Sindicaliștii anunțau, la începutul lunii martie, declanşarea valului de proteste în sistemul de învăţământ românesc.
Joi, în fața Prefecturii Timiș, zeci de cadre didactice din învățământul preuniversitar, membri ai Sindicatului „Spiru Haret” au scandat și au afișat lozinci precum: „Majorați salariile”, Opriți creșterea prețurilor”, „Grevă” sau „Vrem salarii decente”.
Dascălii cer de urgenţă Guvernului României să găsească soluţii la următoarele:
- a) rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât toate categoriile de salariați din sistemul educațional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022;
- b) identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar;
- c) adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998;
- d) aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri;
- e) în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate;
- f) remedierea anomaliilor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție;
- g) instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- h) plata suplimentară a personalului din unitățile/instituţiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile;
- i) plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.
Profesorii au transmis că vor continua să picheteze sediul Prefecturii Timiș, iar în luna mai vor organiza un marş de protest în Capitală. De asemenea, în ultima decadă a lunii mai urmează să strângă semnături în vederea declanşării grevei generale.
Foto: Tion
Trimite articolul
XPersonalul didactic auxiliar nu a mai beneficiat de o majorare de salariu de peste 4 ani de zile . Directorii , contabilii , administratorii , secretarele au ajuns sa aiba un salariu mai mic fata de un cadru didactic debutant pana in 5 ani vechime care si acela are un salariu vai mama lui . Nu exista nici un spor pentru personalul nedidactic. a existat unul dar a fost desfintat . Spalatul wc-urilor , a copiilor la fund in gradinite si crese de catre ingrijitoare este o munca care nu merita un spor in opinia celor din minister care au spor de stat in fata calculatorului . Personal nedidactic insuficient in mai toate unitatile normari de pe vremea lui Ion Iliescu si Petre Roman . Concluzie toata lumea are pretentii de la sistemul de educatie in care toti sunt mai specialisti dar cand vine vorba de salarizare platim un angajat din invatamant mai prost decat un muncitor Retim ( nu desconsideram munca acelui om ) dar hai sa existe o ierarhie . Atata timp cat salariile din invatamant sunt neatractive nu au sa vina sa se angajeze in sistem varfurile ……..
-
Avem ce am votat.
-
contabilii, administratorii si secretarele au garadtii de merit, asta in cazul in care nu ati stiut sau va faceti ca nu stiti. asa ca nu i plingeti fix pe ei. cereti stimati ziaristi pe legea 544 sa vedeti de exemplu care administartori din unitatile de invatamint au primit gradatii de merit anul trecut si pentru ce criterii. o sa va faceti cruce si cu piciorul. si vedeti dupa aia si relatiile lor de prin scoala, inspectorat, partide, samd.uite ca si de asta nu sunt bani pentru profesori.
-
Nu trebuie uitata perioada pandemiei, cand toti bugetarii au incasat salariile grase plus alte beneficii (tikete de vacanta..masa) si au stat acasa si nu au muncit nimic, cei din mediul privat au primit 75% si fara tikete de masa (cei care au fost mai norocosi), restul au stat in plata domnului 3 luni! Nu ca cei din mediu privat sunt mai slab pregatiti, ca bugetarii, ci sunt mai nenorocosi ca nu au stiut sau nu au avut bani unde sa dea spaga sa prinda un loc la stat! Spagarimea in mediul de stat a ajuns la nivel de arta, sunt promovati doar cei cu dare de mana, nimic pe nivelul capacitatii!
Eu am avut o iubita invatatoare de la cilcul primar. Avea salar net 5600 lei si mai facea after school de la ora 12 si incasa 500 lei de copil banii ei. Si avea 23 de copii. Adica avea un venit de 5600 lei + (23 x 500) = 17.100 lei. O mai fi si vacante si dari la stat, probabil avea o medie de 12.000 lei lunar. Plus ticketele de vacanta care nu stiu cat erau, dar sigur erai peste 2000 lei. Deci ia sa ma mai lase cu vrajelile astea.
