Ca în fiecare an, de Ziua Timișoarei, administrația locală alege noi cetățeni de onoare, cărora le decernează distincțiile în cadrul unei ședințe festive desfășurate la Filarmonica „Banatul”.
În 2024 au devenit cetățeni de onoare ai Timișoarei criticul de artă și jurnalistul János Szekernyes, fosta gimnastă multiplu medaliată olimpic Maria Olaru și caporalul Adrian Sergiu Ola, participant la jocurile Invictus.
„Ne confruntăm cu o lume care se schimbă mai repede decât oricare dintre noi poate să înțeleagă. Din nou, avem războaie, din nou avem încercări. Putem spune, uitându-ne în istoricul Timișoarei, că avem această forță, această energie de a avea încredere. (…) Am dovedit că atunci când ne confruntăm cu încercări știm să ne strângem ca o comunitate.
Astăzi onorăm acest trecut al Timișoarei, dar onorăm și trei timișoreni care au arătat tocmai această perseverență, această reziliență în fața provocărilor”, a spus, printre altele, primarul Dominic Fritz.
János Szekernyes
Pe scurt, lui Ioan (János) Szekernyes i s-au recunoscut meritele de a fi promotor al culturii minorității maghiare din România. A scris peste 20 de volume importante pentru peisajul cultural timișorean.
Acesta mai primise, anterior, premiul și alte distincții din partea comunității maghiare și autorităților locale. Partea de laudatio a acestuia a fost ținută de Ibolya Kovacs, din partea Asociației Femeilor Maghiare din Banat.
„O viață întreagă am lucrat în Timișoara, dar nu cu gândul de a deveni cetățean de onoare, ci am fost din ’65 un cetățean de rând. Aici am publicat studii esențiale, printre altele am colaborat și la Enciclopedia Banatului – cele două volume apărute până acum, editate de Filiala din Timișoara a Academiei Române”, a spus János Szekernyes, după ce și-a primit distincția.
Maria Olaru
Fosta gimnastă Maria Olaru – campioană olimpică (2000), mondială (1999) și europeană (1998) este maestru emerit al sportului. Aceasta a fost distinsă, în trecut, cu merite la nivel național și este reprezenta Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) la Academia Olimpică Internațională din Olimpia.
Acesteia i-a făcut laudatio Bogdan Burileanu.
„De ce am ales Timișoara? Cu toții știți că vin din Fundul Moldovei, de la Fălticeni. Fălticeniul mi-a dat cei șapte ani de acasă, Deva – unde am petrecut 13 – m-a format ca om, iar Timișoara mi-a dat ocazia să mă șlefuiesc și să devin omul care sunt astăzi.
Vă mulțumesc din suflet pentru căldura asta, pentru că m-ați acceptat. (…) Atât aș mai vrea să spun, legat de cariera sportivă. Nu există «noroc», nu există «magie», nu există decât muncă, sacrificii, determinare și hai să spun și puțin noroc”, a spus și fosta gimnastă după ce și-a primit decorația.
Adrian Sergiu Ola
Al treilea nou cetățean de onoare al Timișoarei este Adrian Sergiu Ola. Acestuia i-a făcut laudatio locotenent-colonel Cristian Cheslerean, comandantul Batalionului 32 Cercetare și Supraveghere Mircea din Timișoara, din care face parte și caporalul acum decorat.
Ola, începând din anul 2006, a participat la mai multe misiuni internaționale de menținere a păcii, dar a fost rănit grav în 2013, în Afganistan. După aceea, a fost declarat limitat medical, dar s-a axat pe sport, reprezentând România la Jocurile Invictus de la Haga (2022) și Dusseldorf (2023).
„Sunt un om simplu, care încă de la vârsta de 21 de ani am luptat, am muncit și am făcut toate sacrificiile necesare pentru a contribui la apărarea țării și a poporului român, de a-mi reprezenta timișorenii cu cinste în toate misiunile pe care le-am desfășurat.
Experiența traumatizantă prin care am trecut mă limitează medical, dar datorită proiectului Invictus, cu sprijinul conducerii și al colegilor mei (…) dar și datorită susținerii primite din partea familiei mele, am învățat să lupt pentru România prin intermediul sportului”, a declarat caporalul.
Ioan (János) Szekernyes a fost propus pentru această distincție de Asociația Femeilor Maghiare din Banat, Adrian Ola a fost propus de Statul Major al Apărării, iar pentru Maria Olaru inițiativa i-a aparținut chiar primarului Dominic Fritz.
Cele trei propuneri fuseseră aprobate în ședința de plen din 24 iulie.
Alte momente de la ceremonie
De notat că, cu o zi în urmă, un alt cetățean de onoare al orașului, Nicu Covaci, a murit. De altfel, ceremonia festivă a început cu un moment de reculegere dedicat lui. Trupul neînsuflețit al artistului va ajunge tot la filarmonică, la începutul săptămânii viitoare, astfel încât apropiații și fanii fondatorului Phoenix să își poată lua rămas bun de la acesta.
Pe scenă, spre finalul evenimentului au fost aduși și Ana Cârjea și Fabian Cristea, singurii elevi din Timiș cu media 10 la examenele de Bacalaureat, respectiv Evaluare Națională. După scurte discuții despre viitor cu primarul Dominic Fritz, cei doi au fost răsplătiți cu „Premiul de excelență academică”.
Vă reamintim, în 2024, Timișoara celebrează 105 ani de la intrarea trupelor românești în Banat, sub comanda colonelului Virgil Economu, pe 3 august 1919. Ziua Timișoarei este sărbătorită anual în această dată începând din anul 1999, când a devenit ziua oficială a orașului printr-o hotărâre de consiliu local.
foto: Tion
Trimite articolul
XO atentionare pt inginerii din TM Parasiti orasul…plecati unde vedeti cu ochii
-
De ce ?
Felicitari Maria. Esti o femeie superba. Timisoara ar trebui sa te inckuda in o strategie de promovare a orasului.
Bine spus, elegant: “fundul moldovei”. Niciun timisoran nu se duce la faltisieni sa zica mandru: am venit din “fundul banatului”.
-
dap, n-am inteles ce vrei sa zici si de ce ti se pare amuzant in context. de ce e nevoie sa faci tu comparatii intre banateni si moldoveni, n-ai altceva de facut?
-
Simplu.NU poti face cetatean de onoare al Timisoarei o vinitura. Ce a facut ea pentru Timisoara? Nimic.
Ca de obicei…o prosteala marca donimik.
-
Asta e. Mai aștept. Data viitoare. Dacă nu, o să mă supăr rău nn
SI NUTI a vorbit LA! ” pupitrul BNR ”
ACUM da luciu la maturi … apres bogdanelu