Orașul Jimbolia din Timiș a fost ultimul care, în urmă cu 100 de ani, pe 10 aprilie 1924, a intrat în componența României după Primul Război Mondial.
Vineri, 12 aprilie, Jimbolia a îmbrăcat haine de sărbătoare, cu ocazia centenarului fiind inaugurat și monumentul „Arc peste timp. ÎnSemnul iubirii“.
„Distinși oaspeți, dragi jimbolieni. Ne reunim azi pentru a sărbători un moment semnificativ din istoria orașului nostru și anume aniversarea a 100 de ani de la unirea cu România. În această zi deosebită suntem onorați să avem alături de noi pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, pe domnul Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților, pe domnul Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, pe domnul Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș, pe domnul Siegfried Geilhausen, viceconsulul Republicii Germane la Timișoara […]. În această zi de sărbătoare doresc să urez un sincer «La mulți ani, Jimboliei!», a spus Darius Postelnicu, primarul Jimboliei.
Evenimentele au început în jurul prânzului, la gara din Jimbolia, refăcându-se treptat momentele de acum o sută de ani, când în oraș a fost adus tricolorul românesc.
„Nu este doar un moment istoric, ci simbolizează mai ales buna înțelegere între etnii. Oameni din toate etniile, reprezentanți ai portului popular de aici din Jimbolia, dar și de peste graniță, din Serbia. Asta este esențial pentru orice comunitate care aspiră la armonie și progres de-a lungul timpului. Iar Jimbolia a fost un exemplu de conviețuire pașnică și de respect reciproc între diferitele grupuri etnice, care numesc acest loc acasă.
Spiritul toleranței și al solidarității este o comoară care trebuie prețuită și protejată. Trebuie să facem asta în fiecare zi. Vedem la granițele noastre ce înseamnă conflicte, ce înseamnă suferință și tocmai de aceea trebuie să prețuim lucrurile care ne unesc. De-a lungul anilor, ați reușit să depășiți barierele și să construiți punți de înțelegere și de respect reciproc. Iar acest monument ce urmează a fi inaugurat astăzi este un adevărat ARC peste timp și un simbol al iubirii și unității între noi toți cei care locuim în Jimbolia și în timp, el va rămâne generațiilor următoare ca mărturie că respectul reciproc și toleranța sunt fundamentale”, a declarat Alin Nica la eveniment.
Pe aceeași temă:
Dublă aniversare la Jimbolia, cu muzică militară, populară și operetă
Trimite articolul
XFOMISTII nu au culoare politica !
Nu se putea ca Simonis sa nu profite de ocazie pentru a se afisa cu scopul de a mai castiga ceva vizibilitate si implicit voturile naivilor.
-
Si tu cu cine votezi ?
in ultimii 30 de ani nu s-a intamplat nimic pentru Jimbolia.Trebuie sa fim primii in Lume da trimitem tot Partidul la inchisoare si sa punem sa conduca cei mai buni economisti medici ingineri.
Oare e bine oare e rau?