-
Pot sa confirm cele spuse de catre tine si cred ca vorbim despre aceeasi persoana. Nu stiu cand ai fost tu cu ea, insa cu mine cheltuia mai mult in vacante decat o faceam eu si nici eu nu castig putin. Cat despre multitudinea de analfabeti din randurile cadrelor didactice nu cred ca mai trebuie sa amintesc. Sunt asa-zisi profesori care dau examen de titularizare ani la rand, pana iau o nota de trecere. Mi se pare nerezonabil sa ai pretentii cand tu esti incapabil, oferi elevilor minimum pentru ca tu, la randul tau, abia ai trecut examenele.
-
Pai de ce nu incerci, cu mânuța de student, sa va angajati in invatamant? Ce va retine? Hai, artati-ne ca se poate si fara sa dai de N ori examenul de titularizare.
-
Si atunci de ce n’ati ramas niciunul cu ea?
-
Nu e aceeasi, a mea avea pretentia sa platesc eu tot si in concedii ca sunt “barbat”. Trebuia sa fie apreciata, ca doar lucra la stat si acolo o apreciau parintii. Tipizat de bugetar. Nu mai punem ca mai primea destui bani cand mergea la supraveghere la bac. In fine, sa fie sanatosi!
-
-
Permite-mi sa nu cred minciunica cu iubita… Ai nevoie de 20 de ani in invatant sa vorbim de salariu peste 4000 de lei net. Asta atat timp cat nu avem profesori universitari pentru clasele 5-8…
-
Dar dă-ne și nouă un număr de telefon dacă are 170 milioane salariu
Care sunt salariile actuale?
la ce specimene sunt cadre didactice cred ca si elevii ar trebui sa protesteze si sa ceara profesori decenti
-
oul sau gaina? piata se regleaza singura!!! iaca s-a reglat, la asa salarii, asa cadre didactice. Vad ca unii comenteaza despre salarii si la toti le e greu sa caute pe net grila de salarizare. probabil au fost educati la facultatea de parerologie “las’ ca stiu eu”. Ca sa nu mai zic de cat castiga un debutant, sigur e foarte “atractiv” pentru cineva capabil la preturi de timisoara chirie/rata +traiul zilnic decent. Iar cand auzi argumente de genul “da’ daca lucreaza in plus castiga mai mult deci au salarii ok”, nu pot sa zic decat:
#idiocracy🤪
-
Specimenele alea trebuie sa-si plateasca facturi si chirii. Sau tu esti doctor fara scoala si nu le vezi utilitatea?
Minune! Maine cei din sanatate?
Hai ca se poate!
-
🙂 si poimaine magistratii! Suntem de vis!
-
N-au iesit toti la pensie? Las’ ca a avut grija “pledoiu” sa modifice ce tre’ ca sa se inghesuie cat mai multi sa se pensioneze sa prinda pensiile speciale. Si cred ca hemoragia din sistem nu se va opri. Or sa mai ramana vreo 10 procürori si vreo 2 judecatori d’aia idealisti care or sa clacheze psihic in 2 luni, si am rezolvat si cu justitia, fiat justitia chiar si fara magistrati, si sa piara lumea, ce ne pasa? Super! infiintam niste tribunale popülare ma gandesc, rezolvam noi, nu-i ca si cum n-ar mai fi existat! Si ce bine a fost, plin de victime, dubluplusbun! popülatia vrea justitie! hai popülatia,na-ti-o frānta, hai ca ai dres-o si pe asta!
“Masura domnule, masura…”
#🤪
-
Iarasi au inceput sa cerseasca?!
Sunt cativa profesori debutanti care se agita in strada, profesorii seriosi sunt la catedra in timpul asta. Sindicalistii se plang ca un debutant “ar putea sa ia” doar 3900 lei in mana. Adica, el/ea e angajat din septembrie anul trecut si deocamdata nimic, nu to vila la Giroc, nu tu BMW, nu tu vacanta in Tenerife.
