Timișoara va avea un Muzeu al Bibliei, la inițiativa pastorului baptist Ionel Tuțac. Acesta deține o colecție impresionantă ce depășește 1.100 de Biblii și crește constant.
În ultimele luni, spațiul din Piața Sf. Gheorghe, care a găzduit anterior un salon de înfrumusețare Igiena, a fost salubrizat, fiind îndepărtate gresia și faianța. Zilele trecute, arhitectul Antonia Șandru a finalizat proiectul de amenajare al Muzeului Bibliei. Cărți sfinte vechi de sute de ani vor fi expuse cu ajutorul tehnologiei moderne.
Printre cele peste 1.100 de cărți sfinte se numără copia Bibliei duse pe Lună de astronautul Edgar Mitchell, la bordul navei spaţiale Apollo 14, o micro-biblie (breloc) în limba engleză, în două volume, a lui Billy Graham, care a fost nominalizat de 64 de ori în topul celor mai admirate personalităţi ale lumii secolului al XX-lea, o pagină din cea de-a doua Biblie tipărită, în anul 1475, ediţii începând cu secolul al XVII-lea, biblii miniaturale, exemplare inedite în zeci de limbi şi dialecte, dar şi cea mai mică biblie din lume, care poate fi citită doar la microscop.
Timișoara a găzduit, în ultimii ani, câteva expoziții temporare sub titulatura Muzeul Bibliei, care s-au bucurat de un foarte mare succes, atrăgând zeci de mii de vizitatori.
Inițiativa va crește numărul de turiști în capitala Banatului. Ca să poată însă fi pusă în practică, fiind vorba despre o inițiativă privată, are nevoie de o sumă de bani deloc de neglijat.
Astfel, pastorul Ionel Tuțac, care se luptă de câțiva ani să facă Muzeul Bibliei la Timișoara, va organiza luni, 11 decembrie, un eveniment destinat strângerii de fonduri pentru acest proiect. Evenimentul „O zi pentru Muzeul Bibliei” va avea loc la Palazzo Luxury de la ora 18.
La eveniment vor fi prezenți reprezentanți ai Societăților Biblice, lideri politici şi religioşi, oameni de cultură, filantropi.
Vor cânta pentru public: Trio Tenorissimo, Forever Grace, Vasile Micula, Dorel Bîc, Neluțu Moț, Ovidiu Ciucuriță, Josiah Baltes, Daniel Pincu. Renumitul caricaturist Radu Clețiu va realiza portrete inedite pentru participanți.
Cei prezenți vor avea ocazia să câștige premii valoroase şi să guste cele mai bune prăjituri timişorene, precum și să vadă exemplare inedite ale Sfintei Scripturi. De asemenea, vor putea scrie versete biblice în cea mai mare Biblie din România.
Evenimentul va fi moderat de Cristina Olariu, director al postului de radio Vocea Evangheliei din Timişoara.
Foto: Ionel Tuțac
Pe aceeași temă:
Muzeul Bibliei, unic în țară, se va deschide în centrul Timișoarei. Primăria alocă un spațiu
FOTO. A început scrierea celei mai mari Biblii din țară, la Timișoara. S-a deschis Muzeul Bibliei
Trimite articolul
XNu stiu cum o sa arate in interior, banuiesc ca sub forma unei bucati de desert cu foarte putina apa potabila, denumit eufemistic “Taramul Fagaduintei”, eventual cu un tufis in flacari pe langa. Poate si un camp cu lumina si verdeata unde ceata ingerilor a poposit. Garantat, insa, la intrare se va servi kebab sfintit si saorma duhovniceasca.
inventam tot soiul de muzee dar in cazul celui mai mare si reprezentativ Muzeul de istorie din castelul Huniazilor din 2006 avem lacatul pe poarta sub pretextul unui santier fara de sfarsit
-
Atunci haide, dragă concetățene să ne sesizăm public administrației locale, județene și naționale cu privite la intenția noastră. Să strângem semnăturile și să facem scandalul aferent
-
Mu mai vota uslșușugraur!
-
-
Nu mai vota uslșușugraur!
-
tu cetatean cu nume de imprumut nu te intelegi nici pe tine! Mai bine iti schimbi numele in Bolintinul din Deal, nu prea ai ce face aici in Banat
-
De acord cu oricate muzee care nu folosesc nici un ban public.
Dar se incearca sa se jecmaneasca bugetul timisorenilor prin tooot felul de muzee.
Se pare ca va doar tare pe unii Muzeul celei mai vechi Carti din lume….oricum voi veti fi d emult oale si ulcele cand Cartea asta va exoista si va ajuta omenirea…
Oare unde veti fi atunci VOI?Trupurile hrana viermilor,dar sufletele?Indubitabil ca aveti si asa ceva.Ar fi intereseant de vazut unde vor fi el atunci…
Abia astept sa se deschida muzeul acesta. E un mare castig pt Timisoara pe plan cultural si spiritual. Felicitari initiatorilor!
Lampa aia din poza e pentru ca vizitatorii sa-si faca poze in chip de sfinti?
Ar fi mai potrivit sa se organizeze și un muzeu LGBT in aceeași încăpere
Ne plângem ca nu avem turiști, dar uitam ca ar trebui sa schimbam unele prejudecăți pe care le avem
-
Museu lgbt?? Dar ce istorie are chestia asta?? Hai ca am ras de dimineata. Unii dintre voi traiti in alta dimensiune…
Oare vor avea si sfanta Evanghelie a Minstrului Zburator de Spaghete?