Duminică, 15 mai, a avut loc evenimentul festiv care marchează 30 de ani de activitate a Instituției Prefectului – Județul Timiș. Festivitatea s-a desfășurat în Sala Barocă din cadrul Muzeului de Artă din Timișoara. Foști prefecți și foști subprefecți au fost prezenți la eveniment, unde au primit și diplome.
Prefecții județului Timiș din 1990-2022: Florentin Cârpanu, Emil Mateescu, Dorel Borza, Ioan Paştiu, Dan Poenaru, Dumitru Ganţ, Liviu Barbu, Horia Ciocârlie, Ion Răducanu, Ovidiu Drăgănescu, Mircea Băcală, Eugen Dogariu, Eva Andreaș, Liliana Oneț, Zoltan Nemeth și Mihai Ritivoiu (actual).
Subprefecții județului: Emil Mateescu, Andrei Mâţiu, Heinrich Dorbny, Viorel Coifan, Călin Drug, Nicolae Gudiu, Petru Miculescu, Vasile Tarciatu, Constantin Ostaficiuc, Ludovic Zudor, Ionel Gătlan, Matei Suciu, Alexandru Chirilă, Gheorghe Ciobanu, Zoltan Marossy, Laviniu Bedrosian, Eugen Dogariu, Călin Dobra, Codruța Anca Botez, Andrei Orban, Liliana Oneț, Daniel Cristian Franțescu, Mircea Băcală, Elena Popa, Ovidiu Virgil Drăgănescu, Andrei Molnar, Sorin Gabriel Ionescu (actual).
Luni, 16 mai, începând cu ora 12, la Palatul Administrativ, etajul I, se va desfășura vernisajul expoziției Incursiuni în istorie – Instituția Prefectului Județul Timiș. Expoziția este organizată în colaborare cu Arhivele Naționale, Serviciul Județean Timiș, și de asemenea este dedicată aniversării a 30 de ani de activitate a Instituției Prefectului – Județul Timiș.
Pe teritoriul actual al județului Timiș, funcția de prefect a fost instituită în administrație odată cu numirea lui dr. Aurel Cosma în 28 iulie 1919. Funcția de prefect a fost abandonată odată cu instaurarea Republicii Populare, la 30 decembrie 1948. Prin legea nr. 5 din 1990, la 9 iulie 1990, reapare în administrație Prefectura, organism județean numit, cu rol în coordonarea activității din teritoriu până la promulgarea noii Constituții. În conformitate cu această lege, Instituția Prefectului era formată din prefect, doi subprefecți, un secretar și 7 membri.
În 1992, la 9 aprilie, se constituie Consiliul Județean Timiș. La 15 mai 1992, prin ordin al prefectului, a fost aprobată organigrama noii Prefecturi, organizată în baza Constituției din 1991, a Legii nr. 69 din 1991, privind administrația publică locală și a Hotărârii Guvernului nr. 118 din 1991 privind structura și atribuțiile aparatului tehnic de specialitate al prefecturilor.
Conform prevederilor legale în vigoare, Guvernul numește un prefect în fiecare județ. Prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local și conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din unitățile administrativ-teritoriale.
foto: Tion
Trimite articolul
XNuma beneficiari de pensii speciale acolo…..
Iar aduceti in discutie aristrocratia bugetara , credeti ca pe omul de rind il intereseaza ca niste angajati la stat pe salarii foarte mari si cu o activitate discutabila au mai pus de un ciolhan.
Acesti bugetari in permanenta nu inventeaza decit zile libere si tot felul de sarbatori.