Potrivit reprezentanților Muzeului Național al Banatului, primele băi populare au fost înființate în timpul dominației turcești. În 1660, călătorul turc Evlia Celebi menționa existența a patru băi de mare capacitate, renumite fiind cele de la Poarta Apei și Poarta Malului.
„În secolul al XIX-lea, lângă râul Bega exista un bazin destinat militarilor din garnizoană. La începutul secolului următor, când în Europa începuse construirea de ștranduri, moda a fost preluată și de timișoreni. Primul ștrand de acest gen a fost în cartierul Fabric, pe vechiul canal al Begheiului, probabil unde se află astăzi Hotelul NH.
Un ștrand modern a fost realizat în zona Turbinei, după proiectele arhitectului László Székely, și a fost deschis pe 22 iulie 1911.
În ajunul Primului Război Mondial, în oraș funcționau șapte băi publice, cea mai cunoscută fiind baia publică „Hungaria”, cunoscută ulterior ca Palatul Neptun.
În 1926, în Parcul Scudier a fost construit un modern ștrand, cunoscut de localnici ca Uszoda, au relatat reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Potrivit acestora, în perioada comunistă, cel mai renumit ștrand a fost cel al Tineretului, realizat în 1960 lângă Pădurea Verde, după planurile arhitectului Aurel Gârleanu.
Un alt ștrand important a fost Termal, deschis în 1970 lângă Podul Michelangelo, care dispunea și de un bazin cu apă termală.
Mai târziu, au fost deschise multe mici ștranduri în cadrul bazelor sportive ale întreprinderilor, dar accesul era în principal pe bază de legitimație de angajat.
foto: Muzeul Național al Banatului
Trimite articolul
XLa tineretului îmi.amintesc vag ca am fost în copilărie .
Daca nu veneau turcii sa ne domine, ramaneam neimbaiati, nespalati si puturosi, mai draga.
Strandul “Termal” si strandul “Heaven”, distruse, in paragina, ne-a lasat individul asta mincinos (primarul celor care s-au lasat pacaliti) fara stranduri. E mai bine acum, cand nu ne mai putem folosi de ele?!? Sunt timisorean, stiu strandul “Termal” din copilarie, a trebuit sa vina un “extern” sa-l distruga. V-a prostit pe fata acest prefacut care zambeste frumos, si minte la fel. Cica le-a luat Primaria si le va deschide vara asta. La “Termal” cresc buruienile cat casa, nu a miscat un deget “cel care doar promite”, adica primarul unora.
-
Pune tu la dispozitie terenuri gratis si si apar patronii ca iarba dupa ploaie sa faca bani pe cate terenuri nu mai suntem in comunism.
Strandul tineretului a fost construit ca urmare a constructiei stadionului 1 mai, de acolo au excavat pamantul necesar si a rezultat o groapa.
#Un timisoarean Hai te rog sa nu mai faci caterinca, Strandul Termal exista, este in renovare, asta daca nu a si finalizat-o, nu sunt fana stranduri. Dar te rog inainte sa debitezi minciuni intereseaza-te. Ca nu mai este Haven asta e alta poveste…sa inteleg ca tu ai fi preferat sa bagi bani la patroni in loc sa ajuti Timisoara, te si declari un timisorean, sincer nu meriti asta.