Sanctuarul neolitic de la Parța și situl de la Majdan (Serbia) au beneficiat prin programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia de revitalizare și punere în valoare.
Proiectul, cu un buget de peste 750.000 de euro, a debutat în vara lui 2019. În 15 octombrie 2021, Muzeul Național al Banatului a predat amplasamentul pentru construcția punctului muzeal de la Parța. Lucrările ar fi trebuit să fie gata în nouă luni.
Punctul muzeal constă într-o construcție cu un etaj, care va adăposti replica reală a unicului sanctuar neolitic din România, cel de la Parța, împreună cu obiecte și elemente caracteristice așezării din care făcea parte. Etajul va fi destinat în totalitate vizitatorilor și va avea și spații de expoziție și pentru proiecții. În această lună lucrările la clădire vor fi gata.
Va fi un punct muzeal modern, unde elementele care aduc aminte de fosta civilizație vor fi păstrate și evidențiate, cu panouri informative care redau specificul comunității și vitrine cu obiecte arheologice din sit. Reprezentanții Muzeului Național al Banatului vor să includă puntul muzeal și situl într-un traseu turistic al zonei, care să cuprindă și localitățile Peciu Nou și Foeni.
„Situl arheologic de la Parța este un caz special, pentru că multe așezări din Neoliticul dezvoltat dispuneau de temple sau locuri cu valoare spirituală, însă soarta a făcut ca în cea mai mare parte ele să dispară. La Parța e un caz fericit, întrucât în urma unui conflict așezarea a fost devastată, iar templul incendiat și distrus intenționat și acoperit de pământ, care ar fi trebuit să izoleze spiritualitatea care dădea energie acestei comunități. Așezarea a încetat activitatea un timp și templul a rămas ascuns în pământ, în condiții destul de bune, obiectele s-au păstrat în stare bună și în momentul în care arheologii au săpat le-au putut scoate la iveală la fel, în condiții destul de bune.
Aici, săpăturile au început încă din sec. XIX pentru că malul Timișului săpa în această așezare și se făcea o insulă mare din ceramică și obiecte de piatră, statuete, care nu puteau fi purtate de apă la distanță mare. O parte din obiecte au ajuns la muzeu și în prima parte a secolului XX au început săpăturile, însă cea mai mare dezvoltare a fost în 1970-1980 când prof. Gheorghe Lazarovici a preluat cercetarea și săpăturile au dus la dezvelirea unei piese deosebite. El a realizat că este în fața unei statui monumentale și la cercetare de zeci de ani a scos la iveală acest sanctuar și a recuperat ce a putut din el și a putut realiza o schiță pentru o reconstituire la scară redusă”, relatează Dan Ciobotaru, reprezentant al Muzeului Național al Banatului.
Valorificarea celor două situri arheologice din România și Serbia ar urma să îmbunătățească economia locală prin crearea de locuri de muncă în mediul rural, așa cum spun cei implicați în proiect. La rândul lor, sârbii au reconstituit situl de la Majdan.
Un punct de cunoaștere a istoriei locale
Punctul muzeal este amplasat chiar în mijlocul satului și lângă el va exista și un punct muzeal etnografic, dar și un parc de distracții pus la punct de Primăria Parța.
„Se va crea o oferă turistică, să zicem de exemplu pentru o clasă de elevi din Timișoara, care să vină să vadă și să învețe cum erau înainte aceste sate de lângă Timișoara, cum trăiau, ce făceau oamenii aici în Preistorie și ultimele secole. Noi vrem să facem și o pedagogie muzeală și încercăm să facem scenariul cât mai atractiv și avem posibilitatea să facem acest lucru. Va fi și o sală de proiecții video în care avem filme documentare realizate în ultimii ani, vrem să facem și excursii temaice la sit și vizitatorii să înțeleagă de ce este important acest sit, chiar la el acasă”, mai precizează Dan Ciobotaru.
Sanctuarul neolitic de la Parța este vechi de 6.200 de ani, iar vestigiile descoperite aici sunt păstrate la Muzeul Național al Banatului.
Situl arheologic Parta Tell 1 este cunoscut pentru descoperiri de materiale arheologice încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Primele săpături sistematice au debutat aici în anul 1931. Sanctuarul neolitic a fost descoperit prin dezvelirea statuii monumentale, care s-a remarcat imediat ca un element arhitectonic de excepție. Cercetarea sanctuarului a fost finalizată în anul 1985, fiind documentată existența în acel loc a unei clădiri monumentale, de aproximativ 11,6 x 6 metri, care conținea spații delimitate de mai mică dimensiune, în care se găseau păstrate artefacte neolitice care puteau releva destinația diferitelor încăperi ale sanctuarului. În jurul sanctuarului se găseau clădiri cu funcțiuni cu structură complexă, care puteau fi puse în legătură cu destinația cultică a sanctuarului.
Pe aceeași temă:
FOTO. Sanctuarul neolitic de la Parța, valorificat turistic printr-un proiect româno-sârb
Citiți principiile noastre de moderare aici!