Campania electorală pentru alegerile parlamentare a început vineri, la ora 00:00, urmând să se încheie în 30 noiembrie, la ora 7. Timp de 30 de zile, partidele, alianțele sau independenții intrați în cursa electorală vor trebui să îi convingă pe oameni să le acorde votul pe 1 decembrie.
Campania pentru alegerile parlamentare se suprapune cu cea pentru alegerile prezidențiale. Alegerile parlamentare și prezidențiale în 2024 au loc în trei duminici consecutive: 24 noiembrie – primul tur al alegerilor prezidențiale; 1 decembrie – alegerile parlamentare; 8 decembrie – al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
La Timișoara, ca de obicei, reprezentanții partidelor s-au adunat fie în Piața Victoriei, fie în Piața Unirii, unde la miezul nopții au dat startul campaniei.
În Piața Victoriei, deputatul Marilen Pirtea a ținut un discurs lung, spunând că are încredere în „forța echipei noastre și în Partidul Național Liberal, condus de generalul Ciucă”.
„Bună seara sau bună dimineața? Iată-ne aici, la startul campaniei electorale pentru Parlamentul României. Venim cu o echipă puternică, așa cum vedeți, pentru că noi credem că vremea liderilor care duc lucrurile înainte singuri este un concept erodat și perimat. Credem în forța echipei noastre și în Partidul Național Liberal, condus de generalul Ciucă. Această «armată», cu ghilimelele de rigoare, are un lider care știe ce înseamnă modestia, bunul simț, competența și patriotismul. După 35 de ani de profesie, generalul Ciucă aduce în politică deprinderi cultivate încă din cei șapte ani de-acasă, exemplare pe parcursul educației, inclusiv ca șef de promoție la Academia Militară, și confirmate de întreaga carieră.
Noi credem în această formulă și suntem încrezători că președintele Ciucă va ajunge în turul al doilea și va câștiga alegerile prezidențiale. Iar Partidul Național Liberal va avea o poziționare puternică în Parlamentul României pentru a susține proiectele excepționale pe care candidatul nostru le propune pentru următorii ani. Avem nevoie de o majoritate consistentă în Parlament. De aceea, apelul nostru pentru timișoreni și pentru români este să creadă că politica în România se poate face altfel – cu transparență, modestie, onoare și responsabilitate. […]
Nu venim cu promisiuni nerealiste sau pomeni electorale. Nu promitem luna de pe cer, pentru că știm – și oamenii știu – că nu o putem aduce în brațele lor. De aceea, responsabilitatea este cuvântul cheie în gândirea noastră. Vom avea proiecte numeroase pentru Timișoara și vom susține inclusiv proiectele altor partide, dacă sunt benefice pentru timișoreni și aduc valoare adăugată. Nu ținem neapărat la paternitatea unor idei; dacă sunt bune pentru Timișoara și pentru timișeni, le vom sprijini. Așteptăm o reacție similară și din partea celorlalte partide”, a punctat Pirtea.
Au urmat apoi social-democrații.
„Mă bucur că am putut să vin și să onorez, ca de fiecare dată, începutul campaniei electorale. Suntem, cu siguranță, cea mai bună echipă și avem cel mai bun proiect pentru județul Timiș, așa cum PSD știe să facă lucrurile. Știm să propunem timișenilor, ca de obicei, oameni competenți și proiecte valoroase. Am realizat multe în ultimii patru ani, și la fel de multe vom face în continuare, împreună cu administrația locală, în următorii patru ani.
Și, încă ceva, noi nu descoperim acest județ din patru în patru ani, când unii fac sute de kilometri de la București doar ca să își depună candidatura pentru un loc de parlamentar aici. Noi suntem bănățeni. Din 2004, PSD a adus pe listele sale doar oameni ai locului, ceea ce arată respect față de timișeni, spre deosebire de alte partide, pe care le cunoașteți foarte bine”, a transmis succint Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, cel care deschide lista PSD pentru Camera Deputaților.
