Președintele Ilie Bolojan s-a întâlnit cu rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, alături de alți reprezentanți ai conducerii UVT.
Acesta a vizitat Institutul de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM-UVT), unde se desfășoară proiecte cu multipli parteneri români și străini, dar și amplasamentul investiției în capacități integrate de cazare, realizată pentru UVT prin CNI, respectiv cel mai mare cămin studențesc aflat în construcție în România, cu 902 locuri de cazare, care anul acesta va fi finalizat.
Lui Bolojan i-au fost prezentate și alte laboratoare și amfiteatre din UVT, care deservesc procesul de învățământ cu un set complet de echipamente digitale și dotări ergonomice, realizate prin parteneriate cu companiile din regiune sau prin programe cu finanțări europene.
Președintele interimar a mai vizitat, la UVT, Laboratorul de tehnologii și aplicații Cybersecurity, dar și dotările speciale pe care universitatea le-a integrat pentru pregătirea echipelor de robotică pe care le susține.
Ilie Bolojan a fost în vizită și la Universitatea Politehnica Timișoara.
Absolvent al Facultății de Mecanică din cadrul UPT, Ilie Bolojan a declarat că, ori de câte ori ajunge la Timișoara, își dorește să revină la Politehnică, locul care i-a definit parcursul profesional și care i-a format valorile de tânăr student.
„Sunt, înainte de toate, inginer, iar Universitatea Politehnica Timișoara este universitatea mea de bază”, a declarat președintele, subliniind respectul profund pe care îl poartă profesorilor și mediului academic care i-au conturat începuturile, conform Biroului de Presă al UPT.
În cadrul vizitei, președintele Ilie Bolojan s-a întâlnit cu conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul UPT, conf. univ. dr. mat. Liviu-Ioan Cădariu-Brăiloiu, președintele Senatului UPT, prof. univ. dr. ing. Sorin Mușuroi, prorector UPT și Victoria Cociotă, director de Comunicare și Imagine UPT.
„Discuțiile au vizat rolul esențial al universităților tehnice în dezvoltarea capitalului uman și necesitatea unei corelări mai strânse între specializările academice și cerințele reale ale pieței muncii. S-a subliniat că adaptarea programelor de studii este esențială pentru creșterea angajabilității în domeniile științei și tehnicii, unde cererea de specialiști este în continuă creștere. Totodată, Președintele Ilie Bolojan a pledat pentru susținerea învățământului tehnic, subliniind că acesta reprezintă o veritabilă necesitate pentru economia națională. Ingineria, a punctat acesta, este vitală într-o etapă în care România are nevoie de dezvoltare sustenabilă, bazată pe inovare, infrastructură și capacitate tehnologică internă.
În acest context, a fost evidențiată importanța sprijinirii educației în domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), ca fundament pentru progresul economic și tehnologic. În prezent, la nivel european, procentul de absolvenți care provin din aceste domenii este net inferior țărilor asiatice, ceea ce accentuează nevoia unei politici educaționale coerente și orientate spre viitor”, au transmis, sâmbătă, reprezentanții UPT.
De asemenea, s-a discutat despre dezvoltarea continuă a programelor de studii de învățământ dual și despre necesitatea adoptării unor măsuri concrete prin care acest sistem să fie întărit, oferind tinerilor oportunități reale de integrare profesională, în paralel cu formarea academică.
Un alt subiect abordat a fost pregătirea cadrelor didactice, atât din învățământul preuniversitar, cât și universitar, în domeniul inteligenței artificiale. Într-un context în care elevii și studenții folosesc tot mai frecvent tehnologiile AI în viața de zi cu zi, formarea continuă a profesorilor devine esențială pentru menținerea relevanței procesului educațional și pentru crearea unui cadru de învățare modern, adaptat noilor generații.
În aceeași linie de reformă, a fost subliniată nevoia de modernizare a sistemului educațional și de actualizare a curriculei naționale, astfel încât aceasta să fie aliniată cu realitățile și nevoile economice ale României.
„Mă bucur să îl avem din nou alături de noi pe domnul Ilie Bolojan, unul dintre primii laureați ai Galei Premiilor de Excelență UPT, distins în 2021 cu premiul Alumnus UPT. Este un absolvent cu care ne mândrim și care a rămas profund conectat la realitățile și provocările sistemului educațional din România. Faptul că, din poziția de Președinte, continuă să susțină învățământul și dialogul cu mediul academic dă un semnal puternic de normalitate, dar și de responsabilitate. Acest fapt demonstrează că funcția prezidențială poate fi conectată direct la nevoile reale ale societății,” a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
Vizita președintelui României la Timișoara a inclus și salonul de carte Bookfest de la CRAFT.
Foto: UPT/ UVT/ Bookfest
Trimite articolul
XVizita neanuntata? Si nu a gasit usile incuiate?! Mai sa fie….
Tot intamplatoare a fost si intalnirea cu ” filozoful”?
