Temele au fost susținute de dr. Flavius Nicoară, Director Executiv DSVSA Timiș, de dl. Ovidiu Drăgănescu, subprefect al județului Timiș, dr. Corina Pădurariu, consilier Biroul de Autorizări, Înregistrări, TRACES, Gestiunea Activităților de Import-Export, în compania dnei. Florica Chiriță, președinte CCIAT.
În cadrul evenimentului au fost dezbătute aspecte care vizează regulile de bune practici de lucru și igiena în lanțul de aprovizionare, depozitare, procesare și comercializare a produselor alimentare. S-a mai discutat despre marca de sănătate/identificare, restricții și derogări de la importul/exportul produselor alimentare.
„Singura instituție din România care este responsabilă de siguranța alimentelor este Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Aceasta înseamnă asigurarea igienei alimentare pe tot parcursul fluxului de producție de la materia primă la consumator”, a spus Flavius Nicoară, Director Executiv DSVSA Timiș.
Au fost puse în discuție semnificațiile în contextul actual al evoluției bolilor infecțioase al Comisiei de stabilire a măsurilor speciale de combatere a gripei aviare și a pestei porcine africane.
„Menținem măsurile de prevenire a gripei aviare atât în fermele comerciale cât și în gospodării. Gripa aviară este mult mai contagioasă iar vectorii mult mai numeroși. În fiecare primăvară și toamnă cresc măsurile de monitorizare. Până acum am reușit să nu avem niciun caz de gripă aviară. Măsurile efectuate sunt eficiente.
Se împlinesc patru luni de la declararea ultimului focar de pestă porcină africană de la ferma din Pădureni. S-a început eutanasierea graduală a întregului efectiv. Se fac examene clinice zilnic. Este pentru prima dată, la nivel mondial, când reușim să prindem pesta din timp și să salvăm 37.000 de porci. În gospodarii nu au mai fost semnalate cazuri de pestă din decembrie 2022. Totuși, nu sunt foarte sigur că în perioada următoare nu o să apară focare, pentru că a început să crească incidența pestei la mistreți împuscați. Presiunea în zona Pădureni este destul de ridicată”, a adăugat directorul.
Mai mult, s-a explicat procedura de retragere a produselor de pe piață – retragerea voluntară/oficială – sistemele de alertă rapidă RASFF și AAC.
Evenimentul se înscrie în programul CCIA Timiș pentru anul 2023 de informare și instruire a agenților economici cu privire la noutăți legislative în diferite sectoare de activitate, organizat în colaborare cu serviciile publice deconcentrate din teritoriu.
foto: Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!