Pentru a marca Ziua Personalului din Sistemul Administrației Penitenciare, angajații de la Popa Șapcă desfășoară un amplu program de informare și prezentare, în spațiul public, pentru cei interesați să îi cunoască.
Programul a început încă de săptămâna trecută, cu mai multe acțiuni menite să faciliteze accesul civililor la informații dar și în spatele porții penitenciarului. De asemenea, au fost organizate acțiuni de socializare interinstituționale.
Pentru că sistemul penitenciar caută mereu resursă umană, prezentarea facilităților ajută la posibila recrutare a viitorilor colegi. Cu ocazia perioadei festive, mai mulți angajați au depus jurământul dar au fost și avansați în grad.
„În zona de vest n-a fost niciodată un apetit foarte crescut în rândul populației pentru sistemul public de siguranță națională, din câte știu eu. Simțim lucrul acesta. De asta și facem eforturi susținute în ceea ce înseamnă recrutare și prezența noastră în școli și licee pentru a atrage tinerii.
La concursurile din sursă externă, apetitul este unul crescut, pentru că este probabil o oportunitate de a accesa mai ușor sistemul. La școlile de pregătire, școlile naționale, din păcate nu avem foarte mulți candidați.”, a spus directorul Penitenciarului „Popa Șapcă” din Timișoara, Liviu Ștefăniță Marica.
În spatele fiecărei sentințe se află un deținut cu o poveste de viață. Astfel că cei de la Popa Șapcă au integrat în programul festiv și un moment pentru persoanele private de libertate: vizionarea filmului „AMAR”, vineri, 28 iunie. La activitate vor participa în jur de 100 de deținuți dar și reprezentanți ai producției filmului și ai Ministerului Justiției.
„Alături de noi va fi și doamna secretar de stat Roxana Simona Momeu, din partea ministerului de Justiție. Din partea Direcției Naționale de Probațiune va fi doamna director genera-adjunct Liliana Diana Mustățea, din partea Pinadera Film va fi doamna regizor Diana Gavra. Va fi de asemenea și protagonistul filmului, Amar Răducanu iar din partea Federației CEAS va fi domnul Alin Pădureanu.(…) Filmul a fost prezentat în anul 2023 la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film din Sibiu și a fost distins cu premiul pentru perspective noi, fiind foarte apreciat de public.”, a mai declarat Liviu Ștefăniță Marica.
Nu îl ultimul rând, programul cu publicul va continua sâmbătă, 29 iunie, când polițiștii din penitenciare ajung în Piața Operei din Timișoara, iar duminică, 30 iunie, vor fi în mallul din nordul orașului, ambele în intervalul orar 12:-18.
Aici vor fi prezentate mai multe dotări și facilități ale instituției: tehnica de autoapărare, cu armament și materiale specifice, mașinile de intervenție dar și standurile de prezentare ale ofertei educaționale și a instituțiilor care școlarizează viitorii angajați.
Continuă investițiile în infrastructură, pentru deținuți dar și pentru a economisi resurse
Mai multe obiective de investiții sunt în derulare pentru a îmbunătăți activitatea penitenciarului Popa Șapcă. Vorbim aici atât de facilități care să ajute la reabilitarea și reintegrarea deținuților dar și pentru a oferi posibilitatea acestora să muncească.
De penitenciarul din Timișoara aparțin Gospodăria Agrozootehnică din cartierul Plopi-Kuncz dar și ferma de bovine de la Buziaș, ambele obiective în care s-a investit, în ultimii ani.
„Urmează să recepționăm proiectul tehnic pentru reabilitarea secțiilor 5 și 6. Avem două secții de deținere pe care va trebui să le reconstruim. În momentul de față, proiectul tehnic este finalizat. Urmează câteva proceduri, un consiliu tehnico-economic care să ne vizeze indicatorii economici iar până la finalul anului va trebui să obținem autorizația de construire, pentru ca anul viitor să lansăm execuția acestui obiectiv.
De asemenea, un proiect cu care ne-am mândrit în trecut începe să prindă contur. E vorba de reabilitarea secției exterioare de la Buziaș, unde vom crea 276 de locuri noi de cazare. Luna aceasta (iunie 2024) a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, executantul a intrat în șantier și efectiv au început lucrările. În momentul de față se lucrează la acest obiectiv de investiții. De asemenea, continuă lucrările la ferma de bovine situată în Buziaș. La acest obiectiv, termenul de finalizare este ianuarie 2025. (…)
Am pus accent pe eficientizarea consumului de utilități și folosirea energiilor regenerabile. Acum doi ani am instalat la secția exterioară din Plopi un sistem fotovoltaic de 75 de kilowați care s-a dovedit a fi eficient iar în momentul de față suntem în faza de studiu de fezabilitate pentru un sistem fotovoltaic de 790 KW pe care ne dorim să-l amplasăm în Buziaș, pentru că acolo deținem mai multe terenuri și va fi util în contextul în care se va construi și secția exterioară”, a mai explicat acesta..
Penitenciarele din vest, împreună pentru reducerea recidivei
Timișoara va deveni și un centru de dezbatere pentru reprezentanții instituțiilor de încarcerare din vestul României. Conferința regională „Intervenția societății în aria post-detenție, în vederea reducerii recidivei. Deși se află la un minimi istoric, la nivel național, sistemul de reintegrare poate fi îmbunătățit. La conferință vor participa reprezentanții de la Penitenciarul Deva, Penitenciarul Arad și Centrul Educativ Buziaș și colaboratorii tradiționali ai instituțiilor.
„Scopul acestui proiect este de a identifica soluții sustenabile pe termen lung, astfel încât și după ce se eliberează, deținuții să continue să desfășoare activități productive la aceiași operatori economici la care desfășoară activități în timpul detenției.”, a mai adăugat Liviu Marica.
În medie, în anul 2024, puțin peste o mie de deținuți se aflau încarcerați în Penitenciarul Popa Șapcă din Timișoara.
foto: Costi Duma
Trimite articolul
XMai bine ar fi sa fie puscariasi la standuri și nu polițiști. Ar fi adrenalina.
Deţinuţii ar trebui scoşi la muncă OBLIGATORIU. Au asigurate 3 mese pe zi cazare şi mâncare ori merg la muncă ori nu. Hai să văd cine îşi permite aşta fără muncă? de aceea majoritatea după ce ies recidivează, dacă ies TREBUIE să muncească ca să poată trăi.
Penitenciarul de la Popa Sapca are un venit de 3 milioane de Euro pe an din munca bietilor incarcerati. 60% din veniturile generate de cei incarcerati ajung in buzunarele penitenciarelor.
In conditiile expuse, oare nu are statul tot interesul sa te priveze de libertate si sa te foloseasca pe post de sclav?
Oare statul de asa zis drept, mai poate fi pus sub semnul echtatii si normalitatii daca se exploateaza munca celor sarmani?
Dumnezeu nu doarme si nu iarta slugile satanei.
In ochii Lui Dumnezeu, cei arestati sunt cu mult peste paznicii lor.
Si de ce sa vin sa ii vad ca se prezinta? Mai bine merg la zoo, chiar, mai e deschis?