Porticul, zona cea mai afectată din punct de vedere structural al edificiului, a fost pus în siguranță de către cei de la Ambulanța pentru Monumente – Banat. Șarpanta acestuia a fost restaurată integral, cu tehnici și materiale cât mai apropiate de imaginea originală și de principiile restaurării.
„Când am ajuns prima dată la acest monument, porticul acestuia se afla în stare de precolaps, fiind vizibile avarierile grave produse la nivelul învelitorii și încercarea comunității de a acoperi găurile cauzate de prăbușirea acesteia. Intervenția a constat în înlocuirea elementelor structurale grav afectate și completarea elementelor degradate, care au mai putut fi salvate prin chertări. Elementele cele mai importante care au trebuit stabilizate și completate cu elemente noi prin chertări au fost cosoroabele principale, încastrate în zid, care mențineau întreaga cornișă pe poziție. Elementele puteau oricând să cedeze, astfel ducând la colapsul întregii cornișe și distrugând porticul”, spun reprezentanții „Ambulanței pentru Monumente – Banat” pe Facebook.
Materialul folosit pentru învelitoare este varianta contemporană a azbocimentului – plăci de fibrociment, cumpărate cu ajutorul donațiilor făcute de oameni.
Pe lângă salvarea propriu-zisă a monumentului, mai există o latură importantă a întregului demers, cea educativă. 24 de voluntari s-au implicat activ, unii fiind studenți de la facultăți de arhitectură. Au învățat ce înseamnă un șantier, cum se realizează un releveu și cum se realizează proiectul.
„Astfel, au învățat să zidească pe o clădire deja existentă și cum să răspundă provocărilor pe care aceasta le aduce, dar au învățat și partea de dulgherie necesară realizării unei structuri din lemn și modul structural de funcționare a unei șarpante. Pe lângă partea propriu-zisă de șantier, este foarte important ca voluntarii noștri să învețe despre teritoriul și contextul în care ne aflăm, timpul liber fiind astfel alocat vizitelor de studiu al obiectelor de patrimoniu din zonă: Gara din Livezile, conacul Gyertyanffy, conacul și capela familiei Mocioni, Ansamblul de la Banloc, obiectivele din Grănicerii etc”, mai spun cei de la „Ambulanța pentru Monumente – Banat”.
În unele seri au avut loc și diverse prezentări, susținute de Daiana Maciulschi, Mădălina Nica, Anca Majaru și Ileana Burnichioiu.
21 de monumente istorice din toată țara vor fi salvate prin „Ambulanța pentru Monumente”. În Banat s-a intervenit la Biserica Ofsenița, la cea din Bobda, la depozitul de cereale din Giera, iar până pe 30 septembrie se vor face intervenții la turnul de alimentare furnal din Bocșa, județul Caraș-Severin.
Inițiat în anul 2016 de Asociația Monumentum, proiectul „Ambulanța pentru Monumente” este implementat începând cu anul 2021, în județele Timiș și Caraș-Severin, de Asociația Prin Banat.
editor Dan Oancia
Foto: Facebook/ Ambulanța pentru Monumente – Banat
Pe aceeași temă:
Depozitul de cereale din Giera, cu un pas mai aproape de a fi pus în siguranță de voluntari
Trimite articolul
XLaudabil, bravo!
In loc sa reabilitam gari, salvam depozite de cereale! Incredibil!
-
Pai Gogule, poti tu sa faci asta !