Miercuri, 22 septembrie, Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a inaugurat noul serviciu oferit utilizatorilor – printarea 3D. A putut fi pus în funcțiune ca urmare a intrării UPT, ca partener, în proiectul Erasmus+ „3D Printing Support Service for Innovative Citizens”, alături de instituții de învățământ superior din Irlanda, Grecia, Spania, Portugalia, Slovacia și România. În cadrul proiectului sunt implicate Biblioteca UPT, Departamentul de Mecatronică și Departamentul de Management ale Universității Politehnica Timișoara.
„Proiectul presupune instruirea bibliotecarilor din universitățile partenere în tipărirea 3D, urmând ca aceștia să ofere, la rândul lor, instruire utilizatorilor. Bibliotecarii UPT au urmat deja stagii de instruire atât în țară, în cadrul Departamentului de Mecatronică, cât și în străinătate, la partenerii de proiect din Irlanda”, spun reprezentanții UPT.
În Biblioteca UPT se găsesc două imprimante 3D, una achiziționată în cadrul proiectului, iar cealaltă din fondurile proprii ale UPT. Serviciul este oferit gratuit studenților, masteranzilor, doctoranzilor și cadrelor didactice din UPT și contra-cost utilizatorilor externi.
„Practic utilizatorii vin cu piesele/ansamblurile/machetele în format *.STL (STereoLithography), pe un stick de memorie, iar bibliotecarul deschide fiecare piesă în programul Prusa Slicer, verifică dacă piesa este printabilă 3D, generează codul – G necesar și îl informează pe utilizator asupra timpului de execuție. Bibliotecarul nu are nici o responsabilitate asupra proiectării, ci doar privind execuția piesei”, conchid cei de la UPT.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XApoi.. cu jucariile alea numa print-uri bune nu ies..
Sau “nspe” ore pentru o piulita m3 din PLA. 🙂
Daca eu vreau ceva din Nylon cu fibra de sticla sau, ceva si mai fain, ULTEM, PEI… Se poate cu jucariile alea? Garantat nu.
Daca bibliotecarul nu stie sa foloseasca slicer-u si intoarce piesa ca sa printeze foarte mult material de suport.. Cine-l plateste?
Avand in vedere ca e totusi parte din UPT, puteau chiar ei sa construiasca ceva mai profi.
Avem oameni chiar in TM care fac la preturi bune VORON, BLV si alte imprimante mult mai preformante decat aceste prusa..
-
tu esti foarte inteligent, nu-i asa?
-
Se pare ca-s mai inteligent decat tine.
-
-
boss… numai pretenții ai. În loc să apreciezi că s-a făcut ceva și că poate peste câteva luni, un an, dacă are succes proiectul și nu își dau oamenii ochii peste cap ca tine, se vor aduce echipamente mai performante. Noi vrem totul peste noapte, super performant dar mai ales gratis!
-
nu nu lasa-l, ca se crede inteligent. lasa-l in sf-urile lui
-
Daca te înhăitezi, poate poate… 🙂
Ia spune-mi… cu un nema 17 poți sa faci un sistem de comanda cu bucla închisa?
Daca nu, de ce. Daca da, cum?Fara sa cauți pe google. Baga mare!
-
-
Bosulica.. Cum sa ma bucur ca se face ceva, cand acel ceva e facut prost?
Cu bani multi s-au luat PRUSA (care sunt foarte scumpe), cand puteau in aceeasi bani, poate chiar mai ieftin, sa faca ei ceva mai bun.
Numa` bine invatau si cativa studenti ceva despre motoare pas cu pas, controllere pentru ele si ceva programare.
Ia.. arunca un ochi pe Treatstock….
Vezi cate firme sunt din TM, care fac aceeasi chestie..
-