Primăria Municipiului Timișoara și Asociația Prin Banat au organizat sâmbătă seara un performance de video mapping la Castelul de Apă din cartierul Iosefin. Evenimentul marchează începutul procesului de convergență culturală a monumentului industrial.
Noiseloop Studio s-a ocupat de proiecția de video mapping, artiștii multimedia Kristina Malajmare, Eugen Neacșu și Cristian Văduva semnând conceptul artistic.
Pe durata zilei au fost programate diverse activități conexe, la care au participat cei interesați să (re)descopere povestea Iosefinului, unul dintre cartierele istorice ale Timișoarei. Pe malul canalului Bega poate fi admirată, cu această ocazie, o expoziție de ilustrații ale unor clădiri emblematice din Iosefin. Ilustrațiile au fost făcute în 2018, de mai mulți artiști timișoreni, pentru proiectul Heritage of Timișoara.
„Evenimentele culturale, cum este și proiecția de video mapping dau sens eforturilor Primăriei de restaurare a unor spații care decenii au fost neglijate și închise. Oamenii, bucuria de a fi împreună, creativitatea și energia sunt motoarele care vor face din Timișoara, Capitală Europeană a Culturii un succes. […] Mai este mult de lucru, dar anul viitor vom putea deschide publicului și interiorul Turnului, unde vom avea spațiu pentru expoziții, ascensor panoramic interior, cafenea, belvedere și spațiu pentru activități culturale”, spune primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Spectacolul de lumini a acompaniat lucrările de restaurare ale vechiului Turn de Apă, începute în toamna lui 2021. Monumentul istoric de pe strada Gh. Barițiu va fi transformat în centru cultural.
Proiectul „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin” este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 din Programul Ro-Cultura și este implementat de către Primăria Municipiului Timișoara și Asociația Prin Banat, în perioada octombrie 2020 – februarie 2024.
Valoarea totală a acestuia este de 10.921.581 lei, din care 7.358.432 lei sunt bani nerambursabili, 1.298.546 lei de la bugetul de stat și 2.164.546 lei de la Primăria Timișoara. Durata proiectului este de 41 de luni, cu termen limită stabilit la 29 februarie 2024.
Monumentul industrial de pe strada Gh. Barițiu, cu înălțimea de 52 de metri s-a făcut după planurile inginerilor Janos Lenarduzzi și Richard Sabathiel, contrasemnate de Stan Vidrighin, care era inginer-șef al Timișoarei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XSă fie 2023 sau alt an viitor?
veceu public cu beculete