„Rod la Penitenciar” a debutat cu o sesiune de desene și caricaturi realizate pentru deținuți de către artiștii Cătălin Nedelcu și Ovidiu Balint. Activitatea a fost organizată în vară, cu ocazia Celebrării Orașului.
Începutul toamnei i-a găsit pe cei de la Rod Festival din nou după gratii, de această dată cu proiecția filmului „Crulic. Drumul spre dincolo”. Filmul prezintă povestea cetățeanului român Claudiu Crulic, care a decedat după ce a intrat în greva foamei într-o închisoare din Polonia.
După proiecție, deținuții au avut parte de o sesiune foto, realizată de Soltesz Theophil, care prezintă viața lor de zi cu zi. Deținuții au avut parte de o surpriză și le-au fost dăruite fotografiile făcute.
Activitățile artistice nu s-au încheiat deoarece caricaturistul Radu Clețiu a venit cu încă o sesiune de portrete pentru deținuți. În plus, Diana Bilec a susținut și un atelier de fotografie la penitenciar.
„A fost foarte interesant, pentru că de data asta am venit cu sesiuni de caricaturi, sesiuni de fotografie, proiecții de film. Avem și o cinematecă cu circuit închis, noi aprovizionăm cu filme, iar deținuții le vizionează. Este o lume pe care parțial o cunoaștem, dar care ne surprinde de fiecare dată.
Sunt oameni care nu susțin acest mod de a veni în sprijinul unor semeni care au greșit, dar le reamintesc că toți acești oameni se vor întoarce, la un moment dat, în societate și depinde și de noi ca ei să fie un pic altfel.
Prin aceste proiecte încercăm să umanizăm cumva spațiul penitenciar, care este unul dur, dificil, să-i facem să se gândească la propria lor condiție, la cei din afară. Reacțiile sunt interesante”, a spus Florin Iepan, organizatorul Rod Festival.
Printre deținuții de la Penitenciarul Timișoara se află Emanuel Ștefan, cunoscut în lumea interlopă, și care a fost condamnat pentru furt. A mai fost condamnat în trecut la 19 ani de închisoare pentru uciderea a două persoane.
„Eu sunt liber! Am libertate în suflet, în inimă, chiar dacă sunt între ziduri. Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat, dar acum sunt alt om. Mi-am cerut iertare de la Iisus. Am început să citesc foarte mult Biblia și așa, încet-încet, l-am primit pe Dumnezeu în viața mea. Pot să vă spun că în fața dvs. aveți un alt Ștefan. Mă încred în Dumnezeu că am fost mântuit și am primit o viață nouă.
Într-un fel am greșit; noi, fiind oameni credincioși, pocăiți, nu ar fi trebuit să intru în acest cadru infracțional. Pentru asta sunt aici. Am o pedeapsă de șase ani, dar în câteva luni voi intra în eliberare condiționată. Îmi ispășesc pedeapsa și, cu ajutorul lui Dumnezeu și al familiei, am doi copii, o soție, părinți”, a povestit Emanuel Ștefan.
Un alt deținut, cu o condamnare de 11 ani și 6 luni pentru trafic de persoane, își împărtășește experiența din diverse închisori.
„Trei ani am făcut pușcărie în Anglia. Am întâlnit în penitenciarele din România condiții mai bune decât în Marea Britanie. În Marea Britanie am întâlnit foarte mulți români în închisoare, cu diverse probleme. La Rahova, condiții decente; la Baia Mare, cameră mare, telefon cu fir, apă caldă, nu era chiar așa mare strictețe; la Jilava era un pic mai drastic, la fel și la Arad.
Dar nu pot să mă plâng. Am învățat, ne dăm seama de greșelile pe care le-am făcut și mergem înainte. Luptăm, ne încredem în Dumnezeu și ne schimbăm viața. Ce a fost greu a trecut. Vreau să mă duc acasă, să rămân alături de familie, să-l urmez pe Iisus”, a declarat deținutul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!