„În 4 aprilie se aniversează Ziua Mondială a Animalelor fără Stăpân, iar noi o sărbătorim alături de primii «absolvenți» ai campaniei de sterilizare gratuită implementată de Primăria Timișoara (PMT). Sterilizarea rămâne cea mai eficientă metodă de a preveni abandonul animalelor rezultate ca urmare a înmulțirii necontrolate. Campania primăriei vine în sprijinul persoanelor cu venituri reduse, sub salariul mediu brut, cu domiciliul sau reședința în Timișoara”, transmit reprezentanții primăriei.
Primii șase căței sterilizați prin programul desfășurat de PMT s-au întors cu bine acasă, cu acte în regulă, fiind microcipați. Intervențiile au decurs cu bine, urmând ca alte 11 animăluțe să fie programate în zilele următoare.
Pentru a-i ajuta pe cei care vor să își înscrie animăluțul în această campanie, Primăria Timișoara le pune la dispoziție două numere de telefon dedicate – 0256/969: interior 198 și interior 102. Procedura de înscriere se poate realiza și prin e-mail la adresa: alexandra.pintea@primariatm.ro. Pe această adresă de e-mail, se vor transmite aceleași date – numele și prenumele, domiciliul și un număr valid de telefon, pentru a se putea lua legătura cu beneficiarul, în vederea programării.
Pentru sterilizarea animalului de companie, proprietarul va trebui să prezinte următoarele documente:
- cartea de identitate care să ateste domiciliul sau reședința în Timișoara,
- carnetul de sănătate al câinelui care atestă microciparea (dacă animalul de companie nu are microcip, acesta poate fi implantat în ziua sterilizării, însă costurile vor fi suportate de proprietar),
- dovada veniturilor proprietarului, în valoare mai mică decât salariul mediu brut (adeverință, cupon de pensie, declarație pe proprie răspundere).
„În cazul în care câinele nu este microcipat, individualizarea și înregistrarea pot fi făcute în ziua sterilizării, costurile fiind suportate de către proprietar.
În situația în care proprietarul are venituri foarte mici și nu își permite să achite costul microcipării, acesta va fi suportat de Asociația Happy Tails, care și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini astfel proprietarii care doresc să parcurgă întreaga procedură, dar nu dispun de resursele financiare necesare”, mai spun cei de la PMT.
Îngrijirea post-operatorie cade în sarcina stăpânului, care va monitoriza câinele în zilele de după intervenție. Acesta poate ține legătura cu cabinetul veterinar pentru orice eventuale întrebări sau îndrumări.
Vă reamintim, la finalul anului trecut, Primăria Timișoara a lansat licitația pentru contractul de concesiune a serviciilor de sterilizare a câinilor de rasă comună și a metișilor. Medicii veterinari și-au putut depune ofertele până în 16 ianuarie. Pentru aceste servicii, primăria a oferit 318.622 de lei, cu TVA inclus, adică aproape 65.000 de euro, durata contractului de concesiune fiind de 2 ani.
La licitație s-a înscris o singură firmă, cu care, în urma evaluării ofertei, Primăria Timișoara a semnat contractul. Este vorba despre Societatea COLORVET FAL SRL, din Timișoara, înființată acum 9 ani.
Programul se adresează persoanelor fizice care locuiesc în Timișoara și ale căror venituri sunt până la nivelul salariului mediu brut. Prin această campanie se dorește prevenirea abandonului animalelor de companie.
Primăria urmează să achite prețul sterilizării din sume alocate de la bugetul local. Se estimează că până la 2.500 de câini vor putea fi astfel sterilizați. Pentru fiecare animal sterilizat, medicul veterinar va primi 90 de lei.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XFelicitări! Am 3 căței, toți sterilizați și o duc foarte bine.
Solutia alternativa : mănuși, pantofi, etc ..
-
Vedea-te-as in postura de solutie PERMANENTA….
-
În general soluția alternativa e ca pui sa fie înecați, asfixiati în pungi sau pur și simplu abandonați pe câmp. Romania, Uniunea Europeană an 2023, soluțiile prezentate mai sus încă se aplica cu mult elan. Un pas mic pentru Primărie, un pas uriaș pentru civilizatie
Ne apropiem de civilizatie
Vecinul meu are pisica femela care (nu e de rasa) pe care o lasa libera si in fiecare an face pui. Puii sunt lasati liberi si ajung vagabonzi. M-am oferit sa ii sterilizez pe banii mei pisica, si a zis ca nu vrea, ca vrea sa faca pui desi nu are grija deloc de ei. Cam asta e mentalitatea generala.