Timișorenii care au pe masa de Paște carne de miel au întâlnit la comercianți prețuri fixe de 50 de lei pe kg, un record după cum a apreciat și subprefectul județului Timiș Ovidiu Drăgănescu.
„Cei de la Piețe S.A. și primarul Dominic Fritz ar trebui să facă cu inspectorii o analiză, pentru că prețurile sunt aceleași la fiecare stand, nu lasă loc de o piață concurențială sau negocieri. Am mers prin piețele Timișoarei și am constatat că prețul cărnii de miel este – 50 lei/kg, cel mai ridicat din țară. În timp ce, de ex., la Sibiu este 45 lei sau la Turnu-Severin – 35 lei, în P-ța Badea Cârțan este un cartel al tuturor vânzătorilor – 50 lei pe linie. Nici mai mult, nici mai puțin!
Sper ca acțiunile de control care se fac înainte de Sărbătorile pascale, în coordonarea Poliției Române și la care participă DSVSA, Protecția consumatorului, Jandarmeria sau DSP vor asigura cadrul legal de desfășurare a acestor activități comerciale, precum și respectarea condițiilor sanitare prevăzute de normele legale”, spune Ovidiu Drăgănescu.
Foto: Tion
Recomandări de la autorități
Trebuie să fiți precauți la ce puneți pe masa de Paște, dacă cumpărați mielul, ouăle, pasca sau cozonacul. Protecția Consumatorilor atrage atenția să cumpărați produsele numai din locurile autorizate.
Dacă este vorba de carne, cumpărați numai din măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe. Carnea trebuie să prezinte ștampila sanitară-veterinară. Trebuie să fie fermă și elastică și să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie. Carnea achiziționată se va transporta în condiții igienice, cât mai repede și se va depozita la temperaturi de refrigerare.
La ouă trebuie verificată data expirării care este înscrisă pe ambalaj, categoria de calitate, categoria de greutate. La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albușul tulbure sau amestecat cu gălbenușul. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine.
În ceea ce privește panificațiile, ele trebuie să aibă menționate pe etichetă, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, precum și prezența anumitor premixuri, în compoziție, sau a unor ingrediente care le înlocuiesc pe cele clasice. Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilității minimale este stabilită de producător și se va inscripționa pe etichetă/ambalaj.
Pe aceeași temă:
Atenție de unde vă cumpărați alimentele pentru Paște. Recomandările ANPC
Trimite articolul
XAsta este din pacate, lucru pe care nu il inteleg unii este ca nu toata lumea are salarii/pensii mari ca sa isi permita sa cumpere.dar nu conteaza, conteaza sa iasa banu si cam atat.ideea e ca mai nou miei cresc cu Energie si Combustibil , nu cu iarba, prob de asta si pretul asta.
Am cumparat direct de la crescator cu 35 Ron kg, daca “faci piata” gasesti sigur cu 35-45 RON kg
Cred ca dispare si traditia asta si tinem post tot anu🤪
Tot mereu se recomanda cumparatorilor sa verifice stampile, termene de expirare, acte de provenienta, etc!
De ce nu fac AUTORITATILE aceste verificari si sa sanctioneze drastic vanzatorii care nu respecta regulile?
Doar astfel, incet incet , vom ajunge si noi in lumea … civilizata!
-
Vrei sa lucreze!? Autoritățile!? Politia!?
Doamne ferește!!!!
Nu-i bai.Vor ramane cu marfa nevanduta si dupa Paste vor scadea pretul ca sa nu se intoarca cu ea acasa.
-
Dupa Pasti pot sa si-o bage in…
La fel cum fac si aia care vand brazi de Craciun cu un zilion de lei bucata…
Nu mai cumparati fratilor si ii vor arunca la gunoi,adica isi pun in cap afacerea! O sa auzim noi la stiri ca o gramada de carne nu s-a vandut si oare de ce? Pretul este exagerat de mare pentru nivelul de trai al Romaniei!
-
Vazand cozile din trafic la pretul de 8 lei litru benzina, 8.50 lei litru motorina, eu zic ca romanii o duc extraordinar de bine.
Na, ca acum pretul din reclama celor din Liebling devine acceptabil 😀
-
mananca tu miel. ce scarbos
-
Câinele nu va mai place?
-
-
Corect.ne lucreaza pe psihologie inversa.argumentele ciobanului erau dezarmante: casti punga ca nu exista paste fara miel.merge fara Iisus dar nu fara miel.lol
Parca Timisul era judetul cu cele mai mari efective de ovine din tara deci pretul cel ai mare nu se justifica economic, e doar specula…
Pai sunt oamenii in aceeași sală, s-au înțeles între ei. Și am observat că se cunosc pilarii și pilărițele din piețe diferite, au și organizații, ce credeți că discută între ei?
URGENT CASE DE MARCAT LA TOTI BISNITARII DIN PIATA ! L AI PRINS FARA BON INCHIDE I AFACERE SI AMENDA FOARTE MARE ! PACAT CA LUMEA NU I TOATA INFORMATA !! AM VAZUT LA LIEBLING O FIRMA VINDEA CU 40 RON LA ABATOR SI 45 RON ADUS ACASA SI OAMENI PLATESC TAXE SI TVA ! DESFINTATI SPECULA DIN PIATA !!
anul acesta voi protesta și voi renunța la carnea de miel
încerc sa înțeleg ca au scumpit primariile taxa la pășune
incerc sa înțeleg că amărîți de ciobani zilieri nu mai primesc 1000lei la lună plus mincare si țigări….. toate una peste alta, mâncăm ce este… mieiii să crească mari și ciobanii patroni să fue sănătoși
Cautati sa cumparati direct de la ciobani unde e mai ok pretul dar totusi scump fata de acum 1an sau mai ales 2,e 35 kg taiat. Sunt niste hoti si mincinosi,toti se leaga parca in serie de aceleasi argumente ca sa scumpeasca chiar daca nu sunt credibile si logice la toti,mie chiar un cioban mi-a zis recent ca….”Daca asa merge pretul,recunosc ca e mult dar nu pot da sub piata! “Trist dar tipic romanesc. Pana in 2020 a fost vreo 20 lei !!! taiat ! In 2021 a urcat destul de mult la 27 aprox taiat,anul asta e exagerat….si 45 la piata si in supermarket 55….ei vor fi pierzantii,ciobanii….lumea nu isi permite si multi nu sunt chiar usor de prostit de niste ciobani. Mai bine fara miel decat sa imbogatesti ciobanii….poate la anul isi vor revenii si vor da preturi normale si decente! Daca vor vanzare….daca nu,sa tina oi multe :))
Foarte simplu, nu mai cumpărați.
Daca ii scump mielul luati cățelul!
Cumpărăm ridichi. Ieftine, sănătoase, minunate. Carnea de miel? Colesterol, ficat mărit, fiere încărcată. Ave!