Vă reamintim, Primăria Timișoara (PMT) vorbește de ceva timp despre regenerarea urbană a zonei Pieței Mocioni. De proiectul care va sta la baza viitoarelor investiții se ocupă Total Business Land SRL, o firmă din Alba Iulia.
Contractul pentru realizarea documentației necesare a fost semnat la în decembrie 2022, după ce firma din Alba Iulia a câștigat licitația cu o ofertă de aproape 200.000 de euro.
La începutul acestei luni, în 7 iunie, reprezentanții PMT au organizat prima întâlnire cu cetățenii pe tema regenerării urbane a Pieței Mocioni. Participanții, locuitori din zonă, dar nu numai, au avut comentarii. Câțiva au apreciat dorința de transformare a zonei într-una mai prietenoasă pentru pietoni, dar majoritatea au avut, măcar parțial, opinii negative. Mai multe detalii, AICI.
Acum, cei de la PMT spun că sugestiile și propunerile timișorenilor venite în urma prezentării din 7 iunie au fost colectate și integrate în proiect. Participanții sunt așteptați la a doua rundă de dezbateri pe marginea subiectului joi, 29 iunie, de la ora 17, tot în sala de festivități „Preot Ioan Imbroane” a Parohiei Iosefin, Piața Alexandru Mocioni 9.
„Dorim să prezentăm noul concept pentru investiția de regenerare urbană săptămâna aceasta. Mulțumim mult tuturor celor care și-au arătat interesul în viitorul cartierului lor și au contribuit cu timp și idei. Sugestiile au fost primite fizic în cadrul prezentării, precum și online pe platforma primăriei”, declară reprezentanții instituției de pe C.D. Loga.
Ce se va schimba
Cei de la Total Business Land au identificat câteva deficiențe majore în zonă, precum traficul intens, lipsa spațiilor verzi și absența unui spațiu adecvat pentru întâlniri și petrecerea timpului liber.
Principalele propuneri ale acestora, deci, au în vedere, printre altele, lărgirea Pieței Mocioni, și realizarea unor spații verzi și de recreere de-a lungul bulevardului 16 Decembrie 1989. Va fi pus în valoare și locul din care a pornit Revoluția din 1989 și, în plus, ar exista și ideea unei benzi de circulație destinate transportului în comun.
Concret, vor fi lărgite trotuarele pietonale, vor fi introduse piste de biciclete și spații verzi, iar zonele de odihnă vor fi dotate cu mobilier urban modern. Suprafața trotuarelor va fi pavată cu dale de piatră, rețeaua de iluminat stradal va fi reconfigurată, adăugându-se și iluminatul decorativ și arhitectural, iar rețelele edilitare din zonă vor fi modernizate.
Vor fi plantați și arbori noi, de dimensiuni medii și mici, dar vor fi și păstrați cei maturi, după ce vor fi tratați. La final, ar trebui să existe „o barieră verde” între zona pietonală și cea auto.
De asemenea, Piața Mocioni va fi reorganizată spațial, urmând să devină un loc important pentru întâlniri și evenimente socio-culturale. Vor fi plantați și aici noi arbori și vor fi schimbate mobilierul urban și sistemul de iluminat public. Pe viitor, se are în vedere posibilitatea deschiderii unor terase la parterul clădirilor.
Schimbări se vor produce și în Piața Sf. Maria, punctul de pornire al Revoluției din 1989. Aici se propune înlocuirea pavajului existent cu dale de piatră, pentru a accentua diferența dintre zona destinată pietonilor și cea destinată autovehiculelor. Totodată, se va reamenaja spațiul verde, iar proiectul va fi corelat cu „Traseul Revoluției din 1989 din Timișoara”, o altă investiție prin PNRR a Primăriei Timișoara.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDe ce nu se desfintiaza gardul din jurul bisericii ? Ar fi un spatiu mult mai aerisit si primitor !
-
de ce nu se desfinteaza biserica ?
-
Ca e a bisericii.
Sa distrugi un bulevard se cheama regenerare urbana ?
buna idee…
Și in randări se văd bălțile.
-
Si in postarile tale se vede HATE-ul !
Propun ca la sfarsitul mandatului sa fie imputate toate studiile nerealizate. Toate aceste “studii” sunt doar furt. Restul e can-can.
-
Studiile sunt obligatorii prin lege. Ele au un rost, ca in realitate sunt facute cu copy-paste e alta problema.
Cat timp nu se va rezolva definitiv problema ciorilor din zona, orice incercare de regenerare a zonei va fi sortita esecului.
-
problema asistatilor sociali, ma gandesc, nu? a chiriasilor primariei pe sume ce ar fi ieftine in 1990, nu? da. ar trebui sa-si vanda primaria toate aceste apartamente si sa zboare putorile pe unde apuca, dar afara din cartierele istorice.
Trebuie schimbat numele în Küttel cum era mereu, nu Mocioni și alte nume care nu au nici o legătură cu Timișoara.