Lucrările la Cinema Studio, cinematograful de artă din centrul Timișoarei, sunt gata în sfârșit. Acestea au început în iunie 2021 și ar fi trebuit să fie gata încă de acum doi ani. Iată-ne la finalul anului 2024 cu o dată concretă de deschidere – Cinema Studio va avea parte, la fel ca Cinema Victoria și Cinema Timiș – de un mare weekend inaugural: 6-8 decembrie.
„Este o zi de mare bucurie! În sfârșit, am recepționat clădirea Cinema Studio, care a fost închisă încă din 2011. Este al treilea cinematograf pe care îl redeschidem, după Victoria și Timiș. Totuși, aceasta a fost cea mai dificilă lucrare de până acum. Dacă la Victoria și Timiș am realizat doar lucrări de renovare, la Studio a fost nevoie să demolăm complet clădirea, păstrând doar fațada. Practic, avem acum o construcție integral nouă.
Proiectul a costat 5 milioane de euro, dintre care 4 milioane au venit de la Ministerul Culturii, prin fondurile alocate Capitalei Culturale Europene. Acest proiect reprezintă, alături de celelalte cinematografe, una dintre cele mai importante moșteniri ale statutului de Capitală Culturală.
Cinema Studio nu va fi doar un cinematograf cu două săli, ci un adevărat hub al industriilor creative. Avem spații dedicate montajului, studiouri și o terasă generoasă, unde vom organiza proiecții în aer liber, pe timp de vară. Invităm astfel industria creativă și comunitatea de producție cinematografică din Timișoara să ne fie alături”, a transmis primarul Dominic Fritz cu o săptămână înainte de deschidere.
Povestea cinematografelor din Timișoara este una de succes. În doi ani de funcționare, Victoria și Timiș au atras peste 140.000 de spectatori, astfel că municipalitatea mizează pe faptul că deschiderea unui al treilea cinematograf nu le va diminua audiența celorlalte, ci o va crește, mai ales că se adresează unei nișe care până acum nu a avut spațiu de desfășurare.
„Ne propunem să găsim pentru Cinema Studio o nișă care să atragă un public nou, diversificând oferta culturală a orașului. Nu ne limităm doar la proiecții de filme, ci dezvoltăm funcțiuni culturale complementare, menite să transforme Timișoara într-un pol al culturii cinematografice.
Deschiderea oficială va avea loc în weekendul 6-8 decembrie, când vom organiza evenimente speciale pentru public și presă. Invităm toți cei interesați să participe și să descopere acest spațiu unic.
Administrarea cinematografului va fi asigurată de Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, instituție responsabilă inclusiv pentru gestionarea financiară a acestuia. În perioada următoare, vom dezvolta diverse forme de colaborare pentru a implica comunitatea creativă în activitățile acestui hub”, a adăugat primarul Timișoarei.
Ioana Dragomirescu, coordonatoarea rețelei de cinematografe ale municipalității, a spus și ea că filmele care vor putea fi văzute la Studio vor fi gestionate de aceeași echipă din cadrul Centrului de Proiecte care se ocupă și de Timiș și Victoria.
„Pe de o parte, cred că am dovedit că putem face o treabă foarte bună și spectatorii vin, și vin în număr mare. Pe de altă parte, de la început, strategia orașului a fost ca aceste săli să fie într-o complementaritate și nu într-o concurență, încât oferta de evenimente culturale să fie cât mai amplă, pentru gusturi cât mai eclectice.
Credem că dacă continuăm să facem programe bune, atractive și diverse, oamenii vor răspunde prezent la Studio. Ne propunem să ne focusăm în principal pe film de artă, atât contemporan, cât și din patrimoniul cinematografiei europene și românești . Va fi cinematograful de artă artă al orașului, așa cum a fost gândit el de la început, atunci când nu exista acest ecosistem”, a declarat Ioana Dragomirescu.
Vă reamintim, proiectul tehnic și autorizația de construire au fost donate la sfârșitul lunii iulie de către Groupama Asigurări, care a fost cooptată în proiect de Institutul Francez.
Contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat cu asocierea Audiotech Multimedia Gruoup – Mist Lider Construct SRL.
Trimite articolul
Xdap, matura, bai Fritz, orasul baaa. nu esti in stare nici sa iei sacii de frunze stransi de cetateni de pe domeniul public.
ce astepti, sa se infunde canalizarile?