Primăria Timișoara a reușit, în decembrie 2017, să preia de la RADEF șapte dintre cele opt cinematografe din oraș: Freidorf, Timiș, Dacia, Victoria, Unirea, Fratelia și Arta. Pentru Cinema Studio s-a mers în instanță, dar în cele din urmă a ajuns și acesta în proprietatea PMT.
Despre reabilitarea spațiilor se vorbește de mulți ani. Multe au ajuns ruine și adăposturi pentru oamenii străzii, iar municipalitatea a reușit până acum să pornească trei șantiere, la Victoria, Dacia și Studio. Sunt mai avansate lucrările la Cinema Victoria din Bălcescu, despre care viceprimarul Ruben Lațcău spunea că vor fi gata în decembrie, în timp ce Dacia ar urma să fie finalizat în 2022. Primarul Dominic Fritz vine cu o actualizare.
„Cinci din fostele cinematografe ale Timișoarei se află acum în diferite faze de modernizare. La fostul Cinematograf Victoria lucrările sunt pe ultima sută de metri. La cel din Dacia și la Cinema Studio lucrările avansează și suntem în graficul de execuție. La cinematograful Timiș este pe final procedura de achiziție a constructorului și vrem să pornim lucrările de reabilitare cât mai repede. La fostul cinematograf Freidorf am depus cererea de finanțare pentru fonduri europene în luna septembrie, suntem în faza de evaluare, după care urmează semnarea contractului de finanțare”, a transmis primarul Timișoarei pe Facebook.
Strategii de funcționare și administrare
Deocamdată nu se știe ce se va întâmpla cu cinematografele preluate de la Regia România Film sau cine le va gestiona. Una dintre condițiile predării spațiilor era să fie organizate patru proiecții de film în fiecare lună. Pentru restul, primăria a distribuit un chestionar pentru timișoreni.
„Trebuie să construim împreună cu întreaga comunitate, ce ne dorim să găzduim în aceste spații. Împreună cu colegii de la Centrul de Proiecte Timișoara și cu operatori culturali lucrăm la posibile strategii de funcționare și administrare a acestor spații. Luna trecută, cu ajutorul unui chestionar am colectat opinii și potențiale soluții. (…) Suntem în perioada de analiză a răspunsurilor colectate”, a mai precizat Dominic Fritz.
Pentru Cinema Victoria și Cinema Dacia vin bani și de la Ministerul Culturii, cam jumătate din valoarea totală a contractului. Iar ultimul cinematograf intrat în șantier este Studio, în iunie. Acesta ar trebui să devină cinema de artă și hub cultural. Primăria Timișoara ar trebui să finalizeze în curând și licitația pentru Cinema Timiș, unde o singură asociere de firme s-a arătat interesată.
În ceea ce privește planurile PMT pentru celelalte spații obținute acum patru ani de la RADEF, Unirea de pe Mureș nu are nici măcar documentație, Arta a fost dat în administrare Teatrului Maghiar, care vrea să-l transforme cu o investiție destul de mare, iar Cinema Fratelia este prins într-un proces pentru retrocedare care are termen la începutul lunii decembrie, la Curtea de Apel. Cinema Freidorf va fi reabilitat cu GAL Freidorf, proiectul fiind declarat eligibil la finanțare pe POR 2014-2020, Axa prioritară 9.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
O singură firmă vrea să reabiliteze Cinema Timiș. Cu 4 milioane de euro, va avea grădină verticală
SONDAJ. Ce vreți să se întâmple cu cinematografele Timișoarei? Despre teme, public țintă sau nevoi
Trimite articolul
XNe-am putea strange la cinema sa ne incalzim, daca pun centrala termica acolo. Desigur, cu schimnul, ca e pandemie. Dar tot am putea sta ca oile acolo, ingramaditi, pana ne mai incalzim un pic.
bani aruncati pe geam
cine mai merge la cinema?
-
Lumea!!!?? Conditia este ca pretul biletului sa fie decent..
Isi permite primaria TM sa mentina aceste spatii functionale? Daca vor ramane ca cinematografe vor fi asemeni centrelor turistice de prin sate…inutile si goale
Bravo maestre FRIG DONIMIC am inceput cu aruncatul banilor de la bugetul Timisoarei pe renovare de cinematografe.Acuma dupa ce am aruncat o gramada de bani ne intrebam ce sa facem cu aceste cinematografe care vor sta goale “Ce vreți să se întâmple cu cinematografele Timișoarei? Despre teme, public țintă sau nevoi” Mai un pic si in Timisoara se va dezvolta industria SAPELOR DE LEMN
Super investiție!
Cum se intra?
Cu certificat de pensionar se poate.?adică cupon de pensie.