În perioada 15-18 septembrie în localitatea Kikinda, aflată la mai puțin de 80 de kilometri de Timișoara, are loc un eveniment așteptat și de timișeni, la care iau parte în număr destul de mare – Festivalul Dovleacului.
În fiecare an, ziua de sâmbătă este dedicată concursului la care este premiat agricultorul care aduce cea mai mare ludaie. În premieră, în 2022, dovleacul câștigător a depășit 700 de kilograme.
Și tot în premieră, ludaia câștigătoare nu este din Serbia. Tibor Kokay este din Ungaria și a câștigat concursul cu cel mai mare dovleac. Acesta a cântărit, spre uimirea celor prezenți, 716,5 kilograme. Anterior, cea mai grea ludaie cântărită la Kikinda a fost de 639,5 kilograme.
Pe scena amplasată în piața centrală din Kikinda au urcat ansambluri de muzică populară și soliști.
Zona a fost împânzită de gospodinele din oraș, care au oferit spre vânzare plăcintă cu ludaie, dovleac copt în cuptor, suc, dulceață și brioșe din ludaie, dar și prăjituri, răchie ori mezeluri de porc făcute în casă. Comercianții au adus diverse produse ale căror element comun este dovleacul și culoarea sa portocalie, de la magneți de frigider la pălăriuțe și ornamente pentru casă.
Reprezentanți de la Infocentrul Turistic al Consiliul Județean Timiș, ce are sediul la Bastion, au avut un mic stand la Festivalul Dovleacului. Ei le-au oferit celor interesați pliante și hărți cu județul Timiș, însă doar în limba engleză.
Kikinda este situată în provincia autonomă Voivodina. Inițial, zona era cunoscută îndeosebi pentru agricultură şi pentru producţia de ţiglă şi cărămidă a fabricii Toza Marković. Muzeul Național Kikinda, Moara „Suvaca”, Centrul Pentru Arte Frumoase Aplicate „Terra” si Festivalul Dovleacului sunt doar câteva atracțiile turistice căutate de vizitatori.
Muzeul Naţional din Kikinda a fost înfiinţat în anul 1946 și are cinci secţii: arheologică, etnologică, istorică, naturală şi secție artistică cu galerie. Vedeta Muzeului este KIKA, femela mamut lânos al cărei schelet a fost descoperit conservat in proporție de 90%, în timpul extracţiei din mina de argila a fabricii lui Toza Marković, la 21 de metri adâncime.
Kika a devenit rapid simbolul orașului și cea mai mare mândrie a locuitorilor, iar descoperirea sa a însemnat o revigorare a turismului local. Kika apare în diverse forme și culori pe toate suvenirurile pe care vi le puteţi imagina, de la tradiţionalii magneţi de frigider până la brelocuri, şepci, tricouri şi chiar cercei şi brăţări din lut.
Foto: Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!