Pentru prima oară la școală sau într-o clasă mai mare, elevii au revenit luni, 9 septembrie, în băncile școlii. Vizibil emoționați de un nou început, fiecare dintre ei a mers la locul său din bancă.
Fiecare început de an școlar aduce cu sine o serie de noi așteptări și oportunități, iar atmosfera a fost plină de entuziasm și curiozitate. Părinții și profesorii au fost alături de elevi în aceste prime momente, asigurându-se că toți încep anul cu încredere și motivație.
Conform datelor provizorii transmise de Inspectoratul Școlar Județean Timiș (întrucât nu s-a finalizat încă promovarea elevilor în sistemul informatic SIIIR), în noul an 2024 – 2025 sunt așteptați peste 101.500 de elevi, incluzându-i pe antepreșcolari.
În Timiș, rețeaua școlară cuprinde 617 unități de învățământ preuniversitar, majoritatea fiind creșe și grădinițe (332), urmate de școli – 205 (dintre care 47 în mediul urban și 158 în mediul rural), licee sau colegii – 62, respectiv cluburi sportive ori școli postliceale – 18.
O problemă mai veche, dar încă destul de comună în cazul școlilor din Timiș – și nu numai – ar fi lipsa autorizațiilor de siguranță la incendiu. În județ sunt 953 de clădiri folosite pentru activități didactice. Dintre acestea, 100 de clădiri funcționează fără această autorizație.
O veste bună este că în Timiș nu mai există școli cu latrină și nici cu toalete în curte. Toți copiii care revin în bănci de astăzi vor avea acces la toalete interioare.
Structura anului școlar
Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de cursuri, împărțite în 5 module despărțite de 5 vacanțe. Programele „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde” se vor desfășura în intervalul 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025 și urmează să fie decise de către fiecare unitate de învățământ în parte. Cursurile se vor încheia în 20 iunie 2025.
În județul Timiș, intervalul decis de către inspectorat pentru vacanța de schi este 17 – 21 februarie 2025. Aceasta va avea loc la finalul celui de-al treilea modul.
Odată cu începerea anului școlar, se vor aplica mai multe reguli noi, atât pentru preșcolari și elevi, cât și pentru cadrele didactice. Printre acestea se numără introducerea unei săli de detenție, notă de purtare pentru fiecare modul, interzicerea telefoanelor mobile în timpul orei etc. Despre toate, puteți citi în detaliu AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!