Ridicat în anul 1750 pentru a servi ca reședință familiei Mocioni, conacul din Foeni a fost folosit în timpul regimului ceaușist ca baie comunală, grădiniță, depozit pentru erbicide și pesticide, sală de sport și sifonărie. După 1990, a găzduit o discotecă. Conacul familiei Mocioni este opera arhitectului Mór Kallina și din aprilie 2021 a trecut în administrarea Consiliului Județean Timiș.
Lucrările de renovare au început în luna ianuarie și sunt realizate de Asocierea T.T. & CO SOLARIA GRUP SRL (lider) – EURAS SRL – GRAPHIC SPACE SRL.
Lucrările de reabilitare și refunctionalizare ale Conacului Mocioni sunt posibile cu sprijinul financiar RO-CULTURA, printr-un contract în valoare de 9.521.000 lei, gestionat de Consiliul Județean Timiș. Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea obiectivului depășește 17 milioane lei, deci 3,5 milioane de euro.
Miercuri, în ședința Consiliului Județean Timiș ce a avut loc în format online, aleșii au aprobat majorarea devizului de lucrări cu peste 100.000 de euro.
În cadrul plenului extraordinar, consilierii județeni au aprobat majorarea devizului de lucrări de la Conacul Mocioni din Foeni „ca urmare a creșterii sumei cheltuielilor neeligibile din bugetul centralizat al proiectului”.
Astfel, valoarea totală a proiectului ajunge la 17,5 milioane de lei cu TVA inclus. Din această sumă, cheltuielile eligibile sunt de aproape 12 milioane de lei, asistența financiară nerambursabilă solicitată se ridică la opt milioane de lei, cofinanțarea de la bugetul național este de 1,4 milioane lei, iar contribuția proprie a solicitantului și partenerilor la cheltuieli eligibile se ridică la 2,3 milioane lei. Contribuțiile neeligibile ajung la 5,6 milioane lei.
Potrivit proiectul de hotărâre votat miercuri de consilierii județeni, „valoarea totală a proiectului s-a majorat cu 565.364.33 lei cu TVA, de la suma de 16.969.459,77 lei cu TVA, la suma de 17.534.824,09 lei cu TVA, ca urmare a creșterii sumei cheltuielilor neeligibile din bugetul centralizat al proiectului. Suma cheltuielilor neeligibile a fost modificată de la 5.068.209,74 lei la 5.633.574,07 lei”.
Ruxandra Adam, șeful Biroului pentru dezvoltarea turismului și evenimente din cadrul CJT, manager al proiectului de restaurare a Conacului Mocioni, le-a explicat consilierilor județeni de ce este necesară alocarea unei sume suplimentare.
„În luna mai 2021 am semnat contractul de finanțare și prin urmare am dat și o hotărâre de aprobare a proiectului, urmând ca ulterior, în timpul implementării proiectului, în decembrie 2022 să dăm o hotărâre de consiliu prin care se aprobă proiectul tehnic. Prin acea hotărâre au fost aprobați toți indicatorii tehnico-economici, iar hotărârea pe care aș dori să o votați astăzi se referă la adaptarea bugetului proiectului în concordanță cu indicatorii tehnico-economici care au fost votați în decembrie 2022”, a spus Ruxandra Adam consilierilor județeni.
Imobilul istoric clasă A va fi reabilitat integral. Potrivit proiectului, la parter se vor amenaja un salon de primire și un hol de onoare, ce vor permite găzduirea unor evenimente complexe. De asemenea, un colț muzeal va reda atmosfera specifică familiei Mocioni. Va fi realizată și o bibliotecă dotată inclusiv cu tehnologii moderne, interactive, precum și o cafenea culturală. Pentru încălzirea edificiului se va monta o centrală pe lemne.
Curtea și grădina conacului vor fi amenajate cu ajutorul peisagiștilor, pentru a permite organizarea de evenimente în exterior. Subsolul și podul vor fi igienizate, consolidate și vor servi ca spații tehnice.
Conform constructorului dar și expertului prezent la vizita de monitorizare, există șanse bune pentru finalizarea lucrărilor la termenul contractual, în aprilie 2024.
foto: CJT
Pe aceeași temă:
FOTO. Continuă lucrările de reabilitare a Conacului Mocioni. Execuție în procent de 25%
FOTO. Conacul din Foeni, inaugurat în primăvara anului viitor, cu un bal ca odinioară
FOTO. Zeci de tone de pământ și moloz, scoase de muncitori din subsolul Conacului Mocioni
FOTO. Conacul Mocioni din Foeni își recapătă strălucirea de odinioară. A început restaurarea
Citiți principiile noastre de moderare aici!