Sărbătoarea Sfântului Martin este o sărbătoare care intră în tradițiile germane, tradiție pe care grădinița „Nikolaus Lenau” din Timișoara încearcă să le respecte și să le promoveze în rândul copiilor. Sfântul Martin este considerat un sfânt al bunătății și solidarității.
Micuții de la Grădinița Lenau au sărbătorit în număr mare sărbătoarea la Biserica Romano-Catolică din cartierul Elisabetin. De la ora 18, însoțiți de cei dragi, s-au adunat în jurul catedralei, au cântat și mai apoi au împărțit între ei covrigi. Ei au confecționat și lampioane pe care ulterior le-au aprins.
„Este o sărbătoare cu tematică religioasă, noi sărbătorim anual pe 11 noiembrie pe Sf. Marin datorită faptelor bune pe care le-a făcut cu oamenii săraci. El pe drumul lui a împărțit mantaua cu oamenii săraci. Era modest și s-a ascuns să nu fie găsit într-un staul cu gâște, iar oamenii l-au găsit și l-au făcut episcop. În această sărbătoare cântăm cântece și copiii împart covrigi cu familia și colegii. Activitatea face parte din educația civică: să învățam fapte bune și să împărțim cu cine nu are.
În acest an am confecționat lampioane sub formă de gâscă, un lucru simbolic. Fiecare copil vine cu părintele, ieșim afară și înconjurăm biserica. Se împart covrigei între ei și familie”, ne-a spus Mariana Crețoni, educatoare la Grădinița cu Program Prelungit „Nikolaus Lenau” Timișoara.
Cine a fost Sfântul Martin?
Sfântul Martin a trăit în secolul IV, într-o familie de militari, servind la rândul său în Armata Imperiului Roman. Legenda spune că, într-o seară târzie de toamnă, acesta a vrut să intre în cetate, când a întâlnit un cerșetor, zgribulit de frig. Martin și-a dat jos mantia, a tăiat-o în două și i-a dat jumătate cerșetorului. După ce a intrat în cetate, a avut o viziune: l-a visat pe Iisus, îmbrăcat în jumătatea lui de mantie, spunându-i că ceea ce îi dăduse cerșetorului i-a dat, de fapt, lui. După acest moment, Martin a trecut la creștinism, a devenit episcop și dorința sa era ca în fiecare casă să existe lumină – de unde s-a păstrat procesiunea cu lampioanele. Totodată, în spiritul bunătății Sfântului Martin, copiii primesc covrigi pe care îi împart cu ceilalți.
Foto: Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!