Ca în fiecare an, în luna decembrie, Timișoara nu uită să comemoreze eroii Revoluției din 1989. Sâmbătă, 16 decembrie, a avut loc o ședință festivă a Consiliului Local Timișoara, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul.
Pe parcursul evenimentului s-au ținut mai multe discursuri, un moment de reculegere pentru eroii care au murit în timpul Revoluției, dar și o prezentare în premieră a unei compoziții dedicate Revoluției, scrisă de către șapte compozitori din cele șapte țări ale Europei în care au avut loc revoluții importante în 1989. Compoziția a fost interpretată de către Ansamblul CelloTim al Filarmonicii Banatul.
„Este o zi aparte și sunt zilele deosebite, dureroase și triste care ne amintesc de o istorie vie, palpabilă, trăită de cei mai mulți dintre dumneavoastră. Eu am avut 13 ani la Revoluția din decembrie. Mi-am înțeles întru totul părinții în acele zile, care au știut mai bine ce a urmat. În Piața Operei am văzut în zilele lui decembrie 1989 o icoană care s-a pictat singură din atâtea suflete adunate într-un loc care au îngenunchiat, și-au împreunat mâinile, au bătut cu aceeași inimă și au rostit aceleași cuvinte ale speranței, ale umanității, ale firescului, de neconceput pentru un sistem totalitar și opresiv”, a declarat preotul Marius Sfercoci.
Primarul Timișoarei Dominic Fritz a ținut și el un discurs despre acest eveniment important pentru timișoreni, dar și pentru întregul popor român.
„Timișoara are o responsabilitate și după 34 de ani să păstreze vie amintirea Revoluției. O frază de genul acesta o auzim deseori și eu am spus-o de mai multe ori. Pare că ne îndepărtăm de acel moment istoric și această responsabilitate mai pălește un pic; iată, în această sală sunt mai puțini oameni decât ar putea încăpea.
Dacă comparăm asta cu un sondaj care a apărut recent și pe care dumneavoastră l-ați văzut, aproape 50% din români spun că a fost mai bine și că am trăit mai bine înainte de ‘89. Aceste cifre ne spun foarte clar că misiunea Revoluției încă nu s-a terminat. Aceste cifre ne spun foarte clar că degeaba comemorăm Revoluția dacă nu amintim și de sistemul injust împotriva căruia s-a răsculat această Revoluție.
Nu există o celebrare a eroismului timișorenilor fără o condamnare clară a comunismului împotriva căruia s-au luptat și au murit acești martiri. Noi timișorenii avem o responsabilitate să spunem nu doar poveștile Revoluției, ci și poveștile nedreptăților dinainte de ‘89 și fiecare dintre dumneavoastră are o astfel de poveste de viață. Avem o responsabilitate să facem mai vizibile aceste vieți ale revoluționarilor, ale timișorenilor care au avut acest curaj în 1989 tocmai pentru că situația a devenit atât de insuportabilă.
Nu a fost doar o grevă, nu a fost doar o manifestare pentru creșterea salariilor, ci timișorenii au înțeles atunci foarte clar că este vorba despre acel drept fundamental de a decide fiecare liber la ce biserică să meargă, cu cine să se căsătorească, ce meserie să aleagă și în ce țară să trăiască.
Revoluția a fost pentru libertate, pentru democrație, pentru toleranță față de diferite etnii și religii, nu a fost doar o supărare de moment. Mă bucur că în Timișoara când am avut o responsabilitate europeană au fost peste 100 de evenimente despre Revoluție, expoziții, lansări de carte, concerte.
De asemenea, mă bucur că avem în continuare o înțelegere timișoreană că am luptat nu doar pentru oraș, nu doar pentru o țară liberă, ci și pentru o Europă liberă, pentru a fi parte din familia Europeană și asta e un ideal al Revoluției care nu trebuie uitat”, a transmis Dominic Fritz.
Subprefectul Sorin Ionescu și-a exprimat dorința ca anul viitor, în 16 decembrie, la împlinirea a 35 de ani de la Revoluție, ședința festivă să se desfășoare în locul în care s-a afirmat pentru prima dată democrația în spațiul românesc, mai exact la Operă.
La finalul comemorării eroilor martiri și aniversării a 34 de ani de la începerea Revoluției din decembrie 1989 de la Timișoara, Tudorin Burlacu (reprezentantul Asociației Revoluționare Frăție, Egalitate, Colaborare, Cooperare) a ținut să prezinte nemulțumirile pe care le are vizavi de ordinea în care s-au dat invitațiile evenimentului, considerând că era corect să se împartă în ordinea înființării asociațiilor și importanței vorbitorilor.
„Este o ordine aleatorio-politică care ar trebui să dispară. Politica trebuie scoasă dintre noi, eu sunt apartid. Trebuie discutat cu toți martorii care au ceva de spus pentru Revoluție și cu toate structurile legal constituite, asta e ca o recomandare. În rest, îi mulțumesc domnului Fritz, l-am lăsat, l-am susținut pentru că am știut de importanța evenimentului «Timișoara oraș cultural», chiar dacă anul trecut mi-a promis că vom avea mai multe întâlniri, noi am refuzat să-i ocupăm timpul cu lucrurile noastre. Sperăm să fie gata cât mai repede Muzeul Revoluției, pentru că țara are nevoie de un astfel de muzeu. […]
Haideți să ne dăm mâna ăia din dreapta, ăia din stânga, ăia din mijloc sau care mai sunteți și să scoatem o istorie a Revoluției care să nu mai fie interpretată la cheremul fiecăruia. Sunt foarte trist că acești reprezentanți ai noștri încearcă să lovească Revoluția, le e greu să spună cuvântul revoluție. La noi a fost Revoluție!
O interpretează, o consideră lovitură de stat. Dar elementele constitutive ale unei revoluții au fost îndeplinite în totalitate în data de 20 decembrie. În 20 decembrie am început Revoluția; bineînțeles că perioada revoltei face parte din revoluție. […]Haideți să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului și să ne recunoaștem, să ne respectăm între noi. Să nu încercăm să desființăm Instituțiile Statului greu făcute. Vorbesc din inimă, iar din inimă aș vrea să vorbească fiecare, chiar dacă nu vorbesc coerent, dar să spună ceea ce simt”, a transmis revoluționarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!