2023. Peste 1,1 milioane de beculețe
Anul acesta, autoritățile au stabilit ca Târgul de Crăciun din centrul Timișoarei să fie deschis în perioada 26 noiembrie – 7 ianuarie 2024. Mii de oameni au participat duminică la aprinderea luminițelor și la concertul Alinei Sorescu.
Au fost aprinse 1.150.000 de becuri LED, cu 500.000 mai multe decât în 2022. Au fost împodobite atât Piața Libertății, cât și Piața Sfântul Gheorghe.
Ca și anul trecut, în apropiere de Fântâna cu Pești a fost instalată o roată panoramică. În centru sunt și două ateliere ale Moșului, unde cei mici pot participa la diverse activități.
La târg sunt prezenți zeci de comercianți, cu diferite produse specifice de sezon, de la mâncare la obiecte vestimentare sau decorațiuni. Căsuțele cu mâncare gătită au fost amplasate în parcarea Modex. În Piața Libertății se află patinoarul, diverse decorațiuni, dar și un castel luminos, prin care trece trenulețul lui Moș Crăciun. Desigur, decorațiunile nu sunt pe placul tuturor, unii catalogându-le drept kitsch.
Bradul este cel cumpărat anul trecut. Pentru programul cultural au fot prevăzuți 350.000 de lei, iar pentru luminițe și decorațiuni, conform primarului Dominic Fritz, anul acesta s-au cheltuit aproape 700.000 de lei.
Comparativ cu anul 2022, prețurile stau cam așa: 10 lei pentru un pahar de vin fiert (la fel ca în 2022), 25 de lei un Kurtoș (spre deosebire de 20 de lei, cât era în 2022), 20 de lei o tură în carusel față de 10 lei în 2022, 20-30 de lei gogoșele (la fel ca în 2022), 20 de lei plăcintele (mai scumpe cu 5 lei față de 2022). Mai multe detalii, AICI.
2022. Târg à la Sibiu?
În 2022, Târgul de Crăciun a fost deschis în perioada 27 noiembrie 2022 – 2 ianuarie 2023. Autoritățile au decis ca târgul să fie inaugurat mai repede decât în anii trecuți, când manifestarea începea de Ziua Națională.
Bugetul târgului a fost de 250.000 de lei, aproximativ 50.000 de euro, organizarea fiind asigurată de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara cu sprijinul Asociației „Events for Tourism”, cea care stă în spatele celebrului Târg de Crăciun de la Sibiu.
Anul trecut, în premieră, a fost instalată și roata panoramică. Nu au lipsit însă contestatarii – care au spus fie că aceasta face prea multă gălăgie, fie că pare mai degrabă potrivită pentru un bâlci de la malul mării.
Dacă acum în parcarea Modex se află căsuțe cu mâncare gătită, în 2022 acolo a fost amplasat patinoarul.
Și în 2022 a crescut numărul luminițelor. Au fost montate cu 100.000 mai multe luminițe de Crăciun față de 2021, adică un total de 650.000.
În cartierele Timișoarei au fost organizate activități, precum și mini-târguri de scurtă durată, în parteneriat cu Asociația „Cetățean de Traian” și cu Serviciul Guvernanță Participativă și Management Cartiere al Primăriei Timișoara. Mai multe, AICI.
2021. Intrare doar cu certificat de vaccinare
În 2021, motivul principal al Târgului de Crăciun l-a reprezentat… certificatul verde. Fără dovada că s-au vaccinat împotriva Covid-19, oamenii au putut doar să admire bradul, cupola și celebra iesle.
Târgul de Crăciun a fost deschis în perioada 1 decembrie 2021 – 17 ianuarie 2022, în Piața Victoriei, în Piața Libertății, pe str. Mărășești, pe str. Victor Vlad Delamarina și în parcarea Modex.
În fața Operei Române a fost montat patinoarul, dar și un brad artificial închiriat din Reșița cu 10.000 de euro.
Casa de Cultură Timișoara s-a bâlbâit încă de la început cu organizarea târgului, fără să anunțe nici măcar la ce ediție a ajuns evenimentul. Bradul ar fi trebuit să fie pus în Piața Libertății și să vină din Olanda, dar în cele din urmă a fost amplasat în fața patinoarului, zona cu mâncare ar fi trebuit amenajată pe cele două străzi pietonale, însă în cele din urmă mai multe căsuțe au fost amplasate în parcarea Modex, unde inițial ar fi fost gândit un mic parc de distracții.
Bugetul târgului a fost de 200.000 de lei. Aproape jumătate din bani s-au dus pe cupola care a fost amplasată și anii trecuți în Piața Victoriei. S-a decis și suplimentarea numărului de căsuțe, de la 50 la 60.
2020. Fără concerte de Crăciun și Revelion
Din cauza pandemiei, Târgul de Crăciun din anul 2020 a fost unul sec. Nu s-a mai ținut în centrul Timișoarei, căsuțele pentru comercianți fiind răspândite prin cartierele orașului. Nu au fost nici concerte de Crăciun și Revelion.
În ceea ce privește iluminatul festiv de sărbători, în centrul Timișoarei s-au împodobit brazii și au fost proiecții pe clădiri. Nu s-a instalat însă tradiționala cupolă, pe de o parte pentru că prețul ei de închiriere era de 15.000 de euro, iar pe de altă parte pentru a nu încuraja lumea să se adune sub ea pentru poze.
Noutatea a fost că iluminatul festiv s-a mutat și în cartiere, mai exact în câteva parcuri din Timișoara. În Parcul Pădurice a fost montat un tunel luminos și au fost împodobiți copacii, în parcurile Uzina de Apă și Petofi Sandor, de asemenea, au fost împodobiți copacii, iar în Piața Avram Iancu au fost puse ghirlande luminoase.
