Polițiștii locali din Timișoara au reluat verificările terenurilor neîngrijite, pline de buruieni sau de ambrozie.
„Problema vegetației crescute din abundență, care poate reprezenta adevărate focare de infecție atrăgând insecte ce pot transmite boli, transformând terenurile în pericole pentru sănătatea populației, precum și surse reale de infestare cu plante alergene precum ambrozia, este în atenția polițiștilor de la Serviciul pentru Protecția Mediului, care efectuează permanent verificări pe această linie”, transmit cei de la Poliția Locală Timișoara.
Din iunie până acum, polițiștii locali au reverificat 277 de terenuri din Timișoara, aplicând în total 71 de sancțiuni.
Dintre acestea, 54, în valoare de 13.500 de lei, conform HCL 117/2024, au fost date proprietarilor care nu au asigurat salubrizarea, cosirea buruienilor și a vegetației ierboase de pe terenurile situate în intravilanul municipiului.
Alte 17 sancțiuni, cu avertisment în primă fază și cu termene pentru curățare, conform Legii 62/2018, au fost aplicate persoanelor care dețin terenuri pe care crește ambrozia, o plată alergenă.
Astfel de situații, spun cei de la Poliția Locală, au fost depistate pe Străzile Pictor Ion Zaicu, Ion Ionescu de la Brad, 1 Decembrie, Constantin Rădulescu Motru, Calea Urseni, Ștefan Lucian, Calea Șagului, Constructorilor, Matei Basarab, Bistrei, zona Metro 2, Toscu cu Stoia Udrea, Demetriade, Frigului, Aleea Viilor, Fedea, Piața Sf. Petru, Anemonelor, G. Musicescu, F. Medeleț, Zarand.
Atenție! Sancțiunile prevăzute pentru necosirea buruienilor, vegetației ierboase și lemnoase de pe terenurile virane deținute sub orice formă, precum și din jurul imobilelor se sancționează cu amenzi între 2.000 și 2.500 de lei, conform HCL 117/2024. Potrivit Legii 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, în cazul nerespectării măsurilor impuse în urma aplicării avertismentului, amenzile pot fi între 1.000 lei și 5.000 lei pentru persoanele fizice și între 10.000 lei și 20.000 lei pentru persoanele juridice.
Alergia la ambrozie
Ambrozia este o plantă din familia Asteraceae, cunoscută și sub numele de „iarba pârloagelor” sau „iarba de paragină”. Originară din America de Nord, s-a răspândit în Europa, inclusiv în România, unde este considerată o specie invazivă. Ambrozia este cunoscută în special pentru polenul său, care este un alergen puternic.
Alergia la ambrozie reprezintă o reacție alergică la polenul acestei plante. Polenul de ambrozie este foarte fin și poate fi purtat de vânt pe distanțe mari, afectând un număr mare de persoane în zonele unde această buruiană este prezentă.
Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale altor alergii sezoniere și includ strănut, congestie nazală, mâncărime la nivelul nasului, ochilor și gâtului, lăcrimare, tuse, dificultăți de respirație etc. Simptomele apar la sfârșitul verii sau începutul toamnei.
Pentru majoritatea persoanelor cu simptome frecvente, steroizii nazali sunt cel mai bun tratament, conform specialistului. Dacă simptomele sunt mai ușoare, poate fi suficient un antihistaminic oral.
foto: PLT
Trimite articolul
Xmare parte din tara e plina de balarii, se vede de la intrarea in tara dinspre Ungaria, de exemplu.
De ce amenzile “doar pot ajunge pana la…” si nu se si intampla?!?
Cositi ambrozie de acum. Legati-o in snopi, sa aveti si de Craciun, sub brad, evident!
Nu ne vindem tara! Nu muncim terenurile lasate in paragina! Creasca buruiana-n pace, ca ea umbra ne face!
Cele mai multe terenuri necosite sunt ale Primariei Timisoara. Un exemplu nemaintalnit niciunde in alt oras in zona semicentrala este intre stadion si calea Buziasului, pornind de la Strandul Heaven si chiar spre sala polivalenta, monument al neputintei administratiei locale! Sa le fie rusine celor din primarie!
Dictatura care dirijeaza ce face cetateanul cu cproprietatea privata
Cel mai rational ar fi sa poti apela la o echipa sau mai multe a Horticultura sa iti coseasca terenul contra unui tarif rezobil. Multi dintre proprietari sunt plecati din tara, batrani sau in imposibilitatea de a organiza tunderea. Plus ca e aproape imposobil sa asiguri cadrul legal daca angajezi un zilier sa coseasca. mai mult asa ar castiga si societatea bani.
-
– horticultura nu coseste nici terenurile primariei
– “mai mult asa ar castiga si societatea bani” – scopul companiilor comuniste de stat nu e sa faca profit sau sa munceasca, ce-i in neregula cu tine??
tu crezi ca pe stat il intereseaza ce probleme ai? statul vrea bani din amenzi sau din orice alta forma de stors cetateanul. statul nu munceste