Membrii Consiliului Local Timișoara au avut joi o ședință extraordinară, în Sala „Capitol” a Filarmonicii Banatul, cu ocazia zilei orașului. Aceasta a debutat cu intonarea imnului României, urmat de imnul oficial al Uniunii Europene – Oda Bucuriei, respectiv de imnul Timișoarei, cântat de cei de la Pro Musica.
„Atunci când Banatul a fost împărțit, iar această parte a trecut ca parte a României, atunci când au plecat sârbii, chiar și francezii, și au intrat trupele armatei române a fost un moment de mare bucurie pentru foarte mulți, dar și unul de incertitudine. Cum bunăstarea timișorenilor era comparabilă cu a celor din Occident, exista acea întrebare, «Ce se întâmplă cu modelul nostru timișorean? Modelul în care trăim aici, cu atâtea limbi, cu atâtea religii, oare vom reuși să păstrăm acest model?». […] Aici este, de fapt, nucleul spiritului timișorean: ne respectăm unii pe alții, lucrăm unii cu ceilalți. Și nu numai pentru că este lucrul corect, ci și pentru că știm că toată prosperitatea noastră depinde de acest respect pentru diversitate”, a spus primarul Timișoarei Dominic Fritz.
Preotul Ionel Popescu, din partea Mitropoliei Banatului a insistat pe cât de importantă este unitatea pentru Timișoara, spunând că aceasta este un „dar de la Dumnezeu”.
„Răscolitoare sunt cuvintele și melodia Imnului Revoluției Române din Timișoara. Puține texte și melodii fac să vibreze corzile sufletului nostru ca melodia acestui imn, compus de Ilie Stepan. […] Atunci s-au ivit zorii eliberării noastre de sub comunism. Astăzi, iată, sărbătorim 104 ani de la intrarea trupelor românești și instaurarea administrației române în Timișoara și în Banat. De fapt, astăzi nu doar că aniversăm această cifră, ci îi comemorăm și pe strămoșii noștri despre care vorbește, inimitabil, Imnul Revoluției din Timișoara. […] Din Piața Unirii noi primim un mesaj de «unitate în diversitate» – într-o parte avem Catedrala Sârbă Ortodoxă, în altă parte este Domul Romano-Catolic, puțin mai în spate este Biserica Lutherană. […] Timișoara este orașul în care trăiesc atâtea religii, atâtea confesiuni în bună rânduială și în unitate. Unitatea este darul lui Dumnezeu pentru oameni și de aceea noi trebuie să ne rugăm pentru unitate, mai ales în aceste vremuri atât de tulburi”, a transmis preotul Ionel Popescu.
Tot joi au fost decernate și titlurile de cetățeni de onoare ai Timișoarei, pentru patru personalități care și-au pus amprenta asupra orașului: Petru Ilieșu, Alexandra Guțu, Aurel Mogoșeanu și Adrian Orza, în cazul acestuia din urmă titlul fiind acordat post-mortem.
Laudatio a fost susținut de fostul primar Gheorghe Ciuhandu, care a vorbit despre multitudinea de lucruri pe care Adrian Orza le-a făcut pentru oraș în perioada în care a fost viceprimar. Titlul de cetățean de onoare a fost primit pentru Adi Orza de mama sa.
„S-a stins lumina vieții mele, dar în întunericul în care trăiesc am zărit un punct luminos, oameni minunați, care l-au cunoscut pe fiul meu, ca om, și au cunoscut faptele lui extraordinare, făcute în cei douăzeci de ani de administrație. Le mulțumesc din tot sufletul meu”, a spus mama lui Adrian Orza, vizibil afectată.
Titluri de cetățeni de onoare au mai primit Aurel Mogoșeanu, Petru Ilieșu scriitor, respectiv Alexandra Guțu.
Petru Ilieșu este scriitor, poet și publicist și editor român, iar numele său evocă spiritul disident al unei părți a intelectualității române în timpul regimului totalitar comunist. A fost redactor la ziarul „Timișoara” și a contribuit la revistele Orizont”, „Forum studențesc”, „Luceafărul” și „Vatra”. El este cunoscut ca fondator și președinte al Fundației Timișoara ’89, prima fundație umanitară înființată după Revoluție.
Alexandra Guțu s-a născut la Timișoara, în 1946, și a început studiul violoncelului la vârsta de 8 ani. Educația și cariera au fost ghidate de profesori precum Zimmer Simion, Serafim Antropov, Joseph Calvet și Antonio Janigro. Alexandra Guțu a fost solist concertist la Filarmonica „Banatul” din Timișoara, având totodată concerte și turnee în America de Sud, Canada, Japonia, China, SUA și multe țări europene.
Aurel Mogoșeanu a jucat un rol esențial în dezvoltarea sistemului medical timișorean. Acesta a fondat disciplina de Anestezie și Terapie Intensivă ATI din cadrul UMF „Victor Babeș” din Timișoara, a fost primul șef de Secție de ATI din cadrul Spitalului Județean Timișoara (1972-2002) și a creat Școala timișoreană de Anestezie și Terapie Intensivă.
foto: Tion
Pe aceeași temă:
Petru Ilieșu, Adrian Orza, Alexandra Guțu și Aurel Mogoșeanu, Cetățeni de Onoare ai Timișoarei
Trimite articolul
Xcand auzi cuvintele diversitate sau echitate, sa stii ca e vorba despre comunism, dar vin usor sa nu te prinzi
Iarasi o stire de care nu are nimeni nevoie. Aflam ca a fost furmos, ca a fost armonie, ca toti se iubesc, ca toata lumea se intelege cu toata lumea, ca Fritz si oamenii ui nu mai persecuteaza pe cei din mass-media care nu sunt membri USR sau slugi la USR, numai de bine.
,,unitate in divesritate,, un slogan care a distrus si distruge Europa de Vest…uitati-va ce a adus sloganul asta…migratie,violuti,distrugeri,aproape razboi civil…