Iulie 2021: 56% dintre profesorii care s-au prezentat la examenul de titularizare au cazut (note sub 7), iar 20% au luat sub nota 5. Astia sunt acum in strada.
Mai vor si “spor de suprasolicitare neuropsihică de 10 la sută pentru toată lumea, pentru că nu l-a primit toată lumea”, adica profesor, profesor, dar pe langa incasarea salariului mai trebuie sa si lucram cu elevii?
-
Cat zici ca ia acum un profesor debutant(Net) ?
vezi ca gasesti pe net calculatoare de salarii pt invatamant, gasesti si grilele de salarizare din lege, ba chiar si salariile actuale (anonimizate) la diverse scoli.
Oare in europa cum sta invatamantul in grila de salarizare la bugetari? Nu cred ca putem gasi informatii de’astea. Nu, nu putem, n-avem cum, ca m-am gandit. Suntem ocupati sa mancam ceva.🧻
Da… sa se privatizeze, asta ar fi solutia! aia finala, dar se cheama ca e solutie!
#🤪
-
“Sindicatele sunt nemultumite ca din proiectul Legii Invatamantului Preuniversitar a fost eliminat un articol… Prin eliminarea acestui articol, se va ajunge ca un profesor debutant sa obtina un venit net de aproximativ 3.900 de lei,…, spun sindicalistii” apare in alt ziar care prezinta acest subiect. Daca ei zic asa in protest, inseamna ca in realitate e 3.900 sau mai mult, in nici un caz mai putin. O zi buna!
-
Nu scria acolo, sau altundeva, si ca “Chiar și cu această creștere, România va rămâne tot la coada Europei în ceea ce privește salariile profesorilor”?
Ce inseamna ‘ar putea ajunge pana la”? in ce conditii ar ajunge la acel maxim si cat ar fi minimul? Si cam cat dureaza perioada asta de “debutant”, cat mai astepti dupa anii de scoala sa ai un salariu decent?
Cat zici ca ia acum NET un debutant? Ei dracie, zic sa-i mai dam 2 lei si gata!
O zi buna si tie! Si un salariu de profesor iti doresc! Ba chiar iti doresc sa fii profesor si sa formezi multi olimpici! Succes!
#🤪
-
-
-
Din moment ce salariile la Lidl sunt mai mari, te invit sa faci scoala la ei. Acolo vei gasi doar profesori seriosi.
Unii profesori iau multi bani si rezultate ciuciu, mult mai slab ca inainte, a scazut f f mult si interesul profesorilor desi au salarii mai bune ca acum sa zicem 10 ani. In schimb copii ies mult mai slab pregatiti din scoli si in primul rand e vina profesorilor pentru totala lipsa de interes. Prima oara sa aiba rezultate si sa le arate apoi sa protesteze
Va dați seama că oamenii cer aplicarea unei legi din 2017?? Diferite categorii sociale își cer doar drepturile dintr-o lege de acum 6 ani!!! Legea aia nu numai că trebuia aplicată de mult deja, dar mai trebuia și schimbata de anul trecut cu indexări cu inflația!
Dar pe de altă parte 20 de polițiști protestează, 30 de profesori și atât! Și vreți rezultate? Uitati-va la proteste în Franța, Spania, Grecia unde ajung cu milioanele și săptămânile in stradă! Așa se protestează, nu stand pe canapea și plangandu-va!
-
Las’ ca iasa si la noi milioane sa protesteze sa NU se mareasca salariile la bugetari, “huo bugetarii”!!! Au fost dresati profesionist, le-a zis shefu la stat acu mai multi ani ca bugetaru gras sta in spinarea la privatu’ slab. Atat intelege o popülatie. Un Popor e altceva decat o popülatie. #ghinion
#dezbina si stapaneste#🤪