2019. Operație estetică pentru Moș Crăciun Chewbacca
În 2019, Târgul de Crăciun a fost deschis în perioada 1 decembrie 2019 – 5 ianuarie 2020. S-a întins atât în Piața Victoriei, cât și în Piața Libertății, unde a fost amenajat un patinoar imens.
Întrebat cât au costat decorațiunile și amenajările, fostul primar Nicolae Robu a spus că nu știe valoarea separată a acestora. De fapt, bugetul evenimentelor organizate de primărie cu ocazia sărbătorilor de iarnă a fost de 900.000 de lei și a inclus Târgul de Crăciun, manifestările pentru împlinirea a 30 de ani de la Revoluția din 1989 și programul de revelion.
În jur de 550.000 de beculețe s-au aprins în ziua inaugurării în centrul orașului. Spre deosebire de Sibiu sau Oradea, care aveau încă de atunci o roată imensă la târgurile de Crăciun, Timișoara a avut în acest an doar o cupolă de lumini nouă, cu lumină caldă, și un stâlp îmbrăcat în beculețe.
Primăria Timișoara nu a investit foarte mult în ornamentele care dau centrului o atmosferă de sărbătoare, însă au fost refăcute mai multe figurine, inclusiv Moș Crăciun Chewbacca, cel care a făcut furori în 2018 și care în 2019 a ajuns să străjuiască Piața Libertății. Pentru refacerea acestora au fost cheltuiți mai bine de 16.000 de euro.
O altă problemă a fost ieslea din centrul Timișoarei: bebelușul Iisus se uita cruciș, Maria era dată cu ruj, iar Iosif și magii erau pensați. Așa a știut Primăria Timișoara să îi uimească pe oameni, după șocul cu Moș Crăciun Chewbacca.
Dacă în 2018 bradul de Crăciun a fost adus din Italia, de data aceasta pomul a venit din localitatea timișeană Tomești. S-au pus pe el aceleași ornamente ca în anii trecuți.
Au fost aproximativ 100 de căsuțe, inclusiv în parcarea Modex, unde a fost amenajată, ca în fiecare an, zona cu mâncare, fără grătare cu cărbuni, interzise de primarul Nicolae Robu la evenimentele de pe domeniul public.
În Piața Libertății au fost mașinuțe, Căsuța lui Moș Crăciun cu ateliere pentru copii, căsuțele meșterilor populari, un carusel și diverse jocuri pentru copii.
2018. Crăciun, Halloween – tot aia
În 2018, Târgul de Crăciun s-a întins atât în Piața Victoriei, cât și în Piața Libertății, unde a fost amenajat Orășelul copiilor.
În jur de 400.000 de leduri s-au aprins în centrul orașului. A fost pentru prima dată când de iluminat s-au ocupat cei de la Societatea de Transport Public Timișoara. O noutate a fost că toate becurile au fost înlocuite cu leduri, mai economice.
Târgul de Crăciun din 2018 a stat sub semnul Centenarului Marii Uniri, ocazie cu care primarul Nicolae Robu le-a promis timișorenilor un Centenar al Banatului.
Bradul de Crăciun a fost împodobit în același loc ca și anii trecuți. Reprezentanții PMT s-au plâns că nu au găsit un pom frumos în toată România, astfel că au adus unul din Italia, care a costat în jur de 7.000 de euro, cu tot cu transport. Are doar 13-14 metri și a fost mai mic decât cei din anii trecuți, care au fost donați primăriei.
2018 rămâne în amintirea tuturor drept anul în care la Timișoara a aterizat Moș Crăciun Chewbacca. Timișorenii l-au asemănat din prima cu un personaj de film: de la Chewbacca din Războiul Stelelor, la Shrek, Muppets sau Davy Jones din Pirații din Caraibe.
„Zombie Land”, „Sinistru e cel mai potrivit cuvânt, stați departe de centru, să nu aveți coșmaruri”, „E criminal, îi lipsește o drujbă în mână” au fost doar o parte din comentariile timișorenilor pe Facebook la imaginile distribuite atunci.
„Nu mă pricep la Moși Crăciun, dar când l-am văzut pe cel de lângă operă, l-am văzut instant pe Chewbacca! N-are blană, dar în rest, uitați-vă la el! Cine a făcut decorațiunile astea, că mai e un moș cu ren, pe strada Alba Iulia, cred că are un simț estetic tare ciudat. Sperie copiii, dacă mă întrebați pe mine”, a spus un trecător care s-a oprit să fotografieze Moșul de lângă brad.
Bugetul primăriei pentru toate evenimentele organizate în luna decembrie, inclusiv Târgul de Crăciun, Revelionul și Revelionul Seniorilor, a fost de 850.000 de lei.
2017. Primul an cu Târg de Crăciun în Piața Libertății
În 2017, Târgul de Crăciun s-a deschis de 1 Decembrie, odată cu manifestările dedicate Zilei Naționale a României, și a putut fi vizitat până în 8 ianuarie 2018.
În Piața Victoriei au fost spectacole, dar și concerte, precum și un foc de artificii de Revelion. Piața Victoriei, strada Alba Iulia și multe alte artere din Timișoara au fost îmbrăcate în straie de sărbătoare. A fost primul an în care Piața Libertății nu a fost lăsată deoparte.
Voluntarii EcoStuff au lucrat de zor la un brad de 12 metri înălțime, care a fost amplasat în Piața Libertății, alături de alții mai mici.
Timișoara a fost luminată în 2017 de 500.000 de beculețe în acest sezon. Prin societățile din subordine, primăria a amplasat în oraș perdele, bannere, tuburi flexibile luminoase și țurțuri. Din Piața Victoriei nu a lipsit cupola de lumini.
Citiți principiile noastre de moderare aici!