„Această inițiativă are doi piloni principali, pe de-o parte, suntem în contact cu Primăria de la Cernăuți și organizăm transporturi pentru nevoile din Cernăuți, oraș înfrățit cu Timișoara. Am strâns aproape 500.000 de lei deja, au fost deja trei transporturi până acolo. Pregătim al patrulea, iar pe partea de Timișoara încercăm să coagulăm toate forțele pozitive ale Timișoarei pentru primirea refugiaților”, a spus Dominic Fritz, primarul Municipiului Timișoara, în cadrul unei conferinței de presă.
573 de refugiați au trecut pragul centrului
LOGS a deschis un call center imediat după începerea războiului. A fost prima astfel de linie telefonică din România, unde oamenii au început să sune și să trimită mesaje, să întrebe cum pot să ajungă în România.
„573 de refugiați au trecut pragul acestui centru de când am deschis. Sunt înregistrați aici, avem documentele lor, avem numele lor, au fost informați cum putem să-i ajutăm, majoritatea au fost cazați, au primit ajutor financiar. Timișoara are primul mecanism din România unde deja oamenii primesc un ajutor financiar în mână. Ei primesc niște tichete sociale care sunt oferite prin Asociația LOGS. (…) Curând vom porni un mecanism mai mare, un ajutor lunar, acum oferim pe câteva zile”, a spus Flavius Ilioni Loga, Director executiv LOGS – centru de inițiative sociale.
Centrul de suport se află pe Bulevardul Dragalina 38-40. Există un loc de înregistrare, bucătărie, loc de joacă pentru copii, cabinet medical și multe altele.
Centrul beneficiază și de un call center cu un număr de urgență +40 356 993 și un număr de WhatsApp (+40 741 113 952), unde cei care au nevoie de ajutor sau vor să ofere cazare pot discuta cu reprezentanții inițiativei. Toate locurile de cazare înscrise în platformă sunt verificate și validate. Refugiații rămân apoi în evidență și cei care decid să se stabilească temporar sau definitiv în Timișoara vor primi ajutor pentru înscrierea copiilor la școală, angajare și alte servicii sociale oferite de Direcția de Asistență Socială.
„Este impresionantă povestea acestui spațiu pentru că aici a fost, până recent, un Centru de zi pentru vârstnici, iar ei au cedat acest spațiu pentru că au vrut să contribuie cu ceva la ajutorarea refugiaților. Continuăm activitatea în mod online, specialiștii noștri continuă zilnic acțiunile, fie că vorbim de susținere psihologică, kinetoterapie sau alte nevoi”, a povestit Emese Esztero, Director General Direcția de Asistență Socială Timișoara.
„Peste 800 de persoane fizice au donat sume între 20 și 2.500 de lei”
Există un cont bancar creat special pentru această acțiune, gestionat de Fundația Comunitară Timișoara, ONG-ul care a coordonat și strângerea de fonduri pentru campania „Oxigen pentru Timișoara”.
„Ne-am mobilizat repede datorită experienței campaniei «Oxigen pentru Timișoara» și am știut repede ce avem de făcut și pe cine ne putem baza. Mecanismul nostru e simplu: avem un cont în care se pot face donații și putem încheia și contracte de sponsorizare cu firmele. Datele sunt vizibile pe site. A fost o mobilizare extraordinară, încă din primul weekend, peste 800 de persoane fizice au donat sume între 20 și 2.500 de lei. Totodată, sunt peste 20 de companii care s-au implicat”, a transmis Teodora Borghoff, Director de programe la Fundația Comunitară Timișoara.
Toți cei care vor să se implice găsesc informații pe platformă.
Peste 300 de voluntari implicați
353 de voluntari s-au implicat deja în această inițiativă pentru traducere, call center și înregistrarea refugiaților, fiind prezenți la centru non-stop.
