„Timișoara (re)citește” este doar o primă inițiativă realizată de către Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în parteneriat cu Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) care are ca scop încurajarea lecturii. Aproximativ o mie de afișe au fost puse în peste o sută de mijloace de transport în comun și vor putea fi citite de luni, 25 octombrie.
Este și o modalitate de promovare a poeților timișoreni sau care au legătură cu Timișoara, de la Ion Monoran, un simbol pentru Revoluția din 1989 sau Șerban Foarță, de numele căruia se leagă versurile celui mai apreciat album al trupei Phoenix, până la scriitori consacrați precum Moni Stănilă, Robert Șerban, Tudor Crețu, dar și tineri poeți precum Nicoleta Papp sau Alex Higyed. Lista versurilor va fi actualizată în timp.
„La UVT, Cultura este Capitală, iar literatura este cât se poate de importantă în capitala noastră. Și pentru că are un rol semnificativ, găsim metode ingenioase să o promovăm și să aibă un impact cât mai mare în comunitate. «Timișoara (re)citește» este încă o inițiativă marca UVT care dovedește că universitatea noastră iese în agora și creează contexte în care să aducă arta și cultura cât mai aproape de tineri ori de vârstnici, de toți cei care care circulă prin Timișoara în fiecare zi, în acest caz cu mijloacele de transport în comun. Chiar și în această perioadă, când pandemia ne împiedică să organizăm evenimente așa cum ne-am dori, găsim idei ca să aducem cultura aproape de timișoreni”, a spus rectorul Universității de Vest, Marilen Gabriel Pirtea.
„Timișoara (re)citește” este un proiect cultural de lungă durată, dedicat comunității timișorene.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XCand am citit titlul, mi-am facut sperante ca va fi ceva mult peste rusinea patita in trecut cu acele texte neliterare si in batjocura ce au fost scrise pe trotuar la trecerile de pietoni.
Citind textul ce apare in poza atasata, incep sa mi se inece corabiile, ca sa zic asa.
Motto
„Sub lumina ha şierească,
Pă largu pământului,
În bătaia vântului,
Fire dulşie omenească,
Graiu blând şi cumpătat
Ca în dulşiele Bănat
Nu mai cred să se găsească“
VICTOR VLAD DELAMARINA
SAU
Graiu mumii
Graiu mumii dă-l zăuiț,
Cu mari năcazuri cie-nfrunț
Că numa-ntr-al maișii grai
Priliepi doru care-l ai.
Graiul mumii-i ăl măi sfânt,
Dar aișia pră pământ,
Dacă-l pierdz, ieșci vai ș-amar,
Rătășit într-un viespar.
D-alcie graiuri, mii șî mii,
Orișie-ai fașie, nu lie șcii.
Dăț cu capu dă părieț,
Oricât vrei, tot nu le-nvieț.
C-așa o fost lăsat in lumie
De la Domnu aș pucia spunie:
Prăstă tot fișie pui
Să-ș cunoască graiu lui.
Dimitrie Acea
(poezie in grai bănățan)
-
e uvt… ce asteptari ai?
-
Ai citit si de pe celelalte poze? nu vei fi dezamagit
-
E clar ca nu cunosti graiul banatean !
-
Oare? Omul se refera la textele de pe afisele din poze.
-