La nivel european, se înregistrează un deficit semnificativ de experți în Securitate Cibernetică, estimat la aproximativ 800.000 de specialiști. Acest lucru evidențiază nevoia de a suplimenta domeniul cu personal calificat, cererea totală fiind de 4 milioane de specialiști.
Pe de altă parte, problema phishing-ului în securitatea cibernetică este una dintre cele mai comune și periculoase amenințări cibernetice din zilele noastre. Această practică presupune încercarea de a obține informații sensibile, precum date bancare, parole sau informații personale, prin intermediul unor mesaje înșelătoare, care par să provină de la surse de încredere.
„Avem mii de atacuri cibernetice care sunt detectate. De exemplu, într-o zi obișnuită avem undeva la 10 milioane de încercări de atacuri de acest fel. Cele mai comune locații unde au loc constant atacuri sunt SUA, Europa, părți din Asia. Peste 50% din atacuri vizează infrastructura critică, precum: energie, comunicații, finanțe, sănătate. După cum știm, phising-ul rămâne una dintre cele mai frecvente forme de atac”, a declarat Theodor Grumeza, inginer de sistem în cadrul Facultății de Informatică și Matematică.
Inițiativa desfășurată la UVT are o importanță deosebită, având potențialul de a transforma România într-un centru tehnologic de referință în domeniul Securității Cibernetice.
„Laboratorul este rezultatul unei colaborări excepționale. Evident că noi încercăm să fim pionieri în anumite zone, ne străduim să promovăm, să ducem lucrurile înainte. […] Este un spațiu unde mediul educațional, cercetarea, inovarea se întâlnesc cu practica”, a transmis Cosmin Bonchiș, decanul Facultății de Informatică și Matematică.
Laboratorul este dotat cu un display pentru cadrele didactice cu diagonala de 250 cm și o rezoluție 4K Ultra HD pentru imagini clare și detaliate, porturi HDMI, USB și conectivitate wireless, construit cu scopul unei utilizări intense.
De asemenea, studenții au acces la două tablete interactive cu funcții smart, mai exact, partajare de conținut și colaborare în timp real. Tabletele au o rezoluție 4K Ultra HD și interacțiune tactilă de scriere, desenare și control direct pe ecran.
Sala este echipată cu 5 display-uri cu diagonala 165 cm ce prezintă conectivitate variată precum HDMI, USB și opțiuni wireless, matrice video cu 8 porturi HDMI, stații de lucru AIO, aplicație creată special pentru controlul matricei video.
În plus, studenții au acces la sisteme de operare multiple: Windows 10 și Ubuntu 22.04, personalizate pentru cerințele laboratorului, iar fiecare sistem are aproximativ 60 de aplicații preinstalate pentru nevoile profesorilor.
Laboratorul 003 se află în clădirea principală a universității. Acesta reprezintă o continuare a colaborării între UVT și compania Eviden, prin care tinerii să fie cât mai bine pregătiți pentru joburile viitorului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!