Liceul Teoretic Special „Iris” Timișoara organizează, între 26 și 29 aprilie, Concursul Național pentru Elevii cu Deficiențe de Vedere. Tururile ghidate prin oraș au loc joi, 27 aprilie, începând de la ora 14.15. În aceeași zi, de dimineață, au avut loc probele teoretice de concurs, iar până la plecare a fost luată masa de prânz. Vineri urmează să aibă loc și probele practice, iar spre seară se va desfășura și festivitatea de premiere, găzduită, la fel ca deschiderea, de UVT.
În cazul tururilor, Asociația pentru Sprijinirea Copiilor și Tinerilor Ambliopi și Nevăzători (ASCTAN) „Iris” și Liceul Teoretic Special Iris au ca parteneri Ministerul Educației și Consiliul Județean Timiș, existând în acest sens și o finanțare prin programul Timcultura 2023. Seria de tururi ghidate este facilitată de studenții și profesorii Facultății de Geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
„În cadrul acestor vizite ghidate se vor utiliza hărți tactile și se va oferi fiecărei școli participante, primul atlas geografic general tactil al României. Toate materialele tactile sunt realizat de către departamentele acestei instituții”, precizau reprezentanții Liceului „Iris”.
Vă amintim că miercuri au ajuns la Timișoara aproape 50 de elevi calificați la faza națională a concursului. Aceștia provin de Liceul Teoretic Special „Iris” Timișoara și la celelalte șase unități de profil din țară: Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, Liceul Tehnologic „Sf. Maria” Arad, Liceul Tehnologic Special „Regina Elisabeta” București, Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Vedere Bucureşti, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău și Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Târgu Frumos.
Programul concursului
Potrivit organizatorilor, concursul este „cel mai amplu eveniment din categoria concursurilor școlare în domeniul dizabilității vizuale”. Pe elevi îi așteaptă, printre altele, probe scrise la limba română, matematică, engleză și tehnologia informației, dar și probe practice, cum ar fi cele de citire și scriere rapidă în Braille. La fel ca în etapa pe școală, elevii vor susține și la cea națională probe scrise sau probe practice, în funcție de disciplina de concurs. Ei pot opta pentru una sau două probe, cu condiția ca una dintre ele să fie din cadrul probelor teoretice și cealaltă din cadrul probelor practice. Există, totuși, un număr limită de elevi stabilit de regulament pentru fiecare disciplină.
Mai exact, probele de concurs sunt:
- La clasa a VIII-a: probe scrise la disciplinele limba şi literatura română și matematică și probe practice la disciplinele tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor și citire-scriere corectă și rapidă Braille.
- La clasa a XII-a: probe scrise la disciplinele limba şi literatura română, matematică/Istoria României/Geografia României și engleză și probe practice la disciplinele tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor și citire rapidă Braille.
Concursul este organizat de Asociația pentru Sprijinirea Copiilor și Tinerilor Ambliopi și Nevăzători (ASCTAN) Iris și Liceul Teoretic Special Iris, în parteneriat cu Ministerul Educației și Consiliul Județean Timiș prin programul Timcultura 2023.
Citiți principiile noastre de moderare aici!