La Senat, lista este deschisă de Eugen Dogariu, senator și prim-vicepreședinte al PSD Timiș, care și el le-a transmis un mesaj alegătorilor.
„Sperăm să câștigăm încrederea timișorenilor și a timișenilor, pentru că, așa cum spunea și Sorin, avem cel mai bun program de guvernare – unul concret și implementabil. Avem cea mai bună echipă pentru Timiș, iar aceste realizări sunt susținute de cei patru ani în care am reușit să facem multe pentru Timișoara și Timiș.
Am atras investiții majore și am construit deja proiecte pentru viitor. Cred că, pentru aceste motive, vom obține votul timișorenilor pentru a aduce cât mai mulți membri PSD în Parlamentul României”, a spus Eugen Dogariu.
Separat, în Piața Unirii s-au aflat cei de la USR. Mesajul lor: „Dacă în Timișoara se poate, atunci în toată România se poate”.
„Tocmai am dat startul campaniei pentru alegerile parlamentare. În această seară avem un mesaj clar: dacă în Timișoara se poate, atunci în toată România se poate! Dacă în Timișoara legea poate fi aceeași pentru toți, în toată România se poate. Dacă în Timișoara se poate ca patrimoniul înstrăinat unor clanuri să fie recuperat, în toată România se poate.
Administrația USR condusă de Dominic Fritz a recuperat străzi, a recuperat terenuri, a recuperat clădiri, spații verzi, parcări, și le-a redat timișorenilor.
Ceea ce s-a întâmplat în Timișoara trebuie să se întâmple în toată România. Ceea ce se întâmplă acum în Timișoara este un exemplu pentru toată România. Aceasta este mai mult decât o bătălie locală; este un exemplu care trebuie să se extindă în toate localitățile din România”, a declarat Paula Romocean.
foto: Tion
Trimite articolul
XPropun ca la sfarsit de mandate sa afiseze si panouri cu realizarile
Preturile aiuritoare la energie electrica, gaze, care au contribuit intr-o buna masura la crestera inflatiei le datoram penelistilor Ludovic Orban, Florin Citu, Virgil Popescu. Ciuca este creatia lui Klaus. In ce fel de democratii presedinti sunt generalii ? DOAR NU VREM SA INTRODUCEM DICTATURA MILITARA.
Motto:
„Cine a ajuns în Parlament ? Ţărani? Nu sunt. Proprietari nu, învăţaţi nici cât negrul sub unghie, fabricanţi – numai de palavre, meseriaşi nu, breaslă cinstită n-au, ce sunt dar? Uzurpatori, demagogi, capete deşarte, leneşi care trăiesc din sudoarea poporului fără a o compensa prin nimic, ciocoi boieroşi şi fudui, mult mai înfumuraţi decât coborâtorii din neamurile cele mai vechi ale ţării. ”
(Mihai Eminescu- NETREBNICII CARE NE CONDUC- din ciclul “Icoane vechi si icoane nouã”, în ziarul „Timpul”, A.D. 1877)
Mai departe Mihai Eminescu se întreabă retoric: „Ce cautã aceste elemente nesãnatoase în viata publicã a statului? Ce cautã acesti oameni care pe calea statului voiesc sã câstige avere si onori, pe când statul nu este nicaieri altceva decât organizarea cea mai simplã posibilã a nevoilor omenesti? Ce sunt aceste pãpusi care doresc a trai fãrã muncã, fãrã stiintã, fãrã avere mostenitã, cumulând câte trei, patru însãrcinãri publice dintre care n-ar putea sã împlineascã nici pe una în deplina constiintã? Ce cãuta d. X profesor de universitate, care nu stie a scrie un sir de limbã româneascã, care n-are atâtea cunostinte pozitive pe câte are un învãtãtor de clase primare din tãrile vecine si care, cu toate acestea, pretinde a fi mare politic si om de stat? Ce cautã? Vom spune noi ce cautã.
