„Timișoara se confruntă cu o lipsă de spații culturale, iar faptul că în 2023 va fi Capitală Europeană a Culturii și s-a angajat să dezvolte infrastructura culturală, accelerează noile investiții în acest domeniu”, au transmis, luni, reprezentanții Primăriei Timișoara.
Interesantă constatare cu șapte luni înainte ca proiectul „Timișoara Capitală Culturală Europeană” să ia startul. Nu este vorba despre o clădire nouă, ci despre reamenajarea uneia existente, proiect despre care se discută de câțiva ani buni.
În 2020, fosta administrație și-a amintit că spațiul în care pe vremuri se vindeau pânze, pensule și vopsele este al municipalității, așa că a decis să îl transforme în galerie de artă, asta după ce clădirea care a mai rămas din zidul vechii cetăți a fost invadată de buruieni și gunoaie. De altfel, transformarea a fost gândită pentru „aprobarea candidaturii Municipiului Timișoara și a angajamentului de susținere financiară în perioada 2017-2022 pentru participarea Municipiului Timișoara la acțiunea Uniunii Europene «Capitală Europeană a Culturii» pentru anul 2021 în România”. Timpul a trecut, dar clădirea a rămas în același stadiu.
Viitoarea galerie de artă va fi amenajată pe Calea Alexandru Ioan Cuza nr. 2, într-un fragment din fosta cetate, într-un imobil monument istoric. De mai mult timp, galeria este închisă, fiind în stare de degradare.
Investiția va consta în reabilitarea spațiului și redarea lui în circuitul galeriilor de artă din oraș. După reabilitare, reprezentanții Primăriei Timișoara preconizează că acolo vor avea loc patru evenimente lunare cu circa 50 de participanți și că aproximativ 2.400 de persoane pe an vor trece pragul galeriei.
„Investim în infrastructura de cultură din Timișoara și adăugăm și acest proiect la lista de obiective de investiții la care lucrăm. Chiar dacă finalizarea reabilitării nu va prinde Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, galeria va rămâne moștenire acestui demers de a revigora cultura noastră locală. Orașul are nevoie și va avea din ce în ce mai multe spații pentru artiști, pentru ca aceștia să-și poată expune munca – fie că este o piesă de teatru, un film sau un obiect de artă într-o galerie” a transmis, luni, primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Galeria de artă va beneficia de mai multe lucrări, precum reparații și consolidare pentru punerea în siguranță a imobilului. Pereții de cărămidă vor fi păstrați, iar pentru reabilitare se va folosi lemn și piatră.
Spațiul va beneficia de iluminat ambiental și artistic, precum și de dotări interioare pentru funcțiunea muzeală, spații de expoziții, workshop-uri etc și sistem de supraveghere video.
Valoarea totală estimată a reabilitării și punerii în valoare a galeriei este de 1,6 milioane de lei, cu TVA inclus.
Înainte de toate acestea, proiectul de hotărâre care cuprinde documentația de avizare a lucrărilor de intervenții aferente obiectivului de investiție „DALI+Proiect Tehnic Reabilitare Galeria de Artă” și indicatorii tehnico-economici – faza D.A.L.I. va fi supus aprobării consilierilor locali.
foto: PMT
Pe aceeași temă:
Bucata de bastion din Mărăști va fi totuși galerie de artă. Primăria vrea bani de la București
A treia licitație anulată de primarul Fritz: galeria de artă dorită de Sanda Greblă
Primăria și-a amintit de bucata din zidul cetății din Mărăști. Planuri pentru transformarea ruinei
Trimite articolul
XEu cred ca trebuie urgentata treaba asta cu Timișoara Capitală Europeană a Culturii ca de la primarul USR Dominic Fritz ne putem astepta cu alte surprize. Ca acuma cateva luni spunea ca Primaria nu are nici o treaba cu acesta manifestare.Acuma cand a auzit ca se mai dau ceva bani opa si el.Si daca nu iasa treaba ca lumea actiunea va spune ca nu este vina lor ca ei nu au vrut treaba asta,este vina lui Robu ca el a vrut