Festivalul Internațional de Poezie Ion Monoran a oferit timișorenilor trei zile de lecturi performative, lansări de carte și tururi istorice. Acest festival este un omagiu adus poetului Ion Monoran, o figură emblematică a Revoluției din 1989 care a început la Timișoara. El este omul care a oprit tramvaiele în 16 decembrie și a stârnit mulțimea să umple străzile orașului.
„I-am spus vatmanului să urce în vagon și am coborât pantograful, chemând lumea din tramvai să ni se alăture. Ca urmare, nu a protestat niciun călător și ni s-au alăturat cu toții”, spune Ion Monoran.
Vedeta acestui festival a fost turul istoric cu Tramvaiul Revoluției, care a avut loc în data simbolică de 16 decembrie. La ora 16, tramvaiul a pornit din Piața Sfânta Maria, chiar locul în care Monoran a oprit primele tramvaie în ’89.
Ghizii turului au fost scriitorii Viorel Marineasa și Gabriel Timoceanu. Curajul și determinarea timișorenilor, care au dus la eliberarea orașului de sub dictatura comunistă au devenit inspirație pentru artiștii vremii. Câteva dintre poeziile și scrierile lui Ion Monoran și ai altor poeți au fost recitate de către Marineasa și Timoceanu pe durata turului.
Participanții au avut ocazia să trăiască unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Timișoarei prin poezie, în timp ce tramvaiul îi transporta pe străzile care acum 34 de ani erau pline de oameni, care strigau „Libertate!”.
Daniel Zăgănescu a fost invitatul special al acestui tur istoric. El a fost alături de Ion Monoran în momentul în care tramvaiele s-au oprit și a povestit cum a trăit acele momente.
Pe final, a împărtășit participanților și câteva anecdote despre viața poetului. Ultima stație a Tramvaiului Revoluției a fost în Piața Libertății. Seara zilei de 16 decembrie s-a încheiat cu lansarea antologiei „Dragă poezie” la librăria La Două Bufnițe și cu o lectură de poezie la Reciproc Café.
Trimite articolul
XDeci în 1989 a circulat ultima data?