Pionierul aviației mondiale, Traian Vuia, s-a născut în 17 august 1872, în localitatea timișeană Surducu Mic, care azi îi poartă numele. Inventatorul a murit pe 3 septembrie 1950, la București.
În 18 martie 1906, la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima dată.
„Avionul lui Vuia a fost primul aparat de zbor mai greu decât aerul din istoria aviației, care a reușit să se ridice de la sol prin forța motorului propriu, fără alte mijloace. Istoria aeronauticii mondiale îi datorează bănățeanului Traian Vuia două premiere absolute: decolarea cu mijloace proprii de bord și trenul de aterizare cu roți pneumatice”, au transmis, luni, reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
În 18 martie 1906, la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima dată. După o accelerație pe parcursul a 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o înălțime de circa un metru de sol, a zburat astfel aproximativ 12 metri, apoi avionul a aterizat, după care palele elicei (construite de francezul Tatin) s-au oprit și avionul a aterizat.
Macheta aeroplanului Vuia 1 (sc. 1:1) se află în holul de intrare al Punctului Muzeal Traian Vuia și deschide traseul expozițional, inițiind publicul vizitator în lumea aviației moderne.
„Vă invităm să faceți o mică excursie și să vizitați muzeul dedicat memoriei lui Traian Vuia, în satul său natal (orar: luni – vineri, între orele 10:00 – 18:00)”, au mai precizat reprezentanții muzeului.
foto: Facebook/Muzeul Național al Banatului
Trimite articolul
XMda…deși e vechea controversă cu frații aia
-
Nu-i nicio controversă, nimeni nu recunoaște ”zborul” lui Vuia. Care ”zbor”?! Vuia pretindea că a ”zburat” pe distanța de 12 m (doisprezece metri) la ”altitudinea” de aproximativ 1 m (un metru), iar singurii martori ai ”evenimentului” au fost mecanicul său personal și încă doi prieteni de-ai lui Vuia.