-
@Vasile, nu a fost anuntata public !!! Nu te da important, ca nu esti !!!!
Acest personaj care face parte din coaliția care a anulat reducerile CFR pentru studenți are tupeul sa vina la Universitățile din Timișoara pentru campania electorală?!
-
Nefiind anuntata public, vizita nu vizeaza nici o campanie electorala !!! Risipa bugetara evidenta din aceasta tara a fost diminuata cu aceasta taiere ; oricum aproape toti studentii au masina personala in parcare…daca folosesti trenul ca sa vi la facultate, nu se-ntampla zilnic…activitatile extrascolare reprezentand plimbari in interes personal nu sint prioritare in acest caz !!! Poate ca nu ar fi rau sa nu ne mai bazam pe atatea ”drepturi” moka si sa acceptam ca totul se plateste…
-
L-A PRINS MELANCOLIA PE DL BOLOJAN. AMINTIRI…AMINTIRI…
-
-
Societatea să sprijine transportul studenților ,dar de la domiciliu la facultate nu voiaje la munte, la mare,la …
dap, poate isi face timp sa ne arate si noua niste dovezi pentru necesitatea anularii alegerilor. ar putea incepe cu inregistrarea sedintei CSAT, ca dupa dezvaluirile lui Ben Oni si Ciolacu s-ar cam impune. Si poate ne spune si cam cate hectare de cimitire sunt in Ucraina, poate face si acolo o vizita, si apoi ne spune cam cate hectare ar mai fi nevoie ca imbecilii de la Bruxelles sa priceapa ca au pierdut razboiul.
cat despre parteneriatul strategic cu SUA si alte nimic.uri… probabil sunt la “si altele”, nu are bolovanul timp de asa ceva.
-
Dacă ești atât de redus ,de ce mai comentezi?nu am văzut susținător al lui Georgescu întreg la cap,pot înțelege,că Ciolacu este nepotrivit pentru funcția de prim-ministru, că reduce cheltuielile statului mărind pensiile speciale și angajând încontinuu,dar să te îndoiești de bunele intenții ale domnului Bolojan? omul acesta a făcut mai mult pentru țara decât hoțul de Iohannis în 10 ani
-
dap, esti cu vaca la pascut.
-
iar tu dute cu oile la stâna nu mai pierde vremea la birt sau dormind toata ziua
-
-
Clica PNL-ista(rectoru UVT e sef PNL) isi face imagine pt alegerile anulate.. Oribil Scarbos
Din sofer de TIR a ajuns presedinte. Romania , tara tuturor posibilitatilor. Jalnic , patetic , penibil.
-
Învață să scrii după care, revino cu un comentariu pertinent.
De realizări personale și profesionale nu cred ca e cazul sa te întrebam! -
Chiar daca ar fi condus TIR la viata lui a absolvit o facultate și are și diploma. Iar de realizat ceva înainte de a ajunge în politica mare nu poate nimeni sa conteste după ce face o vizita la Oradea.
-
Omul a explicat, că nu are ,nu a avut permis de conducere pentru categoria respectivă și nu a lucrat in Germania,dar cei cu un singur neuron,georgistii nu pot pricepe,ai văzut rusofili deștepți?..au ieșit că în vremea lui ceașcă să-l cante pe Georgescu
-
-
Ești penibil, informeaza-te mai bine din surse credibile. Nici nu are permis de categ.C și nici nu a lucrat vreodată în altă țară…
-
Tu esti mai tembel decat prevede legea. El n.a avut niciodata treaba cu firmele de transport pt simplul fapt ca a fost profesor de matematica. El nici macar nu are carnet de asa ceva. Chestia cu TIR-ul a aruncat.o pe net prietenii tai idioti, iar acum cei cu creierul mare cat o nuca o cred.
Ce glumă !!!
S-a dus omul sa-si ia un pic doctoratul.Avem un raspuns in cateva luni.
În vremurile în care România era needucată postrevoluționar, nici draqu nu era obligat să mai facă sluj sâmbăta și duminica la șefi. Universitățile erau închise în weekend și în august, se respecta dreptul la odihnă și la concediu. De vreo 15 ani e jale mare cu respectarea timpului liber. Parandaratul la firmele de casă și partid este altă chestiune – din foto se vede cât de bine e vopsit gardu’. Bravo!
ba ,da toti spalatii pe creier si-au dat intalnire aici…sti cum se spune:CG dispre ,prostii raman
Chiar tu ești dovada
Cu ce scop și cu ce drept aceasta vizită?? Care e plusul de valoare adus prin vizitarea unor universități din partea unui om cu mandat limitat și care nu candidează?? Și dacă tot a venit mai bune se ducea la primărie să îi învețe din experiența lui de primar cum se construiesc parcări etajate, centuri, pasaje denivelate! Asta da, era un plus de valoare! Dar așa doar o alta risipa de deplasare!