Potrivit liderului CJ Timiș, constructorul respectă graficul de lucrări, placa peste parter fiind deja turnată la ambele corpuri.
Președintele CJT, Alin Nica, și administratorul județului, Marian Constantin Vasile, au avut o întâlnire de lucru cu Romeo Cristian Erbașu, directorul general al companiei care construiește noua maternitate din Timișoara, investiție a Consiliului Județean realizată cu fonduri europene.
„Urmează ridicarea etajelor, planul ambițios fiind de a construi câte unul în fiecare lună, țintă tangibilă în condițiile în care s-a ieșit din demisol, unde procedurile tehnice au fost mai complicate. Structura de rezistență va fi complet construită până în luna octombrie. Începând de săptămâna viitoare, se va lucra și la instalațiile electrice și sanitare ale clădirii, în pregătire fiind și pereții de compartimentare”, a transmis, joi, Alin Nica.
Zilele acestea se află în pregătire și achiziția echipamentelor medicale în valoare de trei milioane de euro. Banii necesari sunt asigurați în cadrul aceluiași proiect european.
„Vom scoate săptămâna viitoare la licitație lucrări suplimentare. Am reușit să ajustăm devizele și să răspundem pozitiv unor cerințe critice, pe partea de infrastructură, aduse în vedere de către medici. Am introdus, de exemplu, un sistem integrat de management al clădirii, (BMS – Building Management System). Vorbim despre un control automatizat, inteligent, al instalațiilor din clădire, menit a preveni erorile umane și a eficientiza activitatea spitalului. În plus, am încheiat și un act adițional cu antreprenorul, de aproximativ 11%, pentru lucrări suplimentare inseparabile.
După un efort substanțial, am reușit, împreună cu Spitalul Județean, să finalizăm lista cu echipamentele medicale ce vor fi achiziționate pentru maternitate. Vorbim de o sumă considerabilă, de peste trei milioane de euro. Săptămâna viitoare va fi tranșată, după analize și tratative semnificative, și lista cu mobilierul necesar. Depășind această etapă, vom trece rapid la licitațiile aferente, pentru a avea deja dotările necesare în momentul în care finalizăm clădirea.
În aceeași notă constructivă, analizăm posibilitatea achiziționării în avans a materialelor, pentru a ne proteja de problema termenelor lungi în furnizare”, transmite administratorul public al județului, Marian Constantin Vasile.
Cum va arăta noua maternitate
Demisolul va găzdui policlinica și zona de primiri urgențe. Va exista și o zonă administrativă, cu vestiare, și o zonă de sterilizare a echipamentului. La primul etaj va fi amenajată zona de fertilizare in-vitro, cu frigiderele de păstrare a materialului genetic. La etajele 2 și 3 vor funcționa secțiile de Obstetrică – Ginecologie. La etajul 4 vor fi amenajate sălile de naștere și zonele pentru nou-născuți. Maternitatea va avea o centrală proprie pe gaz, iar secundar va fi conectată la rețeaua de termoficare a orașului.
Noua unitate sanitară va avea 126 de paturi împărțite pe zonele ATI, Obstetrică și Ginecologie. Spitalul Județean Timișoara va dota maternitatea cu echipamente de ultimă generație, dar și cu mobilier.
Se pune accentul, în primul rând, pe siguranța viitorilor pacienți pe care îi va găzdui. Se țintește reducerea numărului de infecții nosocomiale, prin atenta împărțire a spațiului, precum și prin sterilizarea instrumentarului și așternuturilor care pot fi refolosite. În plus, fiecare etaj va avea panoul lui electric pentru evitarea anumitor accidente.
Finanțare
Proiectul este susținut prin finanțare nerambursabilă, în cadrul unui proiect european România-Ungaria („Copii dincolo de frontiere – conectarea serviciilor medicale din domeniul obstetrică-ginecologie și neonatologie dintre Spitalul Clinic Județean de Urgență Pius Brînzeu Timișoara și Clinica de pediatrie din Szeged”), dar și prin fonduri primite din bugetul de stat, respectiv de la Consiliul Județean Timiș.
Lucrările la noua maternitate a Spitalului Județean Timișoara au început în luna iulie a anului trecut. Clădirea este ridicată pe terenul dintre Spitalul Județean Timișoara și Casa Austria și va avea o suprafață utilă de 4.761 de metri pătrați.
Investiția pentru noua maternitate se ridică la 64,3 milioane de lei. Conform contractului, maternitatea trebuie să fie gata în doi ani de la începerea lucrărilor.
Foto: CJT
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XInitiativa buna, planificare fara perspectiva.
Zona este deja sufocata de trafic, praf, fum si zgomot pentru nou-nascuti, plus, accesul va fi si mai ingreunat.
Un etaj pe lună și mai au un an de șantier. Era să cred că fac un zgîrie nori local. De fapt are 4 etaje și se va lalaii totul la finisaje și dotări.