Planuri mare pentru Casa Maghiară din Timișoara, achiziționată de Asociația Bastionul anul trecut, cu sprijin financiar din partea Guvernului Ungariei. Lucrările de renovare și restaurare a palatului situat pe Bd. Revoluției au demarat la scurt timp după achiziție.
Istoria Casei Maghiare începe în anii ’20, când s-a luat decizia înființării sale cu scopul de a servi intereselor maghiarilor din Banat. A urmat o perioadă în care s-au strâns fonduri de la comunitatea maghiară din România. În 1929 a început construcția imobilului cu trei etaje – după planurile arhitectului Laszlo Szekely. În 1930, Casa Maghiară din centrul orașului a fost terminată.
La finalul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost acaparată de ruși. Ulterior, a fost sediul Partidului Muncitoresc Român, apoi sediu al ziarelor din perioada comunistă. Prin decretul semnat de fostul președinte Ion Iliescu în februarie 1990, Uj Szo, un ziar maghiar, a primit un spațiu aici. Clădirea a fost apoi privatizată, ajungând în patrimoniul Timpress SA. A fost recuperată de cei de la Asociația Bastionul abia în 2022, contra sumei de cca. 2,3 milioane de euro.
Casa Maghiară în viitor
Potrivit vicepreședintelui Asociației Bastion Varbastya, Kasa Zsolt, Casa Maghiară revine la menirea ei inițială, de a deservi intereselor comunității maghiare din zonă. Reabilitarea fațadei este gata în proporție de 90%. Urmează schimbarea ferestrelor la etajele 2 și 3, dar și la mansardă.
„Vrem să dezvoltăm un centru cultural maghiar aici și un centru pentru ONG-urile maghiare care funcționează în Timișoara. Începem reabilitarea interioarelor. Vor fi modificate intrarea și etajul 1. La etajul 1, înainte, se afla o sală de festivități. Comuniștii au spart-o și compartimentat-o, iar noi ne dorim acum să reconstruim acolo acea sală festivă care exista în trecut. Depunem eforturi susținute pentru a reabilita clădirea și acestea sunt lucrările pe care ni le putem permite acum”, a explicat joi, 18 mai, Kasa Zsolt.
Sala festivă va avea o capacitate relativ mare, de cca. 150-200 de locuri. Tot în Casa Maghiară va mai fi o sală pentru activități dedicate tinerilor. Aceasta va găzdui și partidele politice maghiare.
În Casa Maghiară s-a mutat deja Consulatul Onorific al Republicii Maghiare, care are sediul la parter. Tot aici funcționează și Asociația Bastion, Fundația Diaspora și Organizația Tinerilor Maghiari.
De asemenea, la parter va fi și un spațiu comercial, cu intrare din stradă, unde se vor vinde produse și preparate ungurești. La subsol va fi amenajat un restaurant cu specific unguresc. Casa Maghiară ar urma să aibă chiar și o mică terasă.
Susțineți reabilitarea Casei Maghiare
Cei care își doresc, pot susține financiar reabilitarea Casei Maghiare. În trecut, donațiile publice folosite pentru ridicarea ei erau numite „cărămizi”. Ideea a fost păstrată, astfel că și acum puteți cumpără „cărămizi” simbolice. Suma strânsă va fi folosită pentru reabilitarea fostei Săli de Bal.
Valorile „cărămizilor”:
- cărămidă mică: 250 de lei
- cărămidă: 500 de lei
- cărămidă de aur: 1.000 de lei
„Cărămizile” pot fi achiziționate de la Casa Maghiară sau online. Numele donatorilor va fi inscripționat pe panouri, la intrare.
Transferuri bancare, cu mențiunea „Donație pentru lucrări renovare Sala Festivă Casa Maghiară Timișoara”, se pot face în conturile:
- Asociația Bastion Várbástya SWIFT OTPVROBU, OTP Bank
- RON: RO56 OTPV 1900 0100 8382 R001
- EUR: RO13 OTPV 1900 0100 8382 EU01
- FT: RO60 OTPV 1900 0100 8382 HU01
Asociația Bastion Várbástya a fost înființată în 2016, cu scopul de a susține și populariza valorile culturale ale minorităților etnice din Banat. Unul din obiectivele principale ale asociației este organizarea Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara.
foto: Tion
Pe aceeași temă:
Casa Maghiară din Timișoara va fi transformată, cel mai probabil, în hotel
Citiți principiile noastre de moderare aici!