Derulat sub mottoul „Să conectăm Europa prin afaceri sustenabile”, forumul creează un spațiu de networking ale cărui obiective urmăresc stimularea și valorificarea inițiativelor de afaceri intraeuropene, într-un context de creștere economică și deschidere către investiții și proiecte viabile.
În cele două zile au loc, la Timișoara, întâlniri care vor oferi companiilor posibilitatea de a-și diversifica portofoliul de parteneri și de a-și extinde activitatea pe noi piețe.
Pe durata celor două zile, mai multe companii străine expun produse și servicii la EXPO FORUM. Standurile se află pe Hol Forum și la parter, în zona Business Lounge de la CRAFT.
Florica Chiriță, președintele Camerei de Comerț și Industrie Timiș, a precizat că un asemenea eveniment nu a mai fost organizat nici în țara noastră și nici în Europa.
„Ne dorim ca participanții din toate țările să se întâlnească, să-și găsească partenerul, și să conectăm Europa prin afaceri sustenabile. Acesta este de fapt mottoul acestui forum. Avem delegații oficiale pe care le-am invitat încă de la începutul anului. Ne mândrim că au venit ambasadorii Serbia și Turcia.
De asemenea, sunt toate camerele de comerț, româno-germană, româno-poloneză, Consiliul pentru Economie, Direcția Externă a Turciei și Asociația oamenilor turci în România este alături de noi. Camera de comerț poloneză este alături, precum și Camera economică a Federației Bosnia-Herțegovina și Camera Națională a Serbiei. Vom demonstra încă o dată că internaționalizarea înseamnă o plusvaloare și înseamnă un factor-cheie a succesului în afaceri. Acesta este scopul întâlnirii de astăzi.
Avem aproximativ 180 de firme din România, peste 96 de firme din străinătate și 50 de oficiali. Nu se vor întâlni doar firmele străine cu firmele românești. Se vor întâlni și firmele străine între ele, italienii cu sârbii, sârbii cu turcii și așa mai departe”, a afirmat Florica Chiriță, președintele CCIAT.
Joi, de la ora 12, în cadrul forumului economic a avut loc o masă rotundă, iar cei prezenți au discutat despre provocările pe care ni le-au adus pandemia și războiul.
Özgür Kıvanç Altan, ambasadorul Turciei în România, a declarat că este încântat să se afle pentru prima dată la Timișoara. Oficialul a precizat că firmele turcești ar trebui să fie mult mai prezente în Timișoara și că de anul viitor am putea avea un zbor direct spre Istanbul, operat de o companie aeriană din Turcia.
„Am venit cu companii poloneze din diferite domenii: agro- alimentară, farmaceutică, prelucrarea metalelor. Piața din România este deschisă pentru companiile poloneze. Polonia este pe locul patru în ceea ce privește importurile românești”, a declarat Adam Sobieszkoda, director executiv la Camera de Comerț și Industrie Bilaterală Româno-Poloneză.
Sectoarele economice predominante la forum sunt: agricultură și industrie alimentară, comerț, IT&C, energie, industrie prelucrătoare, industrie chimică, construcții, imobiliare și dezvoltare urbană, textile, mobilă, turism, consultanță în afaceri, transport public, bancar, alte sectoare de nișă.
Mirsad Jašarspahić, președintele Camerei de Comerț din Bosnia-Herțegovina, a precizat că este interesat, alături de colegii săi, de lanțul global de aprovizionare, în special pentru exportul către Uniunea Europeană. La forum participă firme din Bosnia-Herțegovina din domenii precum industria metalurgică, alimentară, auto și, de asemenea, din sectorul IT.
„Toate companiile din regiunea Balcanilor de Vest se află într-o singură regiune economică. Este foarte important să lucrăm împreună pentru a recunoaște șansa reciprocă pentru viitor”, a mai spus Mirsad Jašarspahić, președintele Camerei de Comerț din Bosnia-Herțegovina.
Roberto Musneci, președintele Camerei de Comerț Italiene, a declarat că Timișoara este locul unde antreprenorii italienii au început aventura în România. Potrivit acestuia, peste 1.000 de companii italiene își desfășoară activitatea în țara noastră. Roberto Musneci a mai spus că la acest forum se creează noi legături de afaceri și se întăresc relațiile de colaborare existente.
Programul extra-profesional cuprinde un tur de oraș, degustări de vinuri și vizite la crame de prestigiu din Banat și cină tradițională românească.
„Aș dori să felicit Camera de Comerț din Timișoara pentru că organizarea unui astfel de eveniment este foarte importantă pentru noi în acest moment, mai ales că politica economică a Serbiei este una foarte deschisă. Și, fiind unul dintre cei mai apropiați vecini și prieteni, cred că relația româno-sârbă, relațiile bilaterale sunt foarte importante, atât pentru afacerile românești, dar și pentru afacerile sârbești”, a fost de părere Mihailo Vesovic, director al Departamentului Analize Strategice, Servicii și Internaționalizare din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Serbiei.
Alături de companiile străine și cele din România, la Forum sunt prezenți oficiali ai administrației publice centrale și locale, diplomați ai ambasadelor străine acreditate în România și la Timișoara (Serbia, Turcia, Germania, Italia), președinți de camere de comerț teritoriale din România, reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie a României.
„Sunt onorat să mă aflu astăzi aici, la Timișoara. Acest forum internațional de afaceri este foarte important pentru companiile sârbe și, de asemenea, pentru relațiile bilaterale dintre Serbia și România. Mă bucur că avem din ce în ce mai multe companii sârbești interesate să lucreze în România. Astăzi vom avea peste 30 de reprezentanți ai companiilor sârbești care sunt prezente aici, la Timișoara.
Schimbul nostru comercial în acest moment este în jur de 2,4 miliarde de euro, însă nu reprezintă nimic în comparație cu potențialul și acesta este motivul pentru care ne aflăm aici, pentru a ajuta acest proces și sper că acesta va fi foarte reușit”, a afirmat Stefan Tomašević, ambasadorul Serbiei în România.
Participarea companiilor la Forumul Internațional de Afaceri din Timișoara este gratuită.
foto: Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!