Legile noastre sunt străine; ele sunt făcute pentru un stadiu de evoluţiune socială care în Franţa a fost, la noi n-a fost încă. Am făcut strane în biserica naţionalităţii noastre, neavând destui notabili pentru ele, am durat scaune care trebuiau umplute. Nefiind oameni vrednici, care să constituie clasa de mijloc, le-au umplut caraghioşii şi haimanalele, oamenii a căror muncă şi inteligenţă nu plăteşte un ban roşu, stârpiturile, plebea intelectuală şi morală. Arionii de tot soiul, oamenii care riscă tot pentru că n-au ce pierde, tot ce-i mai de rând şi mai înjosit în oraşele poporului românesc”.
După mai bine de 150 de ani, orice asemănare cu situatia din România actuală nu-i deloc întâmplătoare. Au mai trecut degeaba 4 ani din legislatura 2020-2024 fãrã ca parlamentul sã facã legile necesare pentru reformarea satatului. România este un stat nereformat, cu un sistem politico-administrativ excesiv centralizat. De aceea, pentru a face progrese evidente, România are nevoie urgentă de 3 tipuri de reforme:
-reforma constitutională si consolidarea statului de drept;
-reforma administrativ-teritorială care să permită descentralizarea si autonomia locală;
-reforma morală, prin educatie care să promoveze meritocratia in functii publice.
O bună ocazie pentru reforme ar fi fost chiar in ciclul electoral actual din perioada 2020-2024, fără nici un fel de alegeri . Din păcate oportunitatea aceasta a fost irosită, iar România se confruntă cu un deficit bugetar excesiv .
Nu s-a făcut nimic pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, prin reforme structurale profunde precum:
-Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
-Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
-În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
-Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
– Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
Cea mai importantă este reforma administrativ-teritorială care a devenit o necesitate si aceasta se poate face printr-o procedură mai simplă fără modificarea constitutiei , printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Această comasare contribuie la reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.
De asemenea, in România sunt 2862 de comune din care 2.390 au sub 5.000 de locuitori, 891 n-au nici măcar 2.000 de oameni. Avem 216 orașe din care 117 au sub zece mii de cetățeni. Au însă aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat. 2.593 de localități au beneficiat în 2022 de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze. Și așa se întâmplă în fiecare an.
Reforma administrativă putea fi făcută deja cu atât mai mult cu cât a fost depus in parlament un proiect de LEGE pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României, initiat de deputatul Vlad Benga. (Vezi: (Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf) .
Proiectul a trecut de Camera Deputatilor si a ajuns la senat unde s-a înpotmolit deoarece presedintele Senatului Nicolae Ciucă nu a catadicsit să-l pună pe ordinea de zi, fiind ocupat tot anul cu panourile publicitare de pe toate drumurile cu insctiptia „Un ostas în slujba ţării”.
(vezi: (https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)
-
dap, ai scris… mult. poate imi explici si mie cum se impaca regionalizarea prin comasarea judetelor cu descentralizarea? ca mie mi se pare ca se cam bat cap in cap. asa cum nu inteleg nici cum comasarea UAT-urilor ar insemna descentralizare. si cam cum vor merge cei din judetele actuale pana la resedinta de regiune in loc sa mearga doar pana la resedinta de judet, la fel cei din satele imprastiate, sa bata zeci de kilometri pana la primaria de la naiba din praznic, sau cam ce va sti noul “centru” regional(sa zicem ca ar fi Timisoara) despre problemele specifice dintr-un capat de Caras-Severin si cam cat ii va pasa se ele?
toata mizeria asta cu “regionalizarea” nu are alt scop decat dizolvarea statelor nationale si subordonarea catre noul centru Bruxelles-ul condus de niste birocrati pe care ii aleg niste combinatori ai marelui capital; restul cu cheltuielile sau optimizari de proiecte interjudetene sunt povesti ambalate sclipicios pentru papagali spalati pe creier.
cum recunosti un papagal: scrie mult, dar fara logica.
-
O analiză excelentă!
-
dap, excelenta doar pentru cine n-are pic de logica.
-
Promisiuni goale stai sa se vada in scaune apoi ii doare fix in basca de cetateni pleava…. ranjetele alea false ma distreaza rau