Campionii comunității nostre 2022 au fost aleși din cadrul proiectelor desfășurate în acest an de către de Fundația Comunitară Timișoara, aceștia aducând inovație comunității prin ideile propuse. Cei 14 campioni și echipe de campioni fac parte dintre cele mai diferite domenii, de la educație la cercetare, arhitectură sau la IT.
Campionii comunității noastre 2022 sunt:
- Daniela Brînzei (Școala Gimnazială nr 2, Timișoara) – În 2022, Daniela a depus și a câștigat trei proiecte prin care a adus fonduri către școala unde își desfășoară activitatea, astfel încât a început prin promovarea educației sportive și mersului pe bicicletă prin fondul RO Bike Valley, continuând cu susținerea educației rutiere – prin programul Era Zero și terminând cu Sportul pentru toți, prin care a reușit să renoveze complet sala de sport a școlii.
- Costin Bleotu (Banat IT) – Fie că se implică voluntar sau nu, Costi lucrează cu diferite organizații sau instituții din oraș unde dezvoltă partea de date, platforme interne și tehnologii online, care ajută societatea civilă. Pentru promptitudinea cu care s-a implicat în adaptarea tehnologiei la nevoile comunității, în special în programul Timișoara pentru Ucraina, el a primit premiul Campionul comunității noastre 2022.
- echipa Biblicicleta Lugoj (Laura Secoșan, Simona Banda, Alina Polk și Daniela Țicu) – au format un grup de inițiativă pentru promovarea lecturii și a cărților, ținând evenimente lunare în parcurile din oraș. Au reușit să strângă în jurul lor o adevărată comunitate de copii, părinți și bunici, care le așteaptă să vină cu bibliocicleta lor să le spună povești.
- Florina Ianculescu (Colegiul Național Bănățean) – a aplicat pentru programul Sportul pentru toți, a câștigat proiectul iar astăzi, elevii de la Colegiul Național Bănățean se bucură de un teren de sport pe care se joacă zilnic, în siguranță.
- echipa Oana Florea și Oana Pătrașcu (Grup de inițiativă din Bocșa) – au realizat un grup de inițiativă pentru copiii din comunitate, un eveniment dedicat copiilor pe biciclete
- Cosmin Ciorman (Liceul Teoretic General Dragalina Oravița) – a reușit să organizeze ediția a II-a Wolf’s Run, o competiție sportivă dedicată exclusiv copiilor sub 14 ani și care a adunat la start peste 600 de elevi din tot Banatul.
- Simona Smultea (Asociația CevaDeSpus) – Pentru că este nevăzătoare, își dorește ca Timișoara, orașul în care trăiește și locuiește să devină cât mai accesibil pentru nevăzători și nu numai. În acest an, a transmis o propunere către administrația locală pentru bugetarea participativă însă, nu a strâns suficiente voturi pentru finanțare. Simona a continuat să demonstreze nevoia reală a nevăzătorilor pentru a se putea deplasa în siguranță, iar acum proiectul urmează să fie implementat de administrația locală.
- Ancuța Sârbu (Asociația Educația la Sat) – De câțiva ani, Ancuța Sârbu de la Asociația Educația la Sat a luat în grijă copiii proveniți din familii defavorizate, din Coșteiu, Timiș. 30 de copii din sat vin la centrul de zi Educația la Sat pentru a-și face temele, a învăța, pentru a scrie, a citi și a număra. Cu toate că zilnic se confruntă cu greutăți, cu emoțiile și cu neajunsurile copiilor, Ancuța continuă să țină porțile deschise centrului de zi.
- Mădălina Mahu (Asociația de Intervenție și Regenerare Comunitară) – Madalina Mahu este arhitect, implicată in inițiative de protejare a patrimoniului orașului si un membru activ al comunității cartierului Fabric. Dorește sa contribuie la regenerarea zonei, unde a derulat proiecte cu impact urbanistic și social. Respectul față de trecut se împletește cu speranța pentru viitor sub forma proiectelor demarate pentru și despre copii, alături de Asociația de Intervenție și Regenerare Comunitară. Proiectele de educație informala desfășurate în Timișoara dar și la Lugoj le prezintă copiilor noi provocări și îi încurajează să își urmeze visele, prezentându-le variante de dezvoltare si noi oportunități.
- Adina Rău (Institutul Național de Cercetare Fizica Pământului) – a creat un Seismo Lab la Observatorul Seismologic din Timișoara, cu experimente practice, pe înțelesul copiilor.
- Mihaela Sichim (ATU Advertising) – este economist și lucrează în marketing, a fost permanent alături de Fundația Comunitară Timișoara, cu idei creative și inspirate și tot felul soluții, dar și prin conectarea mediului economic, cu cel al organizațiilor neguvernamentale
- Echipa Hamilton România – De peste 60 de ani la nivel global și din anul 2013 în România, Hamilton a format o echipă de experți, care colaborează la nivel mondial pentru a redefini și pentru a promova cercetarea, dezvoltarea și producția în industria științei vieții. Instrumentele de precizie ridicată și accesoriile de aparatură medicală, dezvoltate și fabricate de Hamilton Central Europe în Timiș, au ca destinație laboratoare de cercetare și secții de terapie intensivă din întreaga lume.
- Mihaela Pișleagă (Grupul de inițativă Micii Grădinari) – Proiectul Micro grădina mobilă a grupului de inițativă Micii Grădinari s-a născut din pasiunea pentru natură a trei prieteni pentru a aduce copiii mai aproape de știință și mediu înconjurător.
- Mihai Petru Mărghitaș (Grupul de inițiativă Pro Liebling) – Mihai Petru Mărghitaș este absolvent al Facultății de Mecanică, inginerie – medicală, doctorand și cercetător la INCEMC Timișoara, dar este şi un voluntar dăruit, obișnuit să se implice în taberele de vară pentru copii organizate inițial de Asociația Pro Liebling. De mai bine de 2 ani şi-a propus să ducă tabăra la un alt nivel şi să aducă tehnologia mai aproape de copii. Mihai le-a arătat elevilor din satul natal, participanți la Summer Camp Liebling, cum se proiectează pe calculator, cum se imprimă 3D, cum se folosește Arduino sau simulatorul de condus mașina şi multe alte activități care presupun drag de natură şi de patrimoniu material şi imaterial local.
„Ne dorim să le mulțumim public și să le oferim recunoașterea și aprecierea noastră celor care se implică activ și își dedică timpul și energia pentru a schimba lumea în care trăiesc. Pas cu pas, datorită implicării acestor oameni în educația copiilor, sport, accesibilizarea pentru persoane cu deficiențe, cercetare pe înțelesul tuturor, societatea noastră se schimbă în bine”, transmite Daniela Chesaru, director executiv al Fundației Comunitare Timișoara.
Puteți să-i cunoașteți mai bine pe cei 14 campioni, întrucât vor fi prezentați în următoarea perioadă pe pagina de Facebook a Fundației Comunitare Timișoara, cu momentul-surpriză în care au primit premiul, dar și pe pagina web a fundației AICI.
Trimite articolul
XAportul adus la coboratul in jos si urcatul in sus…nu mai folositi cuvinte la care nu le cunoasteti sensul…
…..aportul adus…serios? Chiar din titlu greseli?