În perioada 23-30 octombrie, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș alături de cei de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Timiș au verificat transportatorii rutieri. Angajații celor două instituții au avut în vedere prevederile legale referitoare la încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă și de odihnă a conducătorilor auto, a legislației și a directivelor europene ce vizează detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaționale transpuse în legislația națională.
„Având în vedere faptul că locul de muncă al lucrătorului mobil/conducătorului auto este vehiculul pe care îl utilizează în exercitarea atribuțiilor sale, acțiunile de control au fost realizate de către inspectori pe șoseaua de centură a Timișoarei și în parcarea de la Remetea Mare, unde au fost efectuate 39 de controale”, a precizat Ileana Mogoșanu, inspector-șef al ITM Timiș.
Potrivit acesteia, campania a urmărit cu precădere modul în care angajatorii respectă prevederile legale referitor la munca prestată de către conducătorii auto în baza contractului individual de muncă și organizarea timpului de muncă și de odihnă a conducătorilor auto.
De asemenea, inspectorii au vrut să vadă cum se face organizarea evidenței timpului de muncă și de odihnă a conducătorilor auto, repausul săptămânal și sărbătorile legale, munca suplimentară și de noapte, întocmirea evidenței orelor de muncă prestate de fiecare conducător auto și acordarea concediului de odihnă.
Controalele au mai vizat contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate și acordarea drepturilor salariale, a indemnizației primită de conducătorii auto în perioada delegării și/sau detașării în altă localitate în țară și/sau străinătate, precum și plata acestora pentru munca prestată.
„Au fost aplicate 56 de sancțiuni, dintre care două amenzi au fost acordate pentru muncă la negru, în valoare de 40.000 de lei. Alte două amenzi în valoare de 10.000 de lei au fost acordate pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal și pentru neorganizarea evidenței orelor lucrate, cu evidențierea zilnică a orelor de începere și de sfârșit a programului de lucru pentru fiecare salariat în parte și netransmiterea în termen a modificărilor în Registrul General de Evidență al Salariaților (REGES)”, a precizat Ileana Mogoșanu, inspector-șef la ITM Timiș.
De asemenea, inspectorii de muncă au acordat 52 de avertismente și au dispus măsuri obligatorii de remediere a deficiențelor constatate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!