Muzeul Național al Banatului a început o călătorie virtuală prin palatele din Timișoara. Casa (Palatul) Mária Radocsay, Palatul Neptun, Palatul Apelor, Palatul Löffler, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” și Palatul Szana au fost destinațiile de până acum.
„Amintește-ți cât de mult iubești Timișoara și pornește împreună cu noi într-o călătorie virtuală printre palatele orașului! Descoperim povestea celor mai frumoase clădiri și a proprietarilor / arhitecților care le-au creat”, spun cei de la MNaB.
Palatul Ciobanu a rămas cunoscut sub numele proprietarului său, avocatul Pompiliu Ciobanu. A fost ridicat între 1924-1926, pe terenul rămas viran după dărâmarea zidurilor cetăţii.
„Acesta a fost proiectat de nu mai puţin celebrul arhitect Mathias Hubert, autor al mai multor clădiri emblematice ale oraşului. Imobilul are trei etaje şi o mansardă iar pe colţ se înalţă un turn masiv, cu câte două ferestre. Faţada se remarcă printr-un decor eclectic iar sub turnul aflat pe colţul clădirii se află două statui care înfăţişează un cioban şi o ciobăniţă cu suveică în mână. Printr-un joc de cuvinte astfel creat se îndeplinea, pe de o parte, dorinţa proprietarului de a-şi impune numele şi de a-l face cât mai cunoscut iar pe de alta statuile aveau o adevărată valoare simbolică, aducând în atenţie tema ţăranului român şi o străveche ocupaţie a acestuia”, spun reprezentanții Muzeului Național al Banatului pe Facebook.
Nu din întâmplare, strada pe care se află palatul poată numele de Hector. Este numele câinelui de vânătoare al familiei.
„În realitate, era în anii 1930 locul preferat de joacă al câinelui familiei Ciobanu. Bogata familie locuia în palatul cu trei etaje şi mansardă aflat la intersecţia cu Bulevardul Revoluţiei de astăzi. Hector era un frumos exemplar al rasei de vânătoare care obișnuia să se plimbe liber pe terenul cu garaje din spatele palatului. Denumirea locației a rămas până astăzi «Fundătura lui Hector»”, mai spun cei de la MNaB.
Palatul Ciobanu, ca multe clădiri istorice ale orașului, este „azi o casă particulară ce nu poate fi vizitată”.
Dacă ai o fotografie cu Palatul Ciobanu sau știi o poveste despre palat și locuitorii lui, cei de la MNaB te îndeamnă s-o postezi într-un comentariu pe pagina lor de Facebook. Poți ajuta la recrearea poveștilor celor mai frumoase clădiri din Timișoara!
editor Dan Oancia
Foto: MNaB
Trimite articolul
XNumele original al primului proprietar al palatului a fost “Cioban”, apoi s-a mai adaugat ultima litera, probabil dupa unirea Banatului cu Romania. Avocatul Pompiliu Cioban s-a mutat in Timisoara la inceputul anilor 1900, si a fost bun prieten cu Octavian Goga.
Bietul caine Hector a fost calcat de o masina chiar in coltul strazii care-i poarta numele.
Mai multe informatii puteti gasi in interviul dat de scriitorul Radu Ciobanu (nepotul avocatului) in 2002.
Pana la sfarsitul anilor ’60 strada Hector era, dupa cum zice si articolul, o fundatura. In cladirea Bastionului functiona Tipografia orasului, si fundatura Hector se termina intr-o poarta de lemn, intrarea in Tipografie. In primavara anului 1970 Tipografia s-a mutat si Bastionul a fost renovat si strapuns pentru a permite traficul masinilor. Lucrarea s-a facut simultan cu inceperea costruirii Hotelului Continental. Tot atunci a inceput amenajarea Bv. I.C.Bratianu prin Parcul Civic, inainte tot parcul era “dintr-o bucata”, cu vegetatie bogata, copaci batrani si iarba care crestea pana la brau, fosta curte a Cazarmei Transilvania, daramata prin 1963-64.
-
Multumesc pentru informatii!
Nu cumva ciobanita are in mana un fus si furca la brau???
-
Exact. În mână are un fus, nu o suveică.
-
are furca cu caier și fus pentru intros firul de lână