Marți, 27 iulie, a avut loc inaugurarea primei lucrări de artă murală din Timișoara realizată integral din vopsea purificatoare de aer. Pictura de 100 de metri pătrați se află în spatele Bibliotecii Centrale a Universității Politehnica Timișoara, cu vedere spre Stadionul Știința. A fost realizată de artistul Alex Baciu pentru campania de responsabilitate socială „Natura unui MULȚUMESC!”, inițiată de un centru comercial din Timișoara cu ajutorul ZIDART – Street Art Festival.
Pictura contribuie la îmbunătățirea calității aerului, fiind la fel de eficientă ca „o pădure de 100 mp”. Desenul este o interpretare a simbolului universal al reciclării – Banda lui Moebius.
„Astfel, peretele devine un purificator natural, reducând nivelul de poluare al aerului la fel de eficient ca o pădure de 100 mp. Vopseaua specială transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi, care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer. Desenul creat de artistul Alex Baciu este o interpretare a simbolului universal al reciclării – Banda lui Moebius – și lansează un îndemn de reconectare a omului modern la natură și de adaptare și modelare a societății după principiile acesteia pentru binele comun”, transmit inițiatorii proiectului.
Campania „Natura unui MULȚUMESC” a fost implementată din noiembrie 2020. Inițiativa are drept scop crearea infrastructurii pentru colectarea selectivă pe spațiile comune și educarea publicului pentru colectarea selectivă a deșeurilor și reducerea plasticului și a risipei alimentare prin transformarea deșeurilor organice din food court în compost.
Trimite articolul
XVreau padurea aia de 100mp, pricepeti.
100mp adica trei pomi sau 6 tufe. mai buna e vopseaua mea cu ioni de argint . sarcasm.
-
Îți dai seama cam câți ioni ar fi trebuit pentru ditamai peretele ăla?
Ochiul masonic nu poa sa lipseasca,traiasca sa traiasca..padurea,Ardealu si tara Romaneasca.
-
ajunge pentru internare, multumim
Cam mica padurea aia, adica sa zicem ca ar fii suprafata unui singur copac sau chiar mai putin. 100 mp adica 10 x 10 nu e mare lucru daca ne gindim mai bine, sau poate a vreo 15 copacei pusi de Robu., Asa ca nu vad de unde asa mare pompa pentru cateva sute de mp care echivaleaza cu 1 copac. Daca era macar unu la unu , adica suprafata picturii cate este ea, echivala cu aceiasi suprafata de zona verde, as mai fi inteles entuziasmul, dar….. pina la urma, acumularile cantitative pot duce candva la salturi calitative.
Mai bine padurea, sau un zid verde, cu plante ce cresc la 90 de grade. Street art e frumoasa si ea, insa nu in loc de paduri, iar cand e insusita de autoritati, incepe sa isi piarda caracterul rebel.
Era geologica nerealista in pictura aia. Peninsula cizma italiana s’a format foarte tarziu, cand Marea Mediterana era deja formata (unul dintre reziduurile oceanului planetar Thetys).
Ce-ar fi să le avem pe amândouă? Artă stradală și păduri. 🙂
Cu “stupoare” o sa aflam peste ceva timp, ca vopseaua e cancerigena… Nu ar fi prima data… 🙂
Cine a platit si cat a costat?
Du-te ba d-aici cu picturile “purificatoare”
Mai bine integrată spatial
Maine ma duc si-mi instalez cortul in fata picturii. Aer pur…poate si minuni astrale…cine stie.
Eu cred ca asta nu e arta, e batut campii ( exista diferente esentiale intre cele doua variante ). Eu nu vad pe nicaieri banda aia a lu Moebius, iar harta aia e pur si simplu off rau de tot. Plus ca in general eu ca om modern nu ma regasesc deloc in acest “indemn” de reconectare cu natura, acel ochi creepy e indreptat inapoi si in jos …
Aceasta “arta” e in linie cu celelalte grozavenii din Timisoara, denumite in mod exagerat “arta”. La capitolul arta de domeniul public, Timisoara nici macar n-a inceput sa mearga in directia buna ….
Si sa spui ca asa ceva inlocuieste “o padure de 100 mp” … arata doar ca esti disperat rau de tot … 🙂
Felicitari! Un ajutor dupa paguba facuta de disparitia copacilor din timpul mandatelor fostilor primari.
Asteptam sa creasca si copacii pe care i-ati plantat pana acum (si sper ca si cei pe care urmeaza sa-i mai plantati in viitor).
Am incredere ca in pasi marunti si cu rabdare o sa curatati aerul si o sa (re)castigati increderea celor sceptici.
Păcat că nu are talent la pictură! Balena de pe fosta fabrică de pielărie e mai frumoasă!