Felicia Bumbu are 38 de ani și s-a născut în comuna Iecea Mare. Alături de fetiță și partenerul de viață locuiește în condiții improprii, cu chirie, în cartierul Fratelia. Pentru o cameră, un hol în care a improvizat o bucătărie și un duș care poate fi folosit doar vara, familia plătește lunar 100 de euro.
Partenerul de viață al Feliciei, Milivoi Petrovici, în vârstă de 49 de ani, muncește cu ziua pe unde apucă. Acesta ne-a spus că nu se poate angaja deoarece femeia nu poate face nicio treabă casnică, nu poate duce fetița la grădiniță, astfel că trebuie să se ocupe de casă.
Felicia Bumbu a fost diagnosticată, în urmă cu câțiva ani, cu tumoare la coloana vertebrală. A ajuns la medic cu dureri mari de spate și ambele picioare amorțite. Fetița avea atunci doar șapte luni. Soțul era angajat la o firmă, astfel că ea se ocupa de cea mică așa cum putea fiind imobilizată la pat.
A urmat o perioadă foarte grea cu operație, radioterapie și chimioterapie, dar și mai bine de trei ani în scaunul cu rotile pentru Felicia.
Venitul lunar al familiei, compus din pensia de boală, alocația fetiței și indemnizația socială este de doar 2.500 de lei, bani din care cele trei persoane se descurcă foarte greu.
„Soțul meu gătește și mai primim mâncare de la Cantina Socială, ne este adusă acasă”, ne-a spus Felicia Bumbu.
„Nu are cine să ne ajute. Am o soră, dar și ea stă în chirie pentru că ne-am pierdut casa din zona Sinaia cu Legea 112, a luat-o proprietarul. Aici plătim 100 de euro chirie și încă 3-400 de lei cheltuielile. Baie facem în cădiță iarna și vara avem un duș improvizat pe hol. Primim mâncare de la Cantina Socială și mai gătim pe hol, dar e foarte rece. Acum e bine, dar am prins anul trecut minus 18 grade, au pușcat și țevile. Cea mai mare problemă e cu lemnele, care s-au scumpit foarte mult. Am luat cu zece milioane (n.r. – 1.000 de lei) un papuc (n.r. – Dacia papuc), doi metri cubi, care ne ajung trei săptămâni cel mult. Trei ierni ne-am încălzit la curent și plăteam 5-600 de lei pe lună, dar acum nu ne mai permitem”, ne-a povestit Milivoi Petrovici.
În continuare, Felicia Bumbu se află sub supraveghere medicală la Oncohelp, unde merge din șase în șase luni la control. Lupta cu cancerul a fost foarte grea, însă a reușit să răzbească.
„Mi-a fost foarte greu să mă descurc singur cu fata. De la șapte luni, mergeam la lucru pentru că nu aveam nicio sursă de venit, Felicia era în spital. Am și plătit pe cineva să aibă grijă de fată pentru că era prea mică și nu o primea la grădiniță. Și spală, fă de mâncare, mergi la lucru, la spital, numai pe drumuri eram. Noaptea dormeam 2-3 ore pentru că Sorina era mică, se tot trezea. Greu de tot a fost”, ne-a povestit Milivoi Petrovici.
Vindecarea Feliciei este văzută de multă lume ca un miracol, este de părere Adriana Filipics, șefa Centrului Incluziune Socială din cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.
„Au intrat în evidența Centrului Incluziune Socială în urmă cu aproximativ cinci ani, când aveau nevoie de sprijin pentru întocmirea documentelor. Fetița avea șase luni atunci și m-a sensibilizat cazul tocmai pentru că starea mamei era gravă, era imobilizată la pat cu fetița în brațe și ne-am dorit să-i ajutăm cât mai mult. Au primit tot suportul nostru, de la întocmirea documentelor până la obținerea tuturor drepturilor care se puteau obține la acel moment. Ne-am interesat foarte mult pentru tratamentele necesare mamei și am demarat procedurile pentru internarea dânsei la Clinica Oncohelp, de unde au început toate demersurile medicale. Le rămânem aproape, fetița a fost încadrată la grădiniță cu sprijinul mediatorului școlar din cadrul Direcției de Asistență Socială și au primit tot suportul de care au avut nevoie”, ne-a declarat Adriana Filipics, șefa Centrului Incluziune Socială din cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.
Aceasta este nașa fetiței cuplului, Sorina Maria, în vârstă de cinci ani și jumătate.
„Am botezat-o pe cea mică la biserica ortodoxă din Sinaia cu sprijinul preoților de acolo în momentul în care mama era într-o stare foarte gravă și cumva refuza să facă tratamentul. A fost o promisiune de suflet că dacă se va duce la tratament și va face tot ce ține de ea, și noi, la rândul nostru o să facem tot ce putem. Dosarul ei are 120 de pagini”, ne-a mai spus Adriana Filipics.
Persoanele care doresc să ajute această familie în special cu lemne pot lua legătura cu angajații Centrului Incluziune Socială din cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, de luni până vineri, între orele 8 și 16, la numărul de telefon 0256.293.884.
Citiți principiile noastre de moderare aici!