În mansarda B2 a Muzeului Național al Banatului, un obiect istoric abia așteaptă să fie descoperit: un coif de tip Morion, care povestește capitole fascinante din istoria europeană.
„Coiful, realizat cu măiestrie în atelierele italiene, este un exemplu impresionant de batere și gravare în fier. Detaliile sale povestesc despre o lume în care arta și mitologia se întrepătrund. Pe calota sa alungită sunt gravate scene mitologice captivante: Jupiter, puternicul zeu roman, își face apariția pe un vultur, în timp ce pe partea opusă este ilustrată lupta legendară a lui Hercule cu leul din Nemeea. Marginile răsfrânte ale coifului sunt împodobite cu motive vegetale și geometrice, un testament al măiestriei artizanilor din epoca sa. Creasta coifului nu este doar o întăritură funcțională, ci și o declarație de artă, fiind decorată într-un mod care impresionează și astăzi”, au precizat reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Acest coif nu este doar un obiect de muzeu, ci o poveste vie. Vizitatorii sunt invitați să descopere poveștile și simbolismul ascunse în fiecare gravură și să se conecteze cu istoria.
foto: MNaB
Coiful poate fi văzut în mansarda B2, în Bastionul Maria Theresia, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00 pentru a descoperi comorile ascunse și ale lor povești din expoziția „Timișoara în Gravura Europeană secolele XVI – XVIII”.
Pe aceeași temă:
Cetatea Timișoara, reprezentată în 135 de gravuri la Muzeul Național al Banatului
Trimite articolul
XUnde e canoea de 4 metri , in vechime de 8.000 de ani descoperită in Timis la Urseni in 1982?? Era expusă in Muzeu până la Revolutie…??
-
Sa dus pe apa simbetei…