Prim-ministrul României a dispus ca Ministerul Apărării Naționale să acorde la toate cele 11 spitale militare din subordine tratament și ajutor medical soldaților ucraineni răniți în război, care ajung în țara noastră. Tot aici vor putea veni și civilii răniți sau care au nevoie de orice fel de asistență medicală. Până în momentul de față, conform celor de la MApN, au fost internați doi cetățeni ucraineni, mamă și fiu, la Spitalul Militar de Urgență din Galați. Pacienții sunt stabili și au venit cu răni provocate de împușcături.
„Spitalul Militar de Urgență Dr. Aristide Sefioti din Galați a preluat miercuri, de la echipajele SMURD Galați, doi pacienți de naționalitate ucraineană, o femeie în vârstă de 44 de ani și un bărbat în vârstă de 19 ani, mamă și fiu. Pacienții prezentau plăgi prin împușcare și au fost internați în cadrul compartimentului ortopedie – traumatologie din unitatea sanitară militară pentru îngrijiri de specialitate. În acest moment, starea acestora este stabilă”, transmite MApN.
Spitalul Militar din Timișoara
Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara este pregătit ca în orice moment să le acorde îngrijiri medicale soldaților sau civililor răniți în războiul din Ucraina.
Numai pe secție de Chirurgie a spitalului au fost alocate 35 de paturi pentru astfel de situații, cu posibilitatea de a aloca locuri suplimentare la nevoie. Saloanele sunt pregătite cu instalații de oxigen, butoane de panică, iluminat și unități sanitare. În plus, răniții vor beneficia de ajutor pe orice secție, inclusiv de suport psihologic.
„La nivelul spitalului nostru sunt luate toate măsurile necesare în vederea asigurării, la nevoie, a asistenței medicale a răniților. Activitatea noastră medicală funcționează, zi de zi, pe echipe operatorii, astfel încât în orice moment să fim în măsură să executăm misiunea. Spitalul Militar Timișoara are capabilitățile necesare pentru a interveni și asigura asistență medicală chirurgicală răniților, având paturi disponibile și posibilitatea de a le suplimenta în funcție de dinamica numărului de pacienți sosiți. Totodată avem asigurate stocurile de medicamente și necesarul de materiale sanitare pentru a face față oricăror solicitări și nevoi”, au transmis reprezentanții Spitalului Militar din Timișoara pentru Tion.
Vă reamintim, pentru răniții din Ucraina puteți dona și sânge. La Timișoara acest lucru este posibil la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, strada Martir Marius Ciopec nr. 1. Este nevoie de donatori pentru a asigura necesarul de sânge pentru județul Timiș, dar și pentru Ucraina. Vă puteți programa online, prin BlooDoChallenge sau prin Donorium. Puteți consulta AICI criteriile de calificare pentru donare. Programul este de la 7:30 până la 17:30.
foto: Tion
Pe aceeași temă:
Spitalele militare din România vor prelua ucrainenii răniți. Puteți dona și sânge pentru ei
Citiți principiile noastre de moderare aici!