Vă reamintim că zilele trecute, la ferma din comuna Parța a celui mai mare producător de carne de porc din România – Smithfield, au fost uciși 39.000 de porci după ce a apărut pesta. Suinele au fost fie incinerate fie îngropate în condiții de siguranță.
Problema este cu atât mai mare cu cât firma Smithfield mai are două ferme în apropiere, una la trei și alta la șapte kilometri distanță.
Vineri seara, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au prelevat probe de la un porc mort într-o gospodărie din Parța. Analizele efectuate în laboratorul instituției au fost pozitive la pesta porcină africană.
„După confirmarea pestei porcine africane a fost convocată ședința cu toți membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, în urma căreia s-a votat emiterea hotărârii nr. 6/15.10.2022 de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de pestă, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin incinerare a materialelor de risc și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii la porcii domestici din exploatația de suine din localitatea Parța, județul Timiș.
În cazul acestei confirmării, DSVSA Timiș va lua toate măsurile care se impun în conformitate cu actele normative în vigoare, a Procedurilor și a Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană. Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină”, a declarat, sâmbătă, dr. Flavius Nicoară, directorul executiv al DSVSA Timiș.
Smithfield România este cel mai mare producător de carne de porc din țară, iar în judeţele Timiş şi Arad are 48 de ferme cu un efectiv de 500.000 de porci.
De asemenea, sâmbătă dimineață, prefectul Mihai Ritivoiu a mers într-o inspecție cu reprezentanții DSVSA la o partidă de vânătoare din Timiş.
„M-am bucurat să constat în teren ceea ce de altfel ştiam: că vânătorii sunt oameni serioşi, pe care te poți baza. Toate măsurile impuse pentru combaterea pestei porcine erau respectate. Au dezinfectat până şi maşina Prefecturii!
Ne vom concentra acum pe vânzătorii de animale. Aseară a fost identificat un al doilea focar într-o locuință individuală, pe care, după o noapte de prelevări de probe, şedințe şi acțiuni în teren, am reuşit să îl stingem”, a transmis Ritivoiu.
Potrivit prefectului, vânătorii vor fi controlați dacă au substanțe dezinfectante și dacă le folosesc. De asemenea, inspecțiile vor viza spațiile adecvate de depozitare a vânatului şi efectuarea analizelor pentru carnea de vânat.
Foto: Mihai Ritivoiu
Pe aceeași temă:
Aproape 40.000 de porci de la o fermă din Timiș vor fi sacrificați. Focar activ de pestă
Trimite articolul
XIara incepeti!!!!