Cei care vor păși în lumea șvăbească de acum mai bine de-un secol vor găsi un spațiu ordonat, cu lucruri practice, bine îngrijite și utile gospodăriei. De la masa de călcat, la călcător cu cărbuni, un „spoiert” ori brișca de la vailingul de făcut toaleta – toate sunt reunite într-o expoziție care a ajuns tocmai din Jimbolia, de la Muzeul Stefan Jäger.
„Crâmpeie identitare: farmecul vieții șvăbești este o expoziție care presupune o incursiune prin viața șvabilor de odinioară. Șvabii aceștia, cei datorită cărora putem să spunem că ne aflăm noi astăzi în Banat așa cum îi cunoaștem, erau niște oameni teribil de harnici, teribil de ordinați și știau ce au de făcut. Noi, prin intermediul acestei expoziții, vrem să evidențiem modul în care ei trăiau în viața de zi cu zi. Printre obiecte se numără unele, care putem spune că, poate, pentru ei erau banale, cum ar fi un «proto-aragaz», care funcționa cu petrol sau nelipsita lampă cu petrol, un lavoar cu toate ustensilele de care era nevoie pentru acest proces”, a declarat muzeograful Cristina Dema, curatorul expoziției.
Toate obiectele expuse sunt păstrate cu migală, astfel încât să se poată observa atât forma cât și faptul că acestea au fost realmente folosite de familiile care le-au deținut. Primii vizitatori ai expoziției au fost mai mulți elevi de la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timișoara. Aceștia învață regulat despre viața șvabilor bănățeni, dar și a celorlalte minorități de origine germană. E important ca și cei mai tineri membri ai comunității să poată vedea istoria din spatele unor obiceiuri practicate și astăzi.
„Bineînțeles că sunt foarte utile, în primul rând pentru că noi, la școală, învățăm despre ceea ce înseamnă minoritatea germană în România, despre toate minoritățile, dintre care și șvabii. Este binevenit să audă mai aprofundat despre ceea ce înseamnă șvabii, adică ceea ce noi ar trebui să reprezentăm”, a spus profesoara Valeria Staszny.
Vernisajul expoziției „Crâmpeie identitare: farmecul vieții șvăbești” are loc în 19 martie, la Centrul de Proiecte din Timișoara, începând cu ora 18. Expoziția face parte din proiectul-umbrelă „FORMA InEDU” și este un instrument util pentru profesorii care doresc să țină lecții deschise de istorie elevilor lor, astfel diversifică modalitățile de predare, prin implicarea culturii muzeale în actul didactic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!