Adina Rău s-a înscris la un concurs de proiecte organizat de Fundația Comunitară Timișoara prin Științescu. Planul era acela de a chema copiii la Observatorul Seismologic din oraș și a le vorbi despre cutremure și a face experimente împreună. A intervenit însă pandemia și cu restricțiile ei, a câștigat finanțarea, dar proiectul s-a transformat în Seismo Lab – Ghid Virtual, toată activitatea fiind mutată în online.
„Am făcut un set de trei ghiduri, pentru ciclul primar, gimnazial și liceal. Am luat legătura cu câteva școli din Timișoara și am început să țin cursurile astea online și la fiecare profesor îi trimiteam aceste ghiduri ca să le distribuie copiilor și făceam câte o oră sau două de Seismo Lab în care le prezentam ghidurile, vorbeam despre cutremure, făceam experimente aici la Observator”, ne-a povestit Adina Rău, inițiatoarea proiectului.
Copiii au putut observa cum se comportă clădirile în timpul unui cutremur, prin testele realizate de Adina cu simulatorul seismic din cadrul Observatorului Seismologic din Timișoara.
„Le arătam cum se comportă clădirile la cutremure, ce ar trebui să facem, care sunt sistemele de îmbunătățire ale comportamentelor clădirilor la cutremure (…) Am încheiat parteneriate cu trei școli din Timișoara și le-a plăcut foarte mult. Mulți dintre ei mi-au făcut machete și, deși nu puteau să vină în vizită, veneau și mi le aduceau la gard, aici la Observator. Organizam o zi în care să colectez machete și după făceam încă o întâlnire online cu ei să testez pe simulator, să vadă cum se comportă casele lor la cutremur. Au fost o grămadă de clase care s-au organizat și mi-au adus machete și pe ploaie și pe vânt”, a mai spus inițiatoarea proiectului.
Adina a organizat și o serie de 12 cursuri cu șase școli din București prin Crucea Roșie și programul „Bucureștiul pregătit de cutremur”, dar și webinarii pentru elevi din cinci județe.
Concept extins
Conceptul fost extins anul acesta, Adina câștigând finanțare pentru alte două proiecte. Primul este Seismo Lab Interactiv, care cuprinde de fapt planul inițial, acela de a veni publicul la Observatorul Seismologic.
„Să vină să viziteze, multă lume nu știe că avem un Observator Seismologic în Timișoara, să vină să-l vadă, să vadă echipamentele care monitorizează activitatea seismică și să facem experimente, demonstrații și jocuri, care să-i poată ajuta pe copii să înțeleagă mai bine cum se propagă undele seismice, care sunt cauzele care provoacă cutremurele și de ce nu ar trebui să fim așa de înspăimântați și mai ales ce ar trebui să facem, ca să fim cât mai bine pregătiți pentru un cutremur”, povestește Adina Rău.
Al doilea proiect câștigat anul acesta este Seismo Lab Parc, un proiect finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități prin care oamenii pot participa la ateliere săptămânale organizate în curtea Observatorului. Primele activități vor avea loc în toamnă.
„Ne propunem să amenajăm spațiul exterior aferent Observatorului Seismologic ca să-l punem la dispoziția publicului vizitator și în aceasta toamnă vom avea o serie de ateliere și de activități propuse pentru comunitatea din Timișoara și nu vor fi toate legate de seismologie. Vor fi și din sfera artelor, a culturii, a creației. Vor fi ateliere pentru întreaga familie”, ne-a spus Adina.
Proiecte inaugurate la Noaptea Cercetătorilor
Toate cele trei proiecte vor fi inaugurate la Noaptea Cercetătorilor, care e în perioada 24-25 septembrie. Va avea loc un târg de știință aici, la Observator, și standuri expoziționale cu proiectele Științescu, care sunt compatibile cu ReCoNnect – The Green Deal: Research communication to CommuNities. Vor fi ateliere tematice în aceste două zile, de olărit, un atelier muzical, unde copiii pot să confecționeze instrumente muzicale din materiale reciclabile.
Înainte de Noaptea Cercetătorilor se va organiza atelierul de reziliență seismică, în 28 august, iar doritorii se pot înscrie gratuit AICI.
„Aș dori să organizez două grupe de vizitatori de la orele 10-12 și de la 12-14, unde vom discuta despre cutremure și ce ar trebui să facem ca să fim pregătiți pentru că sunt o sumedenie de acțiuni pe care le putem face înaintare de a avea loc un cutremur și care ne-ar putea salva viața și să știm cum să reacționăm exact când are loc acest lucru. Pentru asta aș vrea să pregătim un fel de simulator pentru exterior. Efectiv oamenii să se poată pune pe o placă pe care noi s-o mișcăm manual și să vadă cum vor reacționa, cum îți acoperi capul, în timp ce te și miști, să experimenteze senzația asta de dezechilibru”, mai spune Adina Rău.
Se vor pregăti și rucsacuri de urgență, echipate pentru orice situație, pe care participanții le vor putea lua acasă.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XFoarte interesanta initiativa! Succes!
o adresa..ceva..?
nu exista..nu este relevanta in prezentare..
-
Strada Glad, Nr. 59