și alte lucrări necesare pentru ca turiștii să descopere morile din sat în cel mai plăcut mod cu putință. Echipe de voluntari au lucrat cu spor și în zona morilor din Cheile Rudăriei, la vopsirea balustradelor și amenajarea morii Batolea”, mai spun reprezentanții asociației.
S-a început și marcarea traseului, urmând ca în etapa a treia, care va avea loc la finalul lunii august-începutul lunii septembrie să fie instalate indicatoare și hărți pentru turiști.
În 2019, Asociația a realizat recensământul morilor de apă din Banat. Voluntarii au inventariat 243 de mori. Anul trecut, 160 de voluntari au amenajat trei trasee turistice și au pus în funcțiune 12 mori la Gârnic, Șopotu Nou și Pârvova, prin proiectul „Salvăm Morile de Apă”.
Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean. Este membră a International Molinological Society (IMS), cea mai importantă asociație de profil dedicată morilor din întreaga lume. Fundația Orange este o organizație non-profit și se implică în viața comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate.
Pe aceeași temă:
FOTO. Voluntarii Acasă în Banat, aproape 3.000 de ore de muncă la morile de apă de la Rudăria
Trimite articolul
XFelicitari!