„Inițial ne-am implicat pentru a oferi sprijin juridic, dar între timp a existat un catalizator puternic și am reușit să adunăm resurse din partea studenților noștri și apoi de la cei de la alte facultăți. Avem studenți vorbitori de ucraineană și rusă din Republica Moldova sau alte zone”, a povestit Sorina Doroga, Director Clinica Juridică pentru Societate Civilă de la Facultatea de drept a UVT.
Printre voluntari se numără și Verlan Vladislava, studentă la master în Timișoara, dar este originară din Republica Moldova.
„Mă simțeam privilegiată că trăiesc în pace și am vrut oarecum să ajut, să depun și eu un mic ajutor. În România, până acum rusa nu mi-a fost de folos (…) Dacă totuși cunosc limba de ce să nu și ajut oamenii? Când am văzut că au nevoie de traducători, am decis să vin și eu” a spus voluntara.
„Tragem unele concluzii poate și pentru alte probleme sociale pe care le avem în oraș”
Primarul Timișoarei, întrebat de reporterul Tion dacă inițiativa ar putea fi un model și pentru gestionarea migranților care vin din alte țări precum Siria, Afganistan, Nepal, India sau a altor probleme sociale din Timișoara a spus:
„Situația juridică este puțin diferită, dar, de principiu, este important ca fiecare om să fie tratat cu umanitate, bineînțeles pe baza legii, și cred că noi acum învățăm pe acest drum cum putem să tragem unele concluzii poate și pentru alte probleme sociale pe care le avem în oraș”, a spus pentru Tion, Dominic Fritz.
Foto: Tion
Pe aceeași temă:
Timișoara pentru Ucraina: Sistem unic de verificare a cazărilor pentru refugiați
Trimite articolul
XHaide Rusia! ucraina nu are ce cauta in nato si ue.
-
haide oli baga mai multe cometarii ca esti platit in ruble si rubla a scazut, daca vrei sa faci de un ceai scrie scrie.
cu oamenii strazii din tm cum facem?
-
oamenii aia care cersesc peste tot si cand sunt dusi in adaposturi a doua zi fug si se intorc pe strazi la cersit? aia care au invadat TM din tota tara si dupa ce sunt trimis inapoi in 2-3 zile se introc? de acei oamnei vorbim
Nu comentez pt ca degeaba ar fi
Remember Groznîi. Ras de pe fața Pământului și apoi un neam mândru supus de ruși și… Culmea. Acum lupta pentru Putin.
-
Nu chiar lupta pentru Putin. Mai degraba ii fac treaba murdara lu’ Putin. Povestea un soldat ucrainean, intr-un interview, recent, ce fac cecenii in Ucraina: ii impusca pe recrutii rusi care dau semne c-ar vrea sa se retraga si-si fac selfie-uri toata ziua. Zicea ca la un moment dat, cand grupa lui de infanterie a atacat o pozitie ruseasca a capturat un cecen ranit, care era mai preocupat sa se filmeze cu telefonul decat sa lupte.
nu vrea sa fiu rau.Timisoara pentru Ucraina
de ce nu si primaria pentru Timisoara sau cer prea mult?
-
@ADI: da, e cam mult ce ceri. Primăria pentru Timișoara!?
Al nostru Fritzi este tot cu alte preocupari. O valoare ZERO ca si primar. Prin Cluj deja se anunta licitatia ptr metrou, in timp ce al nostru inca nu a apucat sa coboare privirea la praful de pe strazi si marile bulevarde. Orasul arata groaznic si asta nu este doar resposansabilitatea locuitorilor.
Inca 4 ani pierduti ptr un oras ca Timisoara.
O stire despre un non-subiect. Fritz, nu vrei sa candidezi data viitoare prin Ucraina ? Se pare ca ai mai multa empatie pentru ucrainieni, pe care ii ajuti din greu, decat pentru timisoreni, pe care ii incarci din greu cu taxe si impozite. Dupa ce ii surghiunesti , acum vii si mai ceri la timisoreni sa dea